![xanthi21585937134](https://www.thraki.com.gr/wp-content/uploads/2020/05/xanthi21585937134.jpg)
Από την Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη η υποψηφιότητα
Μ. Παυλίδου και Κ. Γκάμπρας, μιλούν στην «Θ» για την ιδέα, την ομάδα και το «μεγαλείο» της ανιδιοτελούς προσφοράς
Προτεινόμενη για το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2020 είναι η της 3D Print Covid-19 Xanthi Team.
Την υποψηφιότητα υπέβαλλε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωβουλευτής ΝΔ – ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.
Πρόκειται για μια ομάδα που δημιουργήθηκε εντελώς εθελοντικά και αφιλοκερδώς στην Ξάνθη, με σκοπό την κάλυψη της ολοένα αυξανόμενης ανάγκης για προστατευτικές μάσκες κατά του Covid-19, για τις οποίες υπήρχε κίνδυνος έλλειψης ακόμη και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ο εμπνευστής της, Κομνηνός Γκάρμπας, καρδιολόγος από την Ξάνθη, σκέφτηκε να αξιοποιηθούν τρισδιάστατοι εκτυπωτές που υπήρχαν σε αχρησία πλέον λόγω κλεισίματος των καταστημάτων, ενώ οι ασπίδες διανεμήθηκαν δωρεάν στα τοπικά κέντρα του Ε.Κ.Α.Β., το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης , τα Κέντρα Υγείας του νομού Ξάνθης, τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης και την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, όπως επισημαίνουν μιλώντας στην «Θ» το μέλος της ομάδας και νομική εκπρόσωπος της κ. Μαρίνα Παυλίδου καθώς και ο ίδιος ο εμπνευστής της όλης ιδέας και γνωστός καρδιολόγος κ. Κομνηνός Γκάμπρας.
ΜΑΡ. ΠΑΥΛΙΔΟΥ: «Η ΟΜΑΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ»
![](https://www.thraki.com.gr/wp-content/uploads/2020/05/ΠΑΥΛΙΔΟΥ-ΜΑΡΙΝΑ.jpg)
Ειδικότερα η κ. Παυλίδου ανέφερε ότι «την ιδέα εμπνεύστηκε και ξεκίνησε ο γνωστός ιατρός – καρδιολόγος κ. Κομνηνός Γκάμπρας, ο οποίος βλέποντας την εξέλιξη που είχε η νόσος παγκοσμίως αλλά και με τα πρώτα κρούσματα που σημειώθηκαν στον ελλαδικό χώρο, αντιλήφθηκε άμεσα (και λόγω της ιδιότητάς του) ότι έπρεπε να γίνουν κάποιες εθελοντικές κινήσεις για να μπορέσει να στηριχθεί με υγειονομικό υλικό η Ξάνθη μας κατά αρχάς. Για αυτό και δημιουργήθηκε αυτή η ομάδα, που αποτελείται από περίπου 18 άτομα μέχρι στιγμής, αλλά είμαστε ανοικτοί στο να συμμετέχουν και άλλοι. Είναι μια ανοικτή ομάδα και η όλη ιδέα πραγματώθηκε ως εξής: Έψαξαν και βρήκαν αρχικά οι κ. Γκάμπρας και Παπαχρήστου (εγώ συμμετείχα αργότερα στην ομάδα) κάποια «ανοικτά» σχέδια (open source) και σκέφτηκαν να εκμεταλλευθούν όλους τους οικιακούς, ερασιτεχνικούς ή και επαγγελματικούς ακόμη τρισδιάστατους εκτυπωτές, ώστε να μπορέσουν να ενισχύσουν με υγειονομικό υλικό την Ξάνθη αρχικά και μετέπειτα όπου αλλού χρειάζονταν. Κατασκευάζεται Face Shield (ασπίδα προσώπου) προς το παρόν γιατί έχουμε αυτό το σχέδιο ανοικτό – και αυτό εκμεταλλευόμαστε ως ομάδα – ενώ έχει διανεμηθεί δωρεά στα τοπικά κέντρα του ΕΚΑΒ, στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, στα Κέντρα Υγείας του Νομού Ξάνθης, στον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης και στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ξάνθης και συνεχίζουμε το έργο. Είναι ουσιαστικά μια προστατευτική ασπίδα προσώπου, που χρησιμοποιείται πιο πολύ από επαγγελματίες υγείας. Δεν είναι δηλαδή για τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο σχέδιο της ομάδας είναι να συνεχίσει στο να βρει και άλλα «ανοικτά» σχέδια (open source) ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν και τρισδιάστατες μάσκες. Υπάρχουν τέτοιου είδους σκέψεις, όπως επίσης και σκέψης για να εκτυπωθούν τρισδιάστατα, αναπνευστήρες. Όλη αυτή η κίνηση και όλη αυτή η ομάδα, λειτουργεί τελείως εθελοντικά. Λειτουργούμε με δικά μας έξοδα και με κάποιες χορηγίες ιδιωτικές και γίνεται τελείως αφιλοκερδώς. Αυτό το τονίζουμε και το υπογραμμίζουμε».
«ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ, Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 2020»
«Πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν και επαγγελματίες που ξεκίνησαν παραγωγή, υπάρχουν εργοστάσια τα οποία ανακατεύθυναν την παραγωγή τους και θα πρέπει να τους δώσουμε συγχαρητήρια που προσπαθούν. Μάλιστα τα δικά μας ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ θα δωρίσουν το 50% της παραγωγής υγειονομικού υλικού (αν δεν κάνω λάθος) προς τους φορείς υγείας στην Ελλάδα, ενώ υπάρχει και άλλος κόσμος που προσπαθεί εθελοντικά με όλα τα μέσα που διαθέτει. Η όλη ιδέα που ήθελε να βραβευθεί και να τονίσει η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη – και προς τιμήν της – είναι τόσο το ότι η ομάδα αυτή προέρχεται από μια ευαίσθητη οικονομικά περιοχή, την Ξάνθη μας και την Θράκη μας και μάλιστα από μια πόλη – γιατί και η ίδια είχε την εμπειρία αυτή όταν ήρθε προεκλογικά στην Ξάνθη για να συναντήσει διάφορους συλλόγους – που δραστηριοποιείται πολύ έντονα στον εθελοντισμό σε κάθε τομέα. Δεν θα μπορούσε λοιπόν η Ξάνθη να παραλείψει ή να μην συμμετέχει ενεργά και σε αυτό το κομμάτι της αντιμετώπισης της ασθένειας του κορονοϊού και αυτό είναι που κίνησε το ενδιαφέρον της και θεώρησε διαβάζοντας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (γιατί ήδη είχε προβληθεί αυτή η ομάδα και σε κεντρικά κανάλια αλλά και στα τοπικά ΜΜΕ) ότι είναι τελείως αυθόρμητη και εθελοντική η δράση αυτή και απευθύνεται σαν ώσμωση ουσιαστικά στην κοινωνία» συνέχισε η ίδια, σημειώνοντας ότι «εγώ θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην Ευρωβουλευτή κ. Μαρία Σπυράκη για την τιμή που κάνει στον τόπο μας και στους κυρίως στους ανθρώπους του, που με αυτόν τον τρόπο – έστω και με την υποψηφιότητα οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα – μας προβάλλει και μας ενισχύει δείχνοντας ότι ο τόπος μας δεν είναι ξεχασμένος».
«ΑΡΧΙΚΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ – Η ΟΜΑΔΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕΤΡΑ 18 ΑΤΟΜΑ»
![](https://www.thraki.com.gr/wp-content/uploads/2020/05/ΓΚΑΜΠΡΑΣ-ΚΟΜΝΗΝΟΣ.jpg)
Από την πλευρά του ο εμπνευστής της ιδέας που έγινε πράξη, κ. Γκάμπρας, υπογράμμισε ότι «ουσιαστικά η ιδέα είχε έρθει από κάποια ρεπορτάζ που είχα δει για κάποιους εθελοντές στην Ιταλία, οι οποίοι εκτύπωναν ανταλλακτικά από αναπνευστήρες κατά την περίοδο που είχαν μεγάλο πρόβλημα στο Μπέργκαμο και μάλιστα είχαν κινηθεί και νομικά εναντίον τους κάποιες εταιρείες που κατασκεύαζαν αυτά τα ανταλλακτικά. Γνωρίζοντας ότι υπάρχουν κάποιοι εκτυπωτές σε αδράνεια στην Ξάνθη, έψαξα στο διαδίκτυο για σχέδια που δεν προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Κοιτώντας λοιπόν όλα αυτά τα σχέδια – γιατί υπάρχει ένας τεράστιος όγκος από κατασκευές που μπορούν να γίνουν – έπεσα επάνω στην προσωπίδα, που ήταν φτιαγμένη από κάποιον Τσέχο σαν αρχικό σχέδιο και η οποία ήταν εγκεκριμένη από το Υπουργείο Υγείας της Τσεχίας. Έγιναν κάποια πρωτότυπα και μετά από συνεννόηση με κάποιους γιατρούς στο Νοσοκομείο Ξάνθης, δόθηκαν στο αναισθησιολογικό για δοκιμή και όταν οι άνθρωποι μας είπαν ότι είναι βολικά και ότι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, αποφασίσαμε (ήμασταν δύο άτομα τότε) να ξεκινήσουμε και να εκτυπώσουμε κάποια κομμάτια για να τους βοηθήσουμε. Από εκεί και πέρα άρχισαν να μας ζητούν ολοένα και περισσότερα, βρέθηκαν και περισσότερα άτομα που προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν (αυτήν την στιγμή είμαστε 18 άτομα) και έτσι μπήκε το «νερό στο αυλάκι» ουσιαστικά».
«Η ΠΡΟΣΩΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΑ ΣΤΑΓΟΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ – ΤΙΜΗ ΜΑΣ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ»
«Αυτό είναι μια προσωπίδα ουσιαστικά. Πρόκειται για ένα πλαστικό περίβλημα, μπροστά από την μάσκα, για να μην έρχεται σε επαφή ο γιατρός ή ο νοσηλευτής με τα σταγονίδια – με τα αερολύματα – του ασθενούς» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με την υποψηφιότητα της ομάδας για το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2020 που κατέθεσε η κ. Σπυράκη, τόνισε ότι «είναι πολύ μεγάλη τιμή αυτό που έγινε. Εμείς ξεκινήσαμε, όπως προανέφερα, για να βοηθήσουμε τους γιατρούς ειδικά την περίοδο που υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στην Ξάνθη. Τα κρούσματα ήταν αλλεπάλληλα κάποια στιγμή και θελήσαμε να κάνουμε κάτι για να ελαφρύνουμε λίγο τους ανθρώπους που εκείνη την περίοδο πολεμούσαν με τον ιό».
«ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ Η ΠΡΟΣΩΠΙΔΑ – ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ»
Τέλος αναφορικά με το αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλους επαγγελματίες η εν λόγω προσωπίδα (πέραν των επαγγελματιών υγείας) αλλά και αναφορικά με το αν υπάρχουν σκέψεις για μεγαλύτερη παραγωγή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από αυτούς, ο κ. Γκάμπρας σημείωσε ότι «θα μπορούσε να βοηθήσει σε κάποια επαγγέλματα που έρχονται σε πολύ κοντινή επαφή με τους πελάτες τους. Δηλαδή πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει οδοντιάτρους, οδοντοτεχνίτες (γενικά στον ευρύτερο χώρο της υγείας ), σε κομμωτές, σε κέντρα αισθητικής κλπ και γενικά σε μέρη όπου ο εργαζόμενος έρχεται σε πολύ κοντινή επαφή με τον πελάτη. Ήδη έχουμε δώσει 100 στο αστυνομικό τμήμα Ξάνθης, όπου οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Το θέμα όμως είναι πως λόγω του υπερβολικού όγκου, είναι λίγο δύσκολο να ανταπεξέλθουμε σε κάτι τέτοιο και υπάρχουν και κάποια όρια και στο υλικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Ήδη υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στην αγορά αναφορικά με το υλικό. Για την ώρα επικεντρωνόμαστε καθαρά στο Νοσοκομείο Ξάνθης, το οποίο αυτήν την στιγμή έχει την μεγαλύτερη ανάγκη. Προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο για όλο το κοινωνικό σύνολο».