
Το προεκλογικό «τοπίο» στον Δήμο Ξάνθης

Αίσθηση προκάλεσαν οι δύο «βόμβες» της χθεσινής στήλης αφενός με την δήλωση Θεοδωρίδη- «άδειασμα» του Δημαρχόπουλου και αφετέρου με την δήλωση Λύρατζη για την συμμετοχή Παπαχρόνη- Βασίλη Παπαδόπουλου στο ψηφοδέλτιο του Μελισσόπουλου στις εκλογές του ’23… Με βάση και το νέο εκλογικό νόμο, όλα δείχνουν ότι οι συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν την Δημαρχεία Ξάνθης στις επόμενες εκλογές θα είναι από τρεις έως τέσσερις! Και ενώ συνεχίζονται οι «διαρροές» για την υποψηφιότητα του Στράτου Κοντού, ωστόσο ο ίδιος τηρεί στάση αναμονής και ορθώς πράττει, ενώ είναι πρώτη φορά που ένας νέος άνθρωπος χωρίς να έχει πει δημόσια το παραμικρό απολαμβάνει τόσης δημοτικότητας! Επιμένω λοιπόν στην άποψη, ότι ο Δημαρχόπουλος δεν θα τολμήσει να κατεβάσει εκ νέου συνδυασμό και είναι περιττό να αναφέρω ότι οι περισσότεροι από τους «σίγουρους» επικεφαλής έχουν ήδη συγκροτήσει τον μισό νέο τους συνδυασμό. Το πάνω χέρι φυσικά το έχει ο Τσέπελης εκ των πραγμάτων, καθόσον κατέχει την «εξουσία», όπως άλλωστε και όλοι οι εν ενεργεία Δήμαρχοι που θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα. Και τέλος, είναι φυσικά πέραν του σίγουρου ότι τα πάντα θα κριθούν στην δεύτερη Κυριακή. Αν κάποιος πιστεύει ότι από την πρώτη διαδικασία μπορεί να εξασφαλίσει αυτοδυναμία… ζει σε άλλον κόσμο!
Ρίξτε τουλάχιστον λίγη άσφαλτο στην «ασχήμια»…
Ξάνθη: Η πόλη με τα χίλια χρώματα, αλλά μόνο σε ότι αφορά τον παραδοσιακό οικισμό, γιατί η υπόλοιπη (νέα Ξάνθη) είναι μια τσιμεντούπολη χωρίς καλή ρυμοτόμηση και με θεόρατα κτίρια που κρύβουν τον ήλιο σε στενούς δρόμους… Και άντε όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν στο πλαίσιο της οικιστικής ανάπτυξης και από την στιγμή που ο πληθυσμός της πόλης υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία τριακονταετία. Εκείνο που παραμένει όμως «ντροπή» για την πόλη και τον Δήμο μας, είναι οι είσοδοι από ανατολή και δύση! Οι πιο άσχημες είσοδοι σε όλη την Βόρεια Ελλάδα που προδιαθέτουν δυστυχώς αρνητικά τους επισκέπτες, οι οποίοι μόλις ανηφορίζουν τα σοκάκια της Παλιάς Ξάνθης συνειδητοποιούν ότι μπήκαν από λάθος είσοδο στην σωστή πόλη! Γνωρίζω τις δυσκολίες και τις αντιρρήσεις για την διαμόρφωση των εισόδων, αλλά και τα απαιτούμενα ποσά που είναι απλησίαστα… Μέχρι τότε όμως ρίξτε λίγο ασφαλτοτάπητα από τον Ζυγό μέχρι τα νεκροταφεία στην περίπτωση της ανατολικής εισόδου και από το «Βίων» μέχρι το «Νατάσσα» στην άλλη πλευρά… Ούτε αυτό μπορείτε να κάνετε;
Παίζουν τη ζωή των πολιτών… «κορώνα-γράμματα»!

Δύο περιπτώσεις μέσα σε τρεις ημέρες από τις δεκάδες περιπτώσεις διακίνησης μεταναστών, παραλίγο να καταλήξουν σε τραγωδία! Η πρώτη περίπτωση αφορά ένα τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε στην διασταύρωση Πεζούλας με τον πολυσύχναστο δρόμο που οδηγεί στα Άβδηρα, όπου ένας διακινητής με μετανάστες για να αποφύγει στην σύλληψη, πάτησε γκάζι χωρίς να ελέγξει τον δρόμο και «κάρφωσε» ένα διερχόμενο όχημα που απλά πήγαινε στον δρόμο του. Δύο ημέρες μετά ένας άλλος διακινητής προσπαθώντας επίσης να αποφύγει την σύλληψη μπήκε μέσα στην πόλη της Κομοτηνής οδηγώντας εξαιρετικά επικίνδυνα και επάνω στην πρεμούρα του «στούκαρε» επάνω σε διερχόμενο αυτοκίνητο σε δρόμο της πόλης! Και στις δύο περιπτώσεις θα μπορούσαμε να θρηνήσουμε θύματα ανυποψίαστων και αθώων πολιτών που απλά πήγαιναν στην δουλειά τους ή γυρνούσαν στο σπίτι τους! Το ίδιο μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή σε οποιονδήποτε γιατί απλά κάποιοι συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο με τις καταδιώξεις. Σαφώς και συμφωνούμε στο ότι οι παράνομοι θα πρέπει να συλλαμβάνονται, αλλά όταν μπαίνει θέμα ασφάλειας των πολιτών, τότε το πράγμα αλλάζει και πρέπει να αλλάζει. Όμως… δεν βλέπουμε να αλλάζει τίποτα και πολύ φοβάμαι για τα χειρότερα. Οι υπεύθυνοι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους…
Γιατί «στρογγυλεύετε» την ιστορία;

Γνωστός συμπολίτης και αναγνώστης της «Θ» θέλησε να σχολιάσει την προχθεσινή εκδήλωση του Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης στο αμφιθέατρο της κεντρικής πλατείας στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Ο ίδιος ξεκίνησε με τα καλύτερα σχόλια και κριτικές σε ότι αφορά την αφηγηματική- μουσικοχορευτική εκδήλωση, λέγοντας πως ήταν πολύ καλά οργανωμένη και στημένη, πλην όμως θέλησε να επισημάνει ένα αρνητικό στοιχείο που αφορούσε το αφηγηματικό κομμάτι. Ο συγγραφέας- επιμελητής των κειμένων θέλησε –όπως μου είπε- να «στρογγυλέψει» τα γεγονότα και τις ωμότητες που συνέβησαν στην προκυμαία της Σμύρνης, χωρίς καμία αναφορά σε σφαγές αμάχων, σε βιασμούς γυναικών, σε πρόσφυγες που δεν πρόλαβαν ποτέ να ανεβούν στα καράβια και να γυρίσουν στην πατρίδα. Αρκέστηκε μόνο σε μία αναφορά πως κάποιοι είδαν από μακριά και σε κάποιες μαρτυρίες ξένων παρατηρητών. Για να καταλήξει ο ίδιος στο τέλος λέγοντας πως τελικά από εκδήλωση μνήμης κατέληξε εκδήλωση… λήθης!