Το «πέρασμα» της Ντόρας από την Ξάνθη

Ποιους συνάντησε και ποιους… δεν συνάντησε
«Ειδική ομάδα εργασίας για την Αγροτική Πρόταση – Βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της περιοχής ο πρωτογενής τομέας» σημείωσε σε δηλώσεις της η ίδια
Στην Ξάνθη και στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Θράκη, βρέθηκε την Κυριακή το πρωί, η πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης κ. Ντόρα Μπακογιάννη.
Αρχικά, επισκέφθηκε το Δημαρχείο Ξάνθης, όπου έγινε μια εκτενής διαλογική συζήτηση, παρουσία των τριών Βουλευτών του Νομού Ξάνθης, των Δημάρχων Ξάνθης και Μύκης, των αντιδημάρχων και εκπροσώπων τοπικών φορέων.  Εκεί η κ. Μπακογιάννη εξήγησε τον διττό στόχο της «διακοινοβουλευτικής επιτροπής», η οποία απαρτίζεται από δύο ομάδες εργασίας.
ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ – ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ «ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ»
Επιπλέον η ίδια αναφέρθηκε και στην πλατφόρμα που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, όπου επιμελητήρια, αυτοδιοίκηση, φορείς και σωματεία μπορούν  να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, με σκοπό – μετά την αξιολόγηση από τις ομάδες εργασίας της επιτροπής – ένα ομόφωνο πόρισμα, όπως το πόρισμα «Τσουδερού» στο οποίο – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Μπακογιάννη – ανατρέχουν όταν θέλουν να αναζητήσουν κάτι για την Θράκη.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: «ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ, ΑΛΛΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΗ»
Η ίδια σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «έχει μεγάλη σημασία. Οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν, αλλά η πολιτική στην Θράκη πρέπει να μείνει σταθερή. Για αυτό έχει σημασία να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, τα αποτελέσματα του πορίσματος αυτού».
«ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ»
Μετά το πέρας της συνάντησης στο Δημαρχείο Ξάνθης, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι «σήμερα είχαμε μια εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση με τον Δήμαρχο Ξάνθης, με τον Δήμαρχο Μύκης, με τους αντιδημάρχους  για τις διάφορες προτεραιότητες, σκέψεις και προτάσεις τις οποίες έχουν. Όλες αυτές οι προτάσεις θα κατατεθούν στην πλατφόρμα της επιτροπής, έτσι ώστε από κοινού να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε τις τελικές μας απόψεις, για το μεγάλο θέμα που είναι η ανάπτυξη της Θράκης. Είχαμε και μια πολύ χρήσιμη συζήτηση για θέματα παιδείας. Νομίζω ότι θα μπορέσουμε – με την γνώση την οποία αποκτήσαμε – να βοηθήσουμε και εμείς έτσι ώστε κάποια χρόνια θέματα, να λυθούν γρήγορα».
ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ «ΡΑΝΤΕΒΟΥ» ΝΤΟΡΑΣ – ΑΛΕΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ
Ακολούθησε, μια βόλτα στην «καρδιά» της Ξάνθης (κεντρική πλατεία) όπου η κ. Μπακογιάννη, συναντήθηκε και με τον πρ. Υπουργό κ. Αλέξανδρο Κοντό, με τον οποίο μάλιστα έκλεισε «ραντεβού» για την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου όπως του επισήμανε «να συζητηθούν σοβαρά κάποια θέματα», αναφορικά με αγροτικά ζητήματα.
ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΒΕ ΞΑΝΘΗΣ
Λίγο μετά το μεσημέρι, οι συναντήσεις της προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη, συνεχίστηκαν με τους προέδρους των ΕΒΕ Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, σε μια κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη.
«ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»
Μετά το περάς αυτής, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι «ως μέλη της διακοινοβουλευτικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, αλλά βεβαίως – εννοείται – όλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους προέδρους των Επιμελητηρίων Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης. Είναι πασιφανές ότι ορισμένα θέματα είναι απολύτως κοινά, τα οποία αντιμετωπίζει ολόκληρη η περιφέρεια και τα οποία ενδεχομένως μπορούν να αντιμετωπιστούν με προτάσεις από την διακοινοβουλευτική μας επιτροπή.
Συζητήσαμε αναλυτικά για τα μεγάλα έργα υποδομής για τα οποία βεβαίως υπάρχει απόλυτη συμφωνία. Από ότι αντιλαμβάνομαι εγώ, δεν υπάρχει καμία δεύτερη γνώμη η οποία έχει ακουστεί. Και όταν λέμε μεγάλα έργα εννοούμε τους οδικούς άξονες που αφορούν και την Καβάλα και την Δράμα, το μεγάλο αρδευτικό έργο το οποίο αφορά την Ξάνθη και το οποίο κατά την άποψη – την μέχρι τώρα όπως έχει διαμορφωθεί από την επιτροπή – είναι ένα έργο πρώτης προτεραιότητος για τα περιφερειακά έργα. Συζητήσαμε επίσης για το Λιμάνι της Καβάλας, συζητήσαμε για τις κρουαζιέρες, συζητήσαμε για το ποια θα είναι η προοπτική του χρόνου».
«ΘΕΜΑ ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΕ, ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΕΜΑ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»
«Συζητήσαμε βεβαίως και τα προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει και μετά από την Νομοθετική Ρύθμιση της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση του μισθολογικού κόστους στην περιοχή και τα όρια τα οποία έχουμε – νομοθετικά – σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να δούμε αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αυτής της συγκεκριμένης απόφασης, από την κυβέρνηση. Το πρόβλημα – θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρη εδώ – δεν είναι πρόβλημα βούλησης της κυβέρνησης της Ελλάδος. Είναι πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε ως προς το ευρύτερο πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί είμαστε δυστυχώς υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε μια πολύ συγκεκριμένη νομοθεσία. Εντός λοιπό των πλαισίων αυτής της νομοθεσίας, θα δούμε αν υπάρχουν περιθώρια και ποια είναι αυτά, βελτίωσης της απόφασης η οποία έχει βγει μέχρι σήμερα» επισήμανε επίσης η κ. Μπακογιάννη.
«ΕΙΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ – ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, Ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ»
Κλείνοντας η ίδια σημείωσε ότι «ήταν μια εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση. Ευχαριστήσαμε τους προέδρους των επιμελητηρίων για την συνεισφορά τους.
Αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι το σύνολο των επιμελητηρίων θα κάνει χρήση της πλατφόρμας της επιτροπής, θα καταθέσει τις προτάσεις, οι προτάσεις αυτές θα κατατεθούν όλες μέχρι την 31η Οκτωβρίου (από την 31η Οκτωβρίου κλείνει η πλατφόρμα) και θα αρχίσει η επεξεργασία από τις διάφορες ομάδες της επιτροπής για να μπορέσουμε να έχουμε το ταχύτερο δυνατόν τα αποτελέσματα. Το τελευταίο πράγμα που αποφασίσαμε σήμερα, είναι ότι θα εισηγηθούμε στην ειδική μας επιτροπή, μια ειδική ομάδα εργασίας, η οποία θα κληθεί – με πολύ συγκεκριμένους επιστήμονες – να παρουσιάσει την αγροτική πρόταση (δηλαδή την πρόταση για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής, για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα) την οποία θεωρούμε εμείς ως βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να πετύχουμε την ανάπτυξη, με βάση όλα τα νέα δεδομένα, με βάση όλες τις νέες πληροφορίες που έχουμε για την νέα ΚΑΠ αλλά και τα επιστημονικά δεδομένα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους αγρότες μας να αυξήσουν το εισόδημά τους».