Τουρκικά ψάρια και καλαμαράκια στην αγορά της Ξάνθης

«Άδειασαν» οι θάλασσες- Δυσεύρετα τα ντόπια

Κων. Τσολάκης: «50% κάτω τα αλιεύματα – «Πνίγει» τα αυγά το πλαγκτόν – Από Τουρκία μεγάλες ποσότητες»

«Άδειες» θάλασσες – συμπεριλαμβανομένου και του Θρακικού Πελάγους – συναντούν οι επαγγελματίες αλιείς της περιοχής μας, την ίδια ώρα που το  πλαγκτόν έκανε ξανά την εμφάνισή του, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα σε σουπιές και χταπόδια, ενώ οι επαγγελματίες καρδιοχτυπούν για τον μήνα Μάιο, όταν θα ξεκινήσει και η γαρίδα.

Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που τουρκικά ψυγεία ξεφορτώνουν συνεχώς στην ιχθυόσκαλα Καβάλας για να πουλήσουν αλιεύματα στην ελληνική αγορά, ενώ το φαινόμενο του ψαρέματος, από Τούρκους καπετάνιους με καΐκια αγορασμένα από… Ιταλούς, συνεχίζεται και στα χωρικά μας ύδατα και πολύ πιο «μέσα» από τα 6 μίλια, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο  πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων στο Λιμάνι Αβδήρων κ. Κωνσταντίνος Τσολάκης.

«50% ΚΑΤΩ ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ – ΑΔΕΙΕΣ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσολάκης, εξήγησε στην «Θ» ότι «οι ποσότητες στα αλιεύματα είναι 50% κάτω αυτόν τον καιρό, λόγω του ότι οι Βορειοανατολικοί άνεμοι που επικρατούσαν όλο το χειμώνα είχαν σαν αποτέλεσμα να φέρουν πάλι το πλαγκτόν από τον Βόσπορο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ψοφούν τα αυγά της σουπιάς (που αφήνει πάνω στα βράχια και στα σχοινιά), ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα χταπόδια. Όταν αυτά δεν θα αναπαραχθούν  (και θα κάνουν 3-4 χρόνια για να ξαναβγεί η ίδια παραγωγή) και έρθει ξανά το πλαγκτόν, θα πάμε πάλι από την αρχή. Φέτος υπάρχει αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα. Και ο,τι πωλούν στην αγορά από θράψαλα κλπ, είναι εκτός Ελλάδος. Παλιά ένα καϊκι έβγαζε 40-50-100 κιλά σουπιές την ημέρα και σήμερα βγάζει 5 με 10 κιλά.

Αναφορικά με τα είδη των αλιευμάτων αυτόν τον καιρό, πηγαίνουν ανάλογα με τον καιρό. Όταν έχουμε μπουνάτσα, θα βγούμε στα ανοιχτά και για γλώσσες, μουρμούρια, τσιπούρες (αυτά μόνο στα παραγάδια και λίγα στα δίχτυα), αλλά όλα τα άλλα ιχθυαποθέματα δεν υπάρχουν. Έχουν εξαφανιστεί. Όταν η σαρδέλα σήμερα έφτασε στα 12 ευρώ, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αποθέματα. Πηγαίνουν τα γριγρί να κάνουν καλάδα και ο γαύρος είναι… γαυράκι. Η παραγωγή είναι στο 50% και κάτω λοιπόν. Έχουμε άδειες θάλασσες και όσο πάμε θα χειροτερεύουν τα πράγματα».

«ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΡΙΔΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΠΛΑΓΚΤΟΝ – ΦΡΕΣΚΟ ΨΑΡΙ… ΔΥΣΚΟΛΑ»

Επίσης ο ίδιος τόνισε ότι «αν φτάσει ο Μάιος που ξεκινάμε την γαρίδα και δεν έχει φύγει το πλαγκτόν, θα ψοφίσουν πάλι τα εκατομμύρια αυγά που είναι πάνω στα βράχια και στα σχοινιά και θα υπάρχει πάλι το κακό. Η γαρίδα βγαίνει στον γιαλό τον Μάιο για να ρίξει αυγό. Όταν θα βγει και υπάρχει πλαγκτόν, θα ψοφήσει το αυγό της γαρίδας, όπως συμβαίνει με την σουπιά και το χταπόδι. Ο καταναλωτής δεν θα τα βρει ποτέ, αν πάνε έτσι τα πράγματα. Αν δεν γίνει στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη) υποχρεωτικός βιολογικός καθαρισμός, δεν γίνεται. Όλα τους τα απόβλητα τα πετούν στον Βόσπορο και όταν έναν χειμώνα φυσάει Βορειοανατολικούς ανέμους (7-8 μποφόρ), σε ένα – δυο μήνες έρχονται όλα εδώ και ψοφάνε τα ψάρια. Ο καταναλωτής πολύ δύσκολα θα βρει φρέσκο ντόπιο ψάρι. Μακάρι να φύγει το πλαγκτόν από το Θρακικό Πέλαγος ως τον Μάιο και να μπορέσουμε τουλάχιστον να σώσουμε το αυγό της γαρίδας. Το Καλοκαίρι που είχε έρθει η εταιρεία που δραστηριοποιείται στο θέμα αυτό, είχαν σηκώσει από την περιοχή μας 6500 κουτιά παράνομα. Στα 520 κουτια (στην Μάνδρα) πήραν 148 μικρά χταποδάκια που έριξαν ξανά στην θάλασσα. Αυτή είναι η απόλυτη καταστροφή».

Αναφορικά με τα εύλογα παράπονα των καταναλωτών ότι τα φρέσκα ψάρια και μαλάκια είναι πανάκριβα, ο κ. Τσολάκης υπογραμμίζει ότι «φταίει το ιχθυοαπόθεμα. Δεν υπάρχουν ψάρια πλέον».

«ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΨΥΓΕΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ ΚΑΒΑΛΑΣ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ»

Για το φαινόμενο των τουρκικών αλιευτικών στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ο ίδιος σημειώνει τα εξής:

«Αν πάτε το πρωί στην ιχθυόσκαλα Καβάλας, θα δείτε 10-15 τουρκικά ψυγεία που κάνουν εκτελωνισμό. Κάθε βράδυ παίρνουν τα ψάρια από το Τσανάκαλε και τα πουλάνε στην ελληνική αγορά. Τα ξέρουμε και τα βλέπουμε καθημερινά. Τι μπορούμε να κάνουμε; Τίποτα. Και πάλι μπαίνουν στα χωρικά μας ύδατα. Εγώ τελικά είχα γίνει ο κακός μια βραδιά. Δεν ήταν στα 6 μίλια, αλλά στα 4,8 (έξω από τα Κοίνυρα, στην Θάσο). Συνεχίζεται το φαινόμενο. Για να σας εξηγήσω τι συμβαίνει, η Αδριατική έχει αδειάσει εδώ και χρόνια. Ήρθαν οι «μεγαλοκαρχαρίες» οι Ιταλοί, αγόρασαν τις τουρκικές τράτες και κάνανε τον Τούρκο καπετάνιο στο καϊκι του. Έχουν κάνει κάτι «θηρία» ψαράδικά (60-70 μέτρα) και τα δικά μας είναι 15-18 μέτρα (τα μεγαλύτερα). Όταν μπαίνουν αυτοί στην θάλασσα (και έρχεται στόλος, 20 και 30 μαζί) κάνουν μια καλάδα και φεύγουν. Έχουν και κάτι μεγάλα ταχύπλοα, παίρνουν τα εμπορεύματα από τα καϊκια τους, φεύγουν στο Μπόντρουμ (δεν τους ενδιαφέρει τι παίρνουν, αρκεί να βγάλουν μεροκάματο) τα παίρνουν μετά τα ψυγεία και τα κάνουμε εμείς εισαγωγή».

Τέλος, ο κ. Τσολάκης, δεν παρέλειψε να εκφράσει την πεποίθηση ότι θα έπρεπε η Ελλάδα να έχει και Υπουργείο Αλιείας. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος σημείωσε τα εξής:

«Νοείται η Ελλάδα να μην έχει Υπουργείο Αλιείας; Ή έστω να είμαστε στο Ναυτιλίας; Το έχουν βάλει στο Υπουργείο Γεωργίας. Τι δουλειά έχει εκεί;»