Φ. Σταυρακάρας: Ειδοποιήθηκε αμέσως την Αστυνομία και ο Στρατός – Παρόμοια βλήματα βρέθηκαν και στο Μυρωδάτο
Σε συνέχεια του αποκλειστικού ρεπορτάζ της Thraki.com.gr, σχετικά με τα πυρομαχικά υλικά (βλήματα) που βρέθηκαν προχθές κατά την διάρκεια εργασιών από τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου Αβδήρων, δίπλα στο Λιμεναρχείο του Π. Λάγους, επικοινωνήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου κ. Φώτη Σταυρακάρα, ο οποίος στο πλαίσιο των εν λόγω εργασιών, παραβρέθηκε στο σημείο, προκειμένου να μας μεταφέρει την διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Ο ίδιος, μας ενημερώνει σχετικά με τα ευρήματα, ανάλογα των οποίων υπάρχουν θεωρητικά και σε άλλες περιοχές του Ν. Ξάνθης.
ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ – ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΥΡΩΔΑΤΟ
Ειδικότερα ο κ. Σταυρακάρας, ανέφερε στην «Θ» ότι:
Είχα πάει και εγώ το πρωί, για τις εν λόγω εργασίες. Προχωρήσαμε σε μια καθαριότητα σκουπιδιών και κάποιων χόρτων. Η υποχρέωσή μας ήταν, εφόσον οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα βρήκαν αυτά τα τρία βλήματα (που από ότι μου είπαν είναι από όλμους). Ήταν επιφανειακά. Αμέσως ενημερώσαμε την Αστυνομία, η οποία ενημέρωσε εγγράφως τον Στρατό, τοποθέτησε κάποια κιγκλιδώματα γύρω από τα ευρήματα και ειδοποιήθηκε πυροτεχνουργός. Δεν μας δόθηκε εντολή να σταματήσουν οι εργασίες, εφόσον είχαμε ήδη ολοκληρώσει. Ήταν ένα πολύ μικρό σημείο. Τα χόρτα ήταν μαζεμένα και μόλις τα πήραμε, φάνηκαν τα βλήματα. Κατά καιρούς, έχουν βρεθεί αντίστοιχα βλήματα. Έχουμε πολλά και στο Μυρωδάτο. Τα συγκεκριμένα, αν και ακόμη (σ.σ. μέχρι χθες το μεσημέρι τουλάχιστον) δεν τα έχουν συλλέξει για να τα ελέγξουν, αλλά από ο,τι είδαν, είναι από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Δηλαδή είναι ενδιάμεσα στο 1935- 1950. Είναι η Αστυνομία εκεί, μέχρι να τα πάρουν από το σημείο όπου βρίσκονται και να τα καταστρέψουν.
ΔΕΝ ΚΑΤΕΣΤΗ ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ «ΕΝΔΟΤΕΡΑ» ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
Αξίζει να σημειωθεί ότι προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε και με τα «ενδότερα» του Δ΄ΣΣ, προκειμένου να ενημερωθούμε για την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει ένας πολίτης αν βρεθεί αντιμέτωπος με ένα τέτοιο τυχαίο εύρημα, για το εάν ελλοχεύουν – ενδεχομένως – κίνδυνοι για κάποιον που θα πλησιάσει την περιοχή ή και για τους περιοίκους αυτής αλλά και για την διαδικασία «εξουδετέρωσης» του υλικού, ωστόσο δυστυχώς, δεν κατέστη εφικτό.