Τρεις κι ο «κούκος» χωρίς τον «κούκο», απέμειναν στο Κ.Υ Αβδήρων

Αγ. Σιγανός: Ο κόσμος έχασε τους γιατρούς του – Σκέφτομαι να… παραιτηθώ και όχι μόνον εγώ

 

Μόνον τρεις γιατροί έχουν απομείνει στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων, προκειμένου ο ένας να εξυπηρετήσει τα επείγοντα, ο άλλος τα τακτικά και ο τρίτος τους… εμβολιασμούς, έως τις 3.00 το μεσημέρι, την ώρα δηλαδή που η δομή για την πρωτοβάθμια υγεία, κατεβάζει «ρολά» με τους κατοίκους του κάμπου να απευθύνονται στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, όπου έπιασαν «δουλειά» οι υπόλοιποι γιατροί του Κέντρου.

Κανείς δεν έχει σκεφτεί τι θα γίνει σε περίπτωση ενός κατεπείγοντος περιστατικού που θα χρειαστεί διακομιδή (εάν και εφόσον αυτό συμβεί σε πρωινή ώρα) και συνοδεία από τον γιατρό των επειγόντων του Κ.Υ, που αναγκαστικά θα αφήσει «ορφανό» το τμήμα. Διότι, εάν ο γιατρός που θα φύγει μαζί με το περιστατικό, αντικατασταθεί από τον γιατρό των τακτικών ιατρείων, τότε θα μείνουν «ακάλυπτοι» οι τακτικοί πρωινοί ασθενείς, σύμφωνα με το σημερινό ρεπορτάζ της «Θ».

Την διάσταση αυτή – και αρκετές ακόμη – ανέδειξε μέσα από τις ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ δηλώσεις του στην «Θ» ο γιατρός του Κ.Υ Αβδήρων κ. Αγησίλαος Σιγανός, ο οποίος δεν δίστασε να δηλώσει ότι σκέφτεται ακόμη και την παραίτηση. Ο ίδιος μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Κ.Υ, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στα Περιφερειακά Ιατρεία που εξυπηρετούσαν τους ασθενείς τόσο με την συνταγογράφηση όσο και με τα αντιγριπικά εμβόλια, σημειώνοντας – σε όλους τους τόνους – ότι χρειάζεται άμεση επιστροφή στην πρότερη κατάσταση.

Μείναμε… τρεις – ο κόσμος έχασε τους γιατρούς του

 

Αναλυτικότερα ο κ. Σιγανός εξήγησε στην «Θ» ότι:

Μείναμε τρία άτομα. Ένα στα τακτικά, ένα στα επείγοντα και ένα στα εμβόλια. Οι υπόλοιποι είναι από εδώ και από εκεί (σ.σ. στο ΓΝΞ). Εγώ είμαι «πνιγμένος» στα χαρτιά. Είδα σήμερα 15 ασθενείς. Πόσους θα δω την ημέρα, ως τις 15.00. Όποιος πρόλαβε, τον Κύριο είδε. Έχουμε και σοβαρά περιστατικά. Δεν είναι μόνο τα τακτικά. Άλλος ανέβασε σάκχαρο, άλλος ανέβασε πίεση κλπ. Όλοι αυτοί πρέπει να μπουν μέσα για να τους δω, οπότε δεν προλαβαίνω να κάνω τίποτα. Η δε συνταγογράφηση έχει μείνει εντελώς «πίσω». Δεν μπορώ να την παρακολουθήσω. Δεν ξέρω που γράφουν οι άνθρωποι τα φάρμακά τους. Έχουν μείνει ασθενείς χωρίς φάρμακα και είναι πάρα πολύς ο κόσμος. Φανταστείτε ότι ως τον Σεπτέμβριο είχαμε 36.000 κόσμο. Αυτοί κάπου πηγαίνουν. Έχουν χάσει τους γιατρούς τους. Τους γιατρούς που τους παρακολουθούν, τους «προσωπικούς» γιατρούς τους. Είμαστε οικογενειακοί γιατροί. Μας έχουν δηλώσει, παρακολουθούσαμε τα πάντα και ξαφνικά μας έχασαν. Οι άνθρωποι αυτοί πηγαίνουν από εδώ και από εκεί τώρα. Όπου μπορούν. Σήμερα, περίμεναν έξω (στην βροχή) για να τους δω, δύο ώρες. Δεν μπορούν να μπουν μέσα. Από την άλλη τι θα κάνουν 40-50 άτομα που περιμένουν έξω;

 

Χάλια η κατάσταση – σκέπτομαι να παραιτηθώ… και όχι μόνον εγώ

 

Επιπλέον ο ίδιος τόνισε με έμφαση ότι:

Είναι χάλια η κατάσταση. Εγώ σκέφτομαι να παραιτηθώ και όχι μόνον εγώ. Η σύζυγός μου είναι και αυτή ιατρός. Είχε το Εύλαλο (στο Περιφερειακό Ιατρείο που είναι εντελώς κλειστό) και από εχθές είναι στα επείγοντα του νοσοκομείου. Θεωρώ ότι δεν θα είναι για δυο μήνες. Θα το κάνουν συνεχώς, όσο διαρκεί η πανδημία. Εγώ βλέπω τώρα 25 άτομα την ημέρα. Είμαστε δύο γιατροί, άρα βλέπουμε 50 άτομα. Αν κάνουμε τον πολλαπλασιασμό, δεν βγαίνουν 36.000 σε 5-6 μήνες, αφού τα επείγοντα δεν θα λειτουργούν το απόγευμα, ενώ τα Σαββατοκύριακα θα είναι κλειστά. Από την άλλη, τι να σου κάνει ένας γιατρός;  Μετά τις 15.00, όλα θα πηγαίνουν στο νοσοκομείο.

 

Ούτε ασθενοφόρο υπάρχει – ακάλυπτα τα επείγοντα αν συνοδεύει επείγον περιστατικό ο γιατρός – ακάλυπτα τα τακτικά, αν καλύψω εγώ τα επείγοντα

 

Σε ερώτηση της «Θ» για το τι θα γίνει εάν έρθει ένα επείγον περιστατικό, που πρέπει να διακομισθεί και αν είναι ακόμη διαθέσιμο το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που υπήρχε στο Κ.Υ Αβδήρων, ο κ. Σιγανός απαντά:

Ούτε αυτό υπάρχει. Τίποτα δεν υπάρχει. Φανταστείτε ότι κατά πάσα πιθανότητα, θα φύγει και ο γιατρός για να συνοδεύσει το επείγον περιστατικό και θα μείνουν ακάλυπτα τα επείγοντα. Αν πάω εγώ να καλύψω τα επείγοντα, θα μείνουν ακάλυπτα τα… τακτικά. Όταν είναι σοβαρό το περιστατικό, πάντα πηγαίνει μαζί και ο γιατρός. Σε καρδιολογικά περιστατικά ή περιστατικά με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις (για παράδειγμα) συνοδεύει πάντα ο γιατρός. Άρα σε περίπτωση ενός εμφράγματος π.χ. πρέπει να είναι και ο ασθενής αλλά και ο γιατρός, τυχερός (διότι και εμείς έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη). Τι να πρωτοκάνεις;

 

Στο… νοσοκομείο τώρα όλος ο «φόρτος» των περιστατικών – δεν γίνεται να «μοιράζεις» τους ίδιους σε…100 σημεία

 

Επιπλέον ο ίδιος τόνισε ότι:

Όλος ο κόσμος πήγαινε για συνταγογράφηση στα περιφερειακά ιατρεία. Τα αντιγριπικά εμβόλια, που έκανε ο γιατρός, τώρα δεν θα τα κάνει κανείς. Όλος ο «φόρτος» τώρα, πάει στο Κέντρο Υγείας. Τι να προλάβει το Κέντρο Υγείας;

Επιπλέον όλα τα περιστατικά που θα ερχόντουσαν το απόγευμα και τα βραδινά στο Κ.Υ, θα πάνε στο νοσοκομείο. Κάθε μέρα είχαμε 20-30 περιστατικά μετά το μεσημέρι. Φανταστείτε επίσης ότι το πρωί, τα Περιφερειακά Ιατρεία έβλεπαν πολλά περιστατικά τα οποία αναγκαστικά τώρα είτε θα έρθουν εδώ (σ.σ. στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων) είτε θα πάνε στο νοσοκομείο. Μιλώ για όλα τα περιστατικά, όχι μόνο τα περιστατικά covid. Τώρα με τον κορωνοϊό, είναι ακόμη χειρότερα. Θα πάνε όλα στο νοσοκομείο. Αν γίνονταν το αντίθετο, θα δούλευαν πιο «χαλαρά» στο νοσοκομείο. Η σύζυγός μου, που είναι στα επείγοντα, μου είπε ότι «είναι δράμα η κατάσταση». Εμάς δεν μας πειράζει να βοηθήσουμε, αλλά χρειάζεται προσωπικό. Χρειάζονται προσλήψεις. Δεν γίνεται να  «μοιράζεις» τους ίδιους σε…100 σημεία! Πρέπει να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση. Δουλεύαμε καλύτερα. Βέβαια δεν ήταν το…τέλειο – γιατί και εμείς χρειαζόμαστε άτομα – αλλά αυτή η κατάσταση, είναι ο,τι χειρότερο. Δεν ελπίζω ότι θα βρεθεί λύση. Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα και επειδή η πανδημία «φουντώνει» νομίζω ότι θα πάνε χειρότερα. Δεν υπάρχουν και γιατροί και δεν ξέρω τι θα γίνει…