«Tragic» : Στο… 2-3% η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Ξάνθης

Απ. Αγκόρτσας: «Το θέμα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα – Ο τουρισμός δίνει το 35-40% των εισοδημάτων στον Ν. Ξάνθης»

«Τραγική» είναι με μια λέξη η εικόνα του τουρισμού στην Ξάνθη, αφού η πληρότητα αγγίζει μόλις το 2-3% στις ανοικτές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που κυριολεκτικά «φυτοζωούν».
Πρόκειται για έναν κλάδο ο οποίος «συνεπικουρεί» και άλλους επαγγελματικούς κλάδους (καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, κατασκευαστές κ.ο.κ) και δίνει το 35%-40% των εισοδημάτων του Νομού Ξάνθης, όπως εξηγεί στην «Θ» αντιπρόεδρος των Ξενοδόχων Θράκης κ. Απόστολος Αγκόρτσας.

«ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ, ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΜΑΣ – ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΙ ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ – ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΧΡΟΝΟ»

Ειδικότερα ο κ. Αγκόρτσας ανέφερε στην «Θ» ότι «δεν υπάρχει τίποτα από πληρότητα στα ξενοδοχεία της Ξάνθης. Μην ξεχνάμε ότι η Θάσος είναι μια τουριστική περιοχή η οποία εστιάζει στην θάλασσα και στον ήλιο. Δυστυχώς εμείς, δεν πήραμε τα κατάλληλα μέτρα για να αξιοποιήσουμε τις παραλίες μας όσο θα μπορούσαμε να τις αξιοποιήσουμε και μιλώ διαχρονικά (για τα τελευταία 20 χρόνια, όχι για τώρα). Ο κ. Μέτιος είναι ένας καινούργιος Περιφερειάρχης – διατήρησε κάποια θέματα που τα είχε από τον κ. Παυλίδη, άρα τώρα ξεκινά η θητεία του – οπότε θα περιμένουμε, θα του δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο να δούμε τι θα κάνει με τις παραλίες και αντίστοιχα θα κάνουμε και με τους δημάρχους, ασχέτως αν κάποιος ήταν και την προηγούμενη τετραετία δήμαρχος. Μην ξεχνάτε ότι πολλά από τα θέματα των παραλιών, έχουν να κάνουν με την περιφέρεια αλλά και με το κράτος. Είχαμε ένα κράτος αθηναϊκό, που ήταν πάρα πολύ «στενόμυαλο» όσον αφορά στην ανάπτυξη και στην πρωτοβουλία και τώρα έχουμε πάει σε μια άλλη κατάσταση. Δυστυχώς όμως μας βρήκε στο ενδιάμεσο ο κορωνοϊός».

«ΣΤΟ 2-3% Η ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ…ΑΝ – ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ»

Αναφορικά με τα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεως της Ξάνθης, ο κ. Αγκόρτσας τονίζει ότι «είναι 2-3% και αν. Το 2-3% είναι ανεβασμένο, επειδή είναι κλειστά τα ξενοδοχεία. Όταν τα ξενοδοχεία στο νομό είναι 15 και αυτήν την στιγμή λειτουργούν τα 4, σαφώς και θα έχουν  περισσότερη πελατεία από ότι θα είχαν αν ήταν και τα 15 ανοικτά (που θα ήταν μηδενική η πληρότητα). Σε αυτήν την κατηγορία είμαστε και τώρα. Το θέμα είναι τι θα κάνουμε από εδώ και εμπρός. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Προσωρινά, μέχρι τώρα ακούω να μιλούν άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα, αλλά δεν έχει καμία σημασία το… ποιος μιλάει. Μήπως μιλούν οι ίδιοι που αγωνίστηκαν κάποτε να κλείσουν τα σύνορα από τον Άγιο Κωνσταντίνο, γιατί θεωρητικά δημιουργούσε πρόβλημα το 15θέσιο λεωφορειάκι που έμπαινε με τους Βούλγαρους; Που μακάρι να έμπαινε και ας άφηνε την «σκόνη» του. Αλλά δυστυχώς δεν το αφήσαμε να μπαίνει. Το κλείσαμε και αυτό».

«ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΕΙΚΟΝΑ– Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ 35%-40% ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ»

Κλείνοντας ο κ. Αγκόρτσας σημείωσε ότι «η εικόνα στον νομό μας είναι δραματική στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος τομέας δίνει για τον Νομό Ξάνθης το 35%-40% των εισοδημάτων, διότι γύρω από ένα ξενοδοχείο δουλεύουν μια σειρά από επαγγέλματα, όχι μόνον καφέ και ταβέρνες, αλλά και ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κατασκευαστές κ.ο.κ. Δεν έχει γίνει καμία συντήρηση (σ.σ. στις ξενοδοχειακές μονάδες) γιατί δεν υπάρχουν τα έσοδα. Δεν μπορώ να πω ακριβή αριθμό ανοικτών ξενοδοχείων, γιατί μπορεί κάποιος να μην θέλει να δηλώσει ότι το ξενοδοχείο του είναι κλειστό. Προσωπικά ξέρω ότι αυτήν την στιγμή τα ανοικτά ξενοδοχεία που έχουν μέσα έστω και έναν άνθρωπο, είναι 3-4, τα οποία φυτοζωούν και δεν μπορούν να κλείσουν παραπάνω. Διότι αν κλείσει ένα ξενοδοχείο, πολύ δύσκολα ξανανοίγει (δεν μιλώ για ανοικτά ξενοδοχεία που κάποιος πρέπει να τα φυλά για να μην μπουν να τα κλέψουν). Ένα τέτοιο ξενοδοχείο, καταναλώνει χρήματα από άλλες πηγές. Δεν μπορεί να επιβιώσει. Το φθηνότερο ξενοδοχείο του νομού, το πιο μικρό ξενοδοχείο του νομού, έχει 5000 ευρώ έξοδα μηνιαίως, χωρίς να υπολογίζω το προσωπικό. Αν μιλήσουμε και για το προσωπικό… καήκαμε».