Τρεις… χωρίς τον «κούκο» στην χθεσινή απεργία της ΓΣΕΕ στην Ξάνθη

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση οι δηλώσεις των εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου και του ΠΑΜΕ στην «Θ»

 

Μετρημένοι στα…δάκτυλα «ενός χεριού» οι συμμετέχοντες στην χθεσινή απεργία της ΓΣΕΕ, αν κρίνουμε τουλάχιστον από την εικόνα που επικρατούσε στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, την οποία χαρακτήριζε απόλυτα η φράση «τρεις και ο κούκος».

Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ Ξάνθης.

 

«ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΜΑΣ»

Για την χθεσινή κινητοποίηση και τη συμμετοχή των εργαζομένων σ’ αυτή, μίλησε στη «Θ» ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, ο οποίος ανέφερε ότι:

«Δυστυχώς ο κόσμος για άλλη μια φορά δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του εργατικού κινήματος. Παρόλα αυτά εμείς, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, συνεχίζουμε τον αγώνα μας, έστω και όσοι μείνουμε. Είτε είμαστε πολλοί είτε λίγοι, τα προβλήματα συνεχίζονται και θα εντείνονται περισσότερο και στο εργατικό δυναμικό και στους συνταξιούχους και στους ανέργους αλλά και σε όλους τους πολίτες της χώρας. Συμμετέχουμε στην απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε η ΓΣΕΕ με ελάχιστο κόσμο. Θα συνεχίσουμε μέχρι να δικαιωθούμε γιατί τα αιτήματά μας (που θέτουμε σήμερα) είναι αυτά που είχαν κατακτηθεί πριν πάρα πολλά χρόνια και επανερχόμαστε με το να διεκδικούμε τα δεδουλευμένα μας. Η σημερινή κυβέρνηση παραμονές των εκλογών του 2015 δεσμεύονταν για κάποια πράγματα όπως π.χ για τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Ακούμε τις τελευταίες ημέρες ότι θα δώσει κάποια αύξηση. Εμάς δεν μας ξεγελούν οι προεκλογικές εξαγγελίες. Παρόλα αυτά και με ελάχιστο κόσμο εμείς θα παλεύουμε στην κατεύθυνση αυτή».

 

«ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ…»

«Ο αγώνας που κάνει το εργατικό κίνημα (είτε με προκήρυξη τοπική είτε με πανελλαδική όπως η σημερινή της ΓΣΕΕ, ή της ΑΔΕΔΥ που είχε προκηρύξει την περασμένη εβδομάδα) γίνεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων και για κανέναν άλλο λόγο. Βέβαια αυτό δεν γίνεται μόνο σήμερα. Στα δέκα χρόνια των μνημονίων, έχουν γίνει περισσότερες από 150 απεργίες και άλλα τόσα συλλαλητήρια, είτε με λίγο είτε με πάρα πολύ κόσμο. Δεν ήταν όλες οι απεργίες με ελάχιστο κόσμο και δεν έκρυβαν καμία πολιτική σκοπιμότητα» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «εμείς στην επαρχία και στην περιφέρεια, όταν συμμετέχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις που προκηρύσσει το ανώτερο συνδικαλιστικό μας όργανο, δεν υποκρύπτουμε κάποια πολιτική σκοπιμότητα. Άλλωστε τα αιτήματά μας τα γνωρίζουν, είναι δίκαια και όπως προείπα είναι αυτά που έχουν κατακτηθεί πριν πάρα πολλά χρόνια. Εμείς επανερχόμαστε για να πάρουμε αυτά που μας αφαίρεσαν και να διεκδικήσουμε και κάτι παραπάνω. Σίγουρα πρέπει να παίρνονται θετικά μέτρα, αλλά ας μην ξεχνούμε και τις δεσμεύσεις της σημερινής, αλλά ενδεχομένως και των προηγούμενων ή και των επόμενων κυβερνήσεων που θα έρθουν με τις βουλευτικές εκλογές. Εμείς πάλι θα δηλώνουμε «παρών» και θα διεκδικούμε κανονικά και χωρίς σκοπιμότητες τα αιτήματά μας».

«ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ…ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»

Από την πλευρά του το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην Ξάνθη κ. Κώστας Βογιατζής ανέφερε στην «Θ» ότι «η σημερινή απεργία ήταν ενάντια στα «παραμύθια» της κυβέρνησης σε ο,τι αφορά την μεταμνημονιακή περίοδο και στο ότι η Ελλάδα και οι εργαζόμενοι περνούν σε φάση «ευμάρειας». Κάθε άλλο παρά αυτό αποδεικνύεται από τις περικοπές σε διάφορες κοινωνικές παροχές όπως τα σχολικά γεύματα, την υγεία, την παιδεία, περικοπές για την ανέγερση παιδικών σταθμών και για τις συντάξεις (που υποτίθεται ότι έχουν πάρει μια μικρή αναστολή). Είναι μια λογική που προωθεί η κυβέρνηση: «παίρνω 10 και δίνω 1». Από εκεί και έπειτα έχει να κάνει και με το προϋπολογισμό, ο οποίος είναι άκρως αντιλαϊκός. Βέβαια από την άλλη το ΠΑΜΕ βάζει το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων που έχει «σηκώσει» εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Από την άλλη πάλι η κυβέρνηση ενεργοποίησε τον νόμο Βρούτση επί ΝΔ που πλέον βαπτίζεται νόμος «Βρούτση – Αχτσιόγλου» και έχει να κάνει με το ότι η αύξηση στις συλλογικές συμβάσεις θα γίνεται μόνο με υπουργική απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει αν αντέχει η οικονομία, αν το θέλουν οι εργοδότες θα παίρνουν αυξήσεις οι εργαζόμενοι. Εμείς λέμε ότι πρέπει (βάσει και του πλαισίου που έχει το ΠΑΜΕ) να γίνει η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να μην είναι κανένας κάτω από 751 ευρώ μικτά, να δοθούν κονδύλια και για την υγεία, την παιδεία και την πρόνοια και φυσικά να παρθούν πίσω όλοι οι μνημονιακοί νόμοι που πλέον είναι σε πλήρη εφαρμογή».

 

«ΥΠΟΝΟΜΕΥΘΗΚΕ ΑΝΟΙΚΤΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 28ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΗ»

Σε ο,τι αφορά τα…αποκαρδιωτικά ποσοστά απεργίας, ο κ. Βογιατζής σημείωσε ότι «η σημερινή απεργία υπονομεύθηκε ανοικτά και από την ηγεσία και την πλειοψηφία των παρατάξεων της ΓΣΕΕ αλλά και από την πλειοψηφία των παρατάξεων του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης. Από το τέλος του Σεπτέμβρη, πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα (δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα) έπαιρναν αποφάσεις για απεργία στις 8 Νοέμβρη. Το έβαλαν οι «δυνάμεις» του ΠΑΜΕ στην ΓΣΕΕ, αυτοί αρνήθηκαν να πάρουν απόφαση για τον λόγο του ότι έλεγαν πως η απεργία πλέον δεν έχει αποτελέσματα (και κρύβονταν επί της ουσίας πίσω από την αναποτελεσματικότητα των αγώνων) και τοι πλέον δεν υπάρχει λόγος για απεργία. Ουσιαστικά περίμεναν να βγάλει τον προϋπολογισμό αυτό η κυβέρνηση. Όταν πήρε η ΑΔΕΔΥ απόφαση για τις 14 Νοέμβρη, οι αντίστοιχες οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πήραν για 14 Νοέμβρη και όταν η ΓΣΕΕ (κατά την πίεση του ΠΑΜΕ) ξανασυνεδρίασε και πήρε την απόφαση για απεργία από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η απόφαση ελήφθη για τις 28 Νοέμβρη. Έπαιζαν ένα «παιχνιδάκι» γύρω από αυτές τις ημερομηνίες, την υπονόμευσαν ανοιχτά, βάλαμε και οι δύο εκλεγμένοι του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης αίτημα και το ΔΣ με ευθύνη και των παρατάξεων πρώην ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, το θέμα συζητήθηκε όταν είχε παρθεί ήδη η απόφαση για τις 28. Και μπορεί να παίρνεται η απόφαση και από την ΓΣΕΕ και από τα Εργατικά Κέντρα, αλλά δεν «κουνούν δακτυλάκι» για να έχει επιτυχία. Σε άλλες περιοχές (σε μεγάλα αστικά κέντρα) τα ποσοστά συμμετοχής είναι πιο ενθαρρυντικά. Τα σωματεία εκεί παίζουν ενεργό ρόλο και παίρνονται αποφάσεις με μαζικές διαδικασίες και για αυτό είναι άλλα τα αποτελέσματα. Εμείς κάναμε και κάλεσμα στα πρωτοβάθμια σωματεία της Ξάνθης, είχαμε μια συμμετοχή και από εργαζόμενους του εργοστασίου «Ροδόπη» στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, αλλά σαφώς και δεν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα. Χρειάζεται να αλλάξουν και οι συσχετισμοί στα σωματεία και στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης και οι εργαζόμενοι και τα σωματεία να κάνουν «πέρα» αυτούς που μεταφέρουν όλη την «σαπίλα» και την μοιρολατρία στο εργατικό κίνημα».