Τρεχάτε…«ποδαράκια» μου για την κατάθεση υποψηφιοτήτων στο Πρωτοδικείο

Στις 5 Μαΐου εκπνέει η προθεσμία – Στην τελική ευθεία οι συνδυασμοί

Κων. Μαλάκης: «Μπάχαλο κατά την διεξαγωγή των εκλογών…»

Στην τελική ευθεία όλοι οι υποψήφιοι συνδυασμοί, καθώς εκπνέει στις 5 Μαΐου η προθεσμία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων στο Πρωτοδικείο. Μια διαδικασία που θα πρέπει να γίνει αφού ολοκληρωθεί στο 100% η κατάρτιση των συνδυασμών με τους υποψηφίους.

Συνδυασμοί, που μόνο…λίγοι δεν είναι, όπως επισημαίνει στην «Θ» ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Μαλάκης, ο οποίος σχολιάζει αφενός το προεκλογικό «σκηνικό» που έχει διαμορφωθεί στον Δήμο Ξάνθης και αφετέρου μιλά για τις δυσκολίες  της εκλογικής διαδικασίας, μιας και οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν για Περιφερειακές, Δημοτικές (και χωριστά για τοπικά συμβούλια) και Ευρωεκλογές σε…χωριστά εκλογικά κέντρα.

«ΜΠΑΧΑΛΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ»

Ειδικότερα ο κ. Μαλάκης αναφέρει στην «Θ» ότι «είναι πάρα πολλοί οι συνδυασμοί και σπίτι παρά σπίτι έχει υποψήφιο είτε δημοτικό είτε τοπικό σύμβουλο. Εκείνο που βλέπω είναι να γίνει ένα «μπάχαλο» κατά την διεξαγωγή των εκλογών. Αντιλαμβάνεστε δηλαδή ότι ο εκλογέας θα πηγαίνει σε ένα εκλογικό τμήμα για να ψηφίζει για περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και αφού τελειώσει από εκεί θα πηγαίνει σε ένα άλλο εκλογικό τμήμα για να ψηφίζει για τις ευρωεκλογές. Μην ξεχνάτε ότι, έχουμε και σταυροδοσία για τους ευρωβουλευτές. Το δύσκολο έργο ωστόσο θα είναι για τον δικαστικό αντιπρόσωπο, ο οποίος θα έχει τις δύο κάλπες. Αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο. Εγώ «βλέπω» και για τα αποτελέσματα, ότι στην καλύτερη περίπτωση θα βγαίνουν το πρωί. Είναι δεκάδες οι υποψήφιοι και εκείνο που με ανησυχεί είναι πως ο εκλογέας εκείνη την στιγμή θα παίρνει τα ψηφοδέλτια και αφού τα διαβάζει ένα προς ένα, θα βάζει τον σταυρό στον υποψήφιο της προτίμησής του. Κάτι που είναι αδύνατο να συμβεί και μάλιστα οι 9 στους 10 θα έχουν έτοιμα τα ψηφοδέλτια. Ειδικότερα οι ηλικιωμένοι που θα τα έχουν στον…κόρφο τους. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι μεγάλη προσοχή θα πρέπει να έχει ο δικαστικός αντιπρόσωπος για να συνδράμει στους εκλογείς αλλά και τι «μάθημα» πρέπει να γίνει στους μεγάλους σε ηλικία εκλογείς, για το ποιος φάκελος θα μπει σε κάθε κάλπη. Είναι μια πρωτόγνωρη εκλογική διαδικασία. Δεν την έχουμε ζήσει ξανά και αντιλαμβάνεστε πως είναι μια «μεθόδευση» του ΣΥΡΙΖΑ. Χαλκεύεται κατά την γνώμη μου η θέληση των πολιτών, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος λάθους. Και το λάθος, από ότι αντιλαμβάνομαι, θα ευνοήσει τους «εκλεκτούς» της κυβέρνησης. Ειλικρινά βλέπω μια μεθόδευση και αυτό είναι απαράδεκτο. Θα ζήσουμε για πρώτη φορά αυτήν την διαδικασία. Θα έπρεπε να γίνουν ξεχωριστά οι Ευρωεκλογές και ξεχωριστά οι Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές. Δεν μπορώ να αντιληφθώ τον λόγο για τον οποίο έκρινε η κυβέρνηση να γίνουν όλες μαζί».

«ΑΛΛΟ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Ο…ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ»

«Πέραν αυτού, πρέπει να λάβετε υπόψιν σας πως επειδή θα υπάρχουν δύο εκλογικά τμήματα συγχρόνως, θα διορισθούν και δημόσιοι υπάλληλοι. Είναι μια ακόμη δυσκολία αυτή, γιατί είναι διαφορετικό να είναι  Δικηγόρος ή Δικαστής ως δικαστικός αντιπρόσωπος και άλλο να είναι  δημόσιος υπάλληλος» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με τις δημοτικές εκλογές, υπογράμμισε ότι «τα κοινοτικά, δηλαδή τα τοπικά συμβούλια θα είναι ξεχωριστά. Και χρησιμοποίησα (και ας μου επιτραπεί η έκφραση) την λέξη «μπάχαλο». Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες ομαλής διεξαγωγής των εκλογών. Εναπόκειται πολύ μεγάλη προσοχή στον δικαστικό αντιπρόσωπο και βέβαια στην εφορευτική επιτροπή που θα συνδράμει στο έργο του δικαστικού αντιπροσώπου και θα βοηθά όσο το δυνατόν περισσότερο και αυτή, για να μπορέσουν οι πολίτες να ψηφίσουν το άτομο της επιλογής τους».

«ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ – ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ»

Αναφορικά με το προεκλογικό «σκηνικό» στον Δήμο Ξάνθης, όπως έχει διαμορφωθεί, ο κ. Μαλάκης σχολιάζει πως «είναι πάρα πολλοί οι συνδυασμοί και για αυτό είπα πως σπίτι παρά σπίτι έχει και έναν υποψήφιο. Είναι δύσκολες οι εκλογές γιατί (ας μην γελιόμαστε) ειδικότερα στις τοπικές εκλογές, «παίζουν» άλλα κριτήρια, δηλαδή προσωπικές σχέσεις, συγγένειες κλπ και λιγότερο το αν θα ψηφίσεις τον ικανό ή όχι. Πέραν αυτού, σε αυτές τις εκλογές είναι σημαντικό και το μετά και το τι θα γίνει. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτές οι εκλογές διεξάγονται με την απλή αναλογική. Είναι θέμα και το πώς θα λειτουργήσει ο δήμαρχος με το δημοτικό συμβούλιο. Είναι πρωτόγνωρα όλα αυτά. Ίσως και οι πολλοί συνδυασμοί οφείλονται στην σκέψη του «να βγω εγώ και από εκεί και μετά θα μπουν και οι διαπραγματεύσεις με τον δήμαρχο για την θέση (έμμισθη ή άμισθη) που θα μου δώσει». Για αυτό λέω πως η απλή αναλογική πρέπει να αλλάξει αμέσως, γιατί θα δείτε τι δυσλειτουργία θα προκύψει κατά την διάρκεια της θητείας των δημάρχων που θα εκλεγούν». Δεν είναι άδολη η επιλογή της απλής αναλογικής από την κυβέρνηση. Δυστυχώς όμως θα την πληρώσει η τοπική κοινωνία από την δυσλειτουργία του δημοτικού συμβουλίου».