
Αποκλιμακώνονται σιγά σιγά τα μέτρα για την ευλογιά
«Κανένας κίνδυνος για τον άνθρωπο», συγκλίνουν στην «Θ» οι Απ. Παπαδόπουλος και Ν. Φωτεινιάς
Σε δυο μέρες η Τσικνοπέμπτη, η οποία «θέλει» αναμμένα μαγκάλια και… «κοψίδια».
Μπορεί βέβαια να έχει αρχίσει ήδη και η αποκλιμάκωση των μέτρων για την ευλογιά των ζώων, εντούτοις το καταναλωτικό κοινό ανησυχεί όχι μόνο για τα αιγοπρόβια κρέατα, αλλά και για τα χοιρινά κρέατα, αφού στα ορεινά της Δράμας και της Ξάνθης, αποτελούν «ζώνες ελέγχου» για την αφρικανική πανώλη.

Μπορούμε λοιπόν να καταναλώσουμε άφοβα κρέατα την Τσικνοπέμπτη; Τι συμβαίνει πραγματικά με τις ζωονόσους; Απαντήσεις και διευκρινίσεις δίνουν μέσα από την «Θ» ο υπεύθυνος της γνωστής επιχείρησης «meat company» στην Ξάνθη κ. Απόστολος Παπαδόπουλος και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Νίκος Φωτεινιάς. Αμφότεροι συγκλίνουν στο γεγονός ότι «ο άνθρωπος δεν κινδυνεύει» από την κατανάλωση των συγκεκριμένων κρεάτων, αλλά και στο γεγονός ότι στα σφαγεία της Ξάνθης, σφάζονται εντόπια ζώα.
«ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΖΩΑ»
Πιο αναλυτικά ο κ. Παπαδόπουλος, δήλωσε λιτά στην «Θ» ότι «αρχικά μιλάμε για ζωονόσους, οπότε ο άνθρωπος δεν κινδυνεύει. Γίνονται σφαγές και στην περιοχή μας, άρα μιλάμε για ντόπια κρέατα. Σφάζονται κανονικά, όλα τα ζώα, ενώ αναφορικά με τις τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφοροποίηση».

«ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΕΠΑΦΗ, ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΡΕΑΤΟΣ»

Από την πλευρά του ο κ. Φωτεινιάς, εξήγησε ότι «όλα τα είδη των ζώων σφάζονται στα σφαγεία της Ξάνθης (αλλά και σε όλης της Περιφέρειας), δηλαδή και αρνιά και χοιρινά και βοειδή. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Λόγω της μείωσης των κρουσμάτων της ευλογιάς, ξεκίνησαν τα σφαγεία εδώ και δύο εβδομάδες και στην Ξάνθη και μπορούν να σφάξουν ντόπια αμνοερίφια για την κατανάλωση. Και αν συνεχιστούν έτσι τα κρούσματα, θα είμαστε πιο ελεύθεροι για την διακίνηση του κρέατος των αμνών κατά την περίοδο του Πάσχα. Αυτό θα μας ενδιέφερε πάρα πολύ. Με αυτά τα νοσήματα από τα οποία βάλλεται αυτήν την στιγμή η Περιφέρεια (σ.σ. ευλογιά και πανώλη) δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης, με κανέναν τρόπο στον άνθρωπο. Ούτε με την επαφή με ζώο, ούτε με την κατανάλωση κρέατος (είτε αμνοεριφίου είτε χοιρινού). Ο κίνδυνος είναι να γίνουμε εμείς μεταφορείς του νοσήματος σε κάποια κτηνοτροφική μονάδα και να αρρωστήσουν τα ζώα. Ο άνθρωπος σε καμία περίπτωση δεν προσβάλλεται με την κατανάλωση τροφίμων ζωϊκής προέλευσης».
«ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΣΙΓΑ – ΣΙΓΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΑΛΛΑ… ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»
Αναφορικά με τα μέτρα για την ευλογιά στην περιοχή μας, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «τα μέτρα αποκλιμακώνονται σιγά σιγά. Ωστόσο περιμένουμε να μην εμφανιστεί κάποιο καινούριο κρούσμα. Από την εμφάνιση οποιουδήποτε κρούσματος, ανατρέπονται τα πάντα. Όντως, την ερχόμενη εβδομάδα αλλάζει το status στην Ξάνθη και θα είναι πιο ελεύθερη η σφαγή των αμνοεριφίων, ωστόσο χρειάζεται λίγη υπομονή και προπάντων να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας που ζητούν οι συνάδελφοι κτηνίατροι, γιατί οποιοδήποτε κρούσμα θα απαγορεύσει ξανά – καθολικά – την διακίνηση του κρέατος. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον άνθρωπο. Πρέπει βέβαια να τηρούνται τα μέτρα βιοασφάλειας κατά την σφαγή (απολυμάνσεις κλπ) ώστε να μην έχουμε νέα κρούσματα ευλογιάς. Γιατί η εμφάνιση κρούσματος αυτήν την περίοδο ενέχει μεγάλο κίνδυνο να «μπερδευτούμε» για όλο το Πάσχα. Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Φανταστείτε να σφάζει η περιφέρειά μας αρνιά και να μην μπορούμε να δώσουμε συκωταριές (για παράδειγμα). Τότε θα χάσει μεγάλο κομμάτι χρημάτων ο κτηνοτρόφος. Ας είμαστε όλοι προσεκτικοί για να μην έχουμε πισωγυρίσματα.
Επίσης θα ήθελα να εφιστήσω την προσοχή αναφορικά με τα υπολείμματα των τροφίμων, που θα πρέπει να διαχειριστούμε σωστά ώστε να μην καταλήξουν σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Είναι ένας δυνητικός κίνδυνος μόλυνσης μιας εκμετάλλευσης και αναφέρομαι περισσότερο στην αφρικανική πανώλη των χοίρων καθώς ξέρουμε ότι τα ορεινά της Δράμας και της Ξάνθης ήδη είναι στις ζώνες ελέγχου και η τυχόν κατανάλωση του αγριόχοιρου, δεν θα πείραζε τον άνθρωπο αλλά θα μπορούσε να πλήξει μια συστηματική εκμετάλλευση χοιρινών με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι να χάσουν την δουλειά τους. Αναφέρομαι στην αφρικανική πανώλη των χοίρων όπου ο ιός δυστυχώς επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο κόκκαλο του αγριόχοιρου. Πρέπει να προσέξουμε λοιπόν την διαχείριση των υπολειμμάτων ώστε να είναι κλειστά (στεγανά) στους κάδους και όχι προς τα σκυλάκια ή τα αδέσποτα της πόλης μας, ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν ο κίνδυνος».