Τρίτος, μεταξύ 107 φορέων, ο Δήμος Κομοτηνής σε χρηματοδότηση για τα αδέσποτα σκυλιά

Μπορεί ο Δήμος να είναι ψηλά στη λίστα, σε σχέση με άλλους φορείς, όμως τελικά τα 19.873,96 ευρώ που θα λάβει, είναι ένα πολύ μικρό μέρος του συνολικού προϋπολογισμού που θα χρειαστεί να διαθέσει.

Δείγμα του μεγάλου προβλήματος με τα αδέσποτα ζώα στον Δήμο Κομοτηνής, είναι το ύψος της χρηματοδότησης που λαμβάνει από τον υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ 107 χρηματοδοτούμενων φορέων, ο Δήμος Κομοτηνής λαμβάνει την υψηλότερη χρηματοδότηση, μετά τον Σύνδεσμο Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης και τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αττικής – Πειραιά. Και μπορεί ο Δήμος να είναι ψηλά στη λίστα, σε σχέση με άλλους φορείς, όμως τελικά τα 19.873,96 ευρώ που θα λάβει ο Δήμος Κομοτηνής, είναι ένα πολύ μικρό μέρος του συνολικού προϋπολογισμού που θα χρειαστεί να διαθέσει για την ορθή διαχείριση των αδέσποτων και την λειτουργία του Δημοτικού Κυνοκομείου.

“Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαπιστώνει ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και γι’ αυτό είμαστε από τους Δήμους που λαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό χρηματοδότησης”, λέει συμπληρωματικά ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πρασίνου και Περιβάλλοντος Γιάννης Μουρτίδης, αρμόδιος, μεταξύ άλλων, και για τα αδέσποτα ζώα.

Ο Δήμος Κομοτηνής λειτουργεί το μοναδικό Κυνοκομείο στο νομό Ροδόπης και δέχεται μεγάλη πίεση από όμορους Δήμους για την φιλοξενία ζώων. Όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, λέει ο κος Μουρτίδης.

Αναγνωρίζει την προβληματική στο Δημοτικό Κυνοκομείο που δεν είναι άλλη από τον μεγάλο αριθμό ζώων και λέει “δεν είναι το καλύτερο Κυνοκομείο, αλλά δεν είναι και κολαστήριο, εμείς δεν αρνούμαστε ότι δεν τέλειο το κάθε κελί, αλλά ο χώρος, η σίτιση, ο αύλειος χώρος υπάρχει, όπως και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη”.

Ένα κονδύλι της τάξης των 80.000 ευρώ θα διαθέσει ο Δήμος Κομοτηνής για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αδέσποτων και από αυτά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιχορηγεί μόλις 19.873,96 ευρώ. Με δύο υπαλλήλους και μόλις έναν κτηνίατρο γίνεται όλη η δουλειά στο Κυνοκομείο, όπου η νομοθεσία δεν δικαιολογεί περισσότερες προσλήψεις, λέει με παράπονο ο κος Μουρτίδης και τελεί και εκείνος, όπως και Δήμοι και φορείς ανά την χώρα, σε αλλαγές στην κείμενη νομοθεσία για τα αδέσποτα ζώα που “πάγωσε” εξαιτίας αντιδράσεων.

Μέχρι τότε ο αντιδήμαρχος δηλώνει “εμείς καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να προσφέρουμε τα ζώα” και γνωστοποιεί τη μείωση του αριθμού των ζώων που σήμερα φιλοξενούνται στο Δημοτικό Κυνοκομείο, εξαιτίας της μείωσης των περιστατικών εγκατάλειψης ζώων από ασυνείδητους.

Το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων είχε παρουσιάσει έξαρση το χρονικό διάστημα Μάιος – Ιούνιος 2018 με συνέπεια τότε το Δημοτικό Κυνοκομείο να φιλοξενεί μέχρι 540 ζώα, αριθμός πολύ μεγαλύτερος των δυνατοτήτων του. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που κομίζει ο αντιδήμαρχος, με ενημέρωσή του από το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, μειώθηκαν και τα περιστατικά επιθέσεων αδέσποτων σε ανθρώπους κατά 35%.

Βέβαια ο ίδιος, μετά από κάθε επίθεση αδέσποτου, βρίσκεται απολογούμενος στην Δικαιοσύνη. Ήδη έχει καταθέσει 17 φορές ενώπιον του πταισματοδίκη. Σε κάθε περίπτωση ο αντιδήμαρχος προσωπικά και οι υπάλληλοι του Δημοτικού Κυνοκομείου δηλώνουν παρόντες στην προσπάθεια ορθής διαχείρισης των αδέσποτων.

Μόλις 541,38 η χρηματοδότηση στον Δήμο Ιάσμου 

Να σημειωθεί ότι στη λίστα των Δήμων και Συνδέσμων Δήμων που χρηματοδοτούνται για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την υλοποίηση ενεργειών διαχείρισής τους, καθώς και του ύψους χρηματοδότησης για το έτος 2018 (αριθ. 2745177501 – ΦΕΚ Τεύχος Β 582124.12.2018), στην κατάρτιση της οποίας προχώρησαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω δημοσίευσης ΦΕΚ, περιλαμβάνεται ακόμη ένας Δήμος της Ροδόπης, ο Δήμος Ιάσμου.

Εκεί δεν λειτουργεί δημοτικό καταφύγιο ζώων, όμως ο Δήμος μέσω κτηνιάτρου κάνει προσπάθειες διαχείρισης των αδέσποτων στις περιοχές δικαιοδοσίες τους, ανάμεσά τους και η πανεπιστημιούπολη του ΔΠΘ όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός. Ο Δήμος Ιάσμου διαθέτει το ποσό των 1.968,66 ευρώ για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επιχορηγεί το ποσό των 541,38 ευρώ.

xronos.gr