Τραπεζοκαθίσματα – καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Ξάνθη

Επώνυμες καταγγελίες αλλά και πρόστιμα από τον Δήμο Ξάνθης σε ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που υπερβαίνουν τον αριθμό της άδειάς τους σε ότι αφορά τα τραπεζοκαθίσματα, προβλέπονται σε πρώτη φάση…

Τα ισχύοντα σήμερα στο «φλέγον» ζήτημα του καλοκαιριού (τραπεζοκαθίσματα) περιγράφει ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος, για την εποπτεία και τον συντονισμό της Υπηρεσίας Ελέγχου Δήμου Ξάνθης κ. Νίκος Γουναρίδης, μιλώντας στην «Θ», ο οποίος σημειώνει με έμφαση, ότι η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου διαθέτει συνολικά… έναν μόνον υπάλληλο, με δυνατότητα ελέγχου μόνον τις πρωινές ώρες! Ο ίδιος μάλιστα δέχεται ότι οι επιχειρηματίες είναι διαλλακτικοί στις συζητήσεις, πλην όμως, τα «χαλάνε» τις βραδινές ώρες που δεν υπάρχει έλεγχος και προβαίνουν σε υπερβολές.

Πιο αναλυτικά ο κ. Γουναρίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι «οι καταστηματάρχες με τους οποίους έγιναν κάποιες επαφές, ήταν διαλλακτικοί και συζητήσιμοι. Από την πλευρά του Δήμου Ξάνθης το σκεπτικό είναι η σωστή λειτουργία των καταστημάτων αλλά και η διευκόλυνση των πολιτών ως προς την καθημερινότητά τους.  Το ζήτημα είναι ότι η υπηρεσία ελέγχου υπολειτουργούσε. Έχουν γίνει και κάποιες παρατηρήσεις, απλώς δεν υπάρχει η δυνατότητα του 24ωρου ελέγχου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ο ένας υπάλληλος βγαίνει μόνον πρωινές ώρες, που συνήθως είναι όλα νόμιμα. Έχουν γίνει όμως παρατηρήσεις- ενημερώσεις  από πλευράς της υπηρεσίας, για να τηρείται όλο το εικοσιτετράωρο ο,τι προβλέπεται από τις άδειές τους. Τις πρωινές ώρες (γιατί αυτήν την δυνατότητα έχουμε τώρα) που διενεργούμε εμείς τον έλεγχο, υπάρχει εμφανής νομιμότητα. Από εκεί και πέρα, είναι και το θέμα των καταγγελιών που γίνονται από πολίτες για διάφορα καταστήματα. Το ζήτημα είναι ότι εμείς δεν έχουμε δυνατότητα να τα ελέγχουμε όλη την ημέρα. Ο έλεγχος γίνεται πρωινές ώρες που εργάζεται ο υπάλληλος της υπηρεσίας ελέγχου. Όταν επανδρωθούμε, πιστεύω ότι θα τηρείται η νομιμότητα από τα περισσότερα καταστήματα, γιατί βλέπω ότι από τους περισσότερους υπάρχει συναίνεση ως προς την σωστή λειτουργία».

Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες κατά καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τι ακολουθεί αλλά και αναφορικά με το αν έχουν «πέσει» πρόστιμα,  ο κ. Γουναρίδης, απαντά ως εξής:

«Υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για κάποια καταστήματα. Όταν υπάρχει δυνατότητα γίνεται έλεγχος από εμάς, αλλά περισσότερο γίνεται και από την Αστυνομία (Αστυνομικό Τμήμα Ξάνθης). Οι καταγγελίες γίνονται ταυτόχρονα και στην Αστυνομία. Και βλέπουμε ότι το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να υπάρχουν κάποια καταστήματα που δεν τηρούν την νομιμότητα. Όταν επανδρωθεί σωστά η υπηρεσία ελέγχου, εννοείται ότι θα μπορούμε να διενεργούμε ελέγχους και το πρωί και το απόγευμα. Από εκεί και πέρα, για όλο το εικοσιτετράωρο, αυτό θα μπορεί να γίνει όταν επανασυσταθεί η Δημοτική Αστυνομία. Όταν κάποιος δεν τηρεί την νομιμότητα και γίνεται παρέμβαση από τον Δήμο ή από την Αστυνομία, θα βεβαιωθεί το πρόστιμο στον ιδιοκτήτη και ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να μαζέψει τα τραπεζοκαθίσματα που έχει πέραν της αδείας του, μέσα σε μια εβδομάδα. Μετά το πέρας μιας εβδομάδας, είναι υποχρέωση της υπηρεσίας του Δήμου να περάσει και να ελέγξει εάν τα μάζεψε και αν δεν τα μάζεψε να γίνει η κατάσχεση των τραπεζοκαθισμάτων όπου έχει βεβαιωθεί η παράβαση. Αυτό προβλέπεται από την νομοθεσία. Έχουν βεβαιωθεί  πρόστιμα από τον Δήμο , αλλά είναι ελάχιστα γιατί τις πρωινές ώρες δεν υπάρχει μεγάλη παραβατικότητα. Τα περισσότερα είναι όταν γίνονται καταγγελίες στην Αστυνομία, που λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο. Επίσης, εντολές για απομάκρυνση τραπεζοκαθισμάτων, υπάρχουν συνέχεια. Ωστόσο δεν είναι στην δική μου αρμοδιότητα αυτό, απλώς – από όσο γνωρίζω – τηρείται κανονικά ο,τι προβλέπεται από τον νόμο. Η αρμοδιότητα της απομάκρυνσης των τραπεζοκαθισμάτων, έγκειται σε άλλη υπηρεσία του Δήμου».

Κλείνοντας ο κ. Γουναρίδης, σημείωσε ότι «η Παλιά Πόλη, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Σε όλα τα κεντρικά σημεία όμως, εννοείται ότι θα δοθεί η ίδια βαρύτητα (κεντρική πλατεία, πεζόδρομοι κ.ο.κ) καθώς κοιτάζουμε την καθημερινότητα του πολίτη. Απλώς η Παλιά Πόλη είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση όπου και τα καταστήματα πρέπει να δουλέψουν αλλά και οι κάτοικοί της να μπορούν να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Όταν θα επανασυσταθεί η Δημοτική Αστυνομία, τότε θα έχουμε την δυνατότητα να ελέγχουμε την νομιμότητα σε όλα».