Τραγικό! Δεν καθαρίστηκε ακόμη το περιαστικό άλσος

Μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου και με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς…

Πεύκα «γλείφουν» τις σκεπές των σπιτιών στην περιοχή του Σαμακώβ

«Καμπανάκι» από την Πυροσβεστική… Περιμένουν ακόμη τον εξοπλισμό στο Δασαρχείο!

 

Με δείκτη επικινδυνότητας «3» ή και «4» και μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου, επικρατεί η απαράδεκτη κατάσταση στον οικισμό του Σαμακώβ, όπου τα πεύκα «γλείφουν» τις σκεπές των κτιρίων, που έχουν γεμίσει και πευκοβελόνες και ακόμη δεν έχουν καθαριστεί, παρά το γεγονός ότι εχουν γίνει προτάσεις – υποδείξεις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης οι οποίες αφορούν την εκπόνηση μελέτης από την δασική υπηρεσία για την δημιουργία ικανής αντιπυρικής ζώνης από τα πρώτα σπίτια καθώς και τον καθαρισμό σε βάθος 300 μέτρων από τα σπίτια. Τα μέτρα αυτά μάλιστα προτείνονται και για τα δύο μοναστήρια και για την εκκλησιαστική σχολή. Επίσης ειδικότερα για το κομμάτι του οικισμού του Σαμακώβ αλλά και για αντίστοιχους οικισμούς περιμετρικά του ιστού της Ξάνθης, εκτός από τον καθαρισμό των δέντρων, προτείνεται και μόνιμο δίκτυο πυρόσβεσης με μόνιμους σωλήνες (δηλ. πυροσβεστικές φωλιές) ώστε να μπορούν ακόμη και οι ίδιοι οι κάτοικοι να επεμβαίνουν, μέχρι την έλευση του πυροσβεστικού οχήματος. Αντίστοιχες προτάσεις – υποδείξεις σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ» έχουν υποβληθεί και προηγούμενα χρόνια την τελευταία… δεκαετία!

 

«ΣΤΕΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ – ΑΤΟΜΑ ΧΩΡΙΣ…ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ»

Για το παραπάνω θέμα, η «Θ» συνομίλησε με τον αναπληρωτή Δασάρχη Ξάνθης κ. Ευάγγελο Μούρο ο οποίος εξήγησε πως «ο καθαρισμός της περιοχής εκείνης δεν έχει γίνει γιατί και ο δήμος έχει μια στενότητα όσον αφορά τα άτομα. Εμείς από την άλλη, μετά από αρκετά χρόνια έχουμε άτομα που προσλήφθηκαν μέσω ΟΑΕΔ, όμως αναμένουμε τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό προστασίας τους για να γίνει ο καθαρισμός. Έγινε αυτοψία στην περιοχή και εφόσον τα άτομα αυτά θα τα έχουμε για τους επόμενους επτά μήνες, θα προετοιμαστούμε και για την επόμενη χρονική περίοδο. Γενικά προσπαθούμε να διορθώνουμε λάθη και παραλείψεις για την επόμενη χρονική περίοδο».

«ΘΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ… ΠΡΟΣΕΧΩΣ»

«Το συγκεκριμένο πρόβλημα υπάρχει εδώ και καιρό. Έχει εντοπιστεί και θα επιλυθεί. Μακάρι να έρχονταν χθες ο εξοπλισμός. Πιστεύω ότι του χρόνου θα είναι όλο το «σύστημα» πιο οργανωμένο» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «στην εκδήλωση μιας φωτιάς  φταίνε πολλοί παράμετροι. Ας μην «δαιμονοποιούμε» μόνον το δάσος. Έχουμε σκοπό να κάνουμε σε πρώτη φάση μια «ζώνη» βάθους 30 μέτρων και σε δεύτερο πλάνο να πάμε και να επεκτείνουμε ίσως και σε βάθος πάνω από 300 μέτρα.  Τα κονδύλια ούτως ή άλλως θα δοθούν από τα κεντρικά. Αν μπορούσε να γίνει γρηγορότερα η διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Σαν κράτος, γενικά πρέπει να προγραμματίζουμε πιο έγκαιρα».