«Τσιμπάει» η οικοδομή στην Ξάνθη, αλλά… λιγοστά τα εργατικά χέρια

Στο εξωτερικό οι περισσότεροι οικοδόμοι της περιοχής –  Ρίχνει… «μαύρο» το Σωματείο

Μ. Αμοιρίδης και Ρ. Εμίν Ογλού Αμέτ, μιλούν στην «Θ»

«Τσιμπάει»  το τελευταίο διάστημα η ανοικοδόμηση στην Ξάνθη, μετά από πολλά χρόνια και αυτό είναι ευδιάκριτο… Υπάρχουν ωστόσο τα εργατικά χέρια που απαιτούνται, με δεδομένο ότι το αλλοτινό πολυπληθές Σωματείο Οικοδόμων Ξάνθης δυστυχώς «έσβησε» αφού οι περισσότεροι εργάτες από την περιοχή, έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, λόγω της ανεργίας των προηγούμενων χρόνων.

Μπορεί η ανοικοδόμηση που παρατηρείται στην Ξάνθη αλλά και στις γειτονικές πόλεις, να οδηγήσει στον «επαναπατρισμό» τους εργάτες που άφησαν τις οικογένειές τους για να…κτίσουν στα ξένα;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δίνουν μέσα από την «Θ», ο γνωστός Πολιτικός Μηχανικός-εργολάβος και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Αμοιρίδης και ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Ξάνθης κ. Ραμαδάν Εμίν Ογλού Αμέτ, ο οποίος περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση του, άλλοτε κραταιού, σωματείου.

 «ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ»

«Είναι γεγονός ότι εδώ και αρκετούς μήνες, έχει αλλάξει το κλίμα στην Ξάνθη και υπάρχει μια γενικότερη αύξηση της ανοικοδόμησης, τόσο σε επίπεδο πολυκατοικιών όσο και σε επίπεδο ιδιωτικών κατοικιών»

Αναλυτικότερα, ο κ. Αμοιρίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι «είναι γεγονός ότι εδώ και αρκετούς μήνες, έχει αλλάξει το κλίμα στην Ξάνθη και υπάρχει μια γενικότερη αύξηση της ανοικοδόμησης, τόσο σε επίπεδο πολυκατοικιών όσο και σε επίπεδο ιδιωτικών κατοικιών. Αυτό είναι απόδειξη ότι φαίνεται να υπάρχει μια καλυτέρευση στην ελληνική οικονομία , παρά τις δυσκολίες που έχει περάσει το τελευταίο διάστημα και λόγω κορωνοϊού αλλά και λόγω πολεμικών γεγονότων σε παγκόσμιο επίπεδο και ενεργειακής κρίσης».


«ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΕ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΣ – ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ, ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ»

Σε ο,τι αφορά στους οικοδόμους, ο  ίδιος επισημαίνει ότι «είναι γεγονός ότι η ανοικοδόμηση στην Ξάνθη, αλλά και σε άλλες περιοχές (και κοντά μας και μακριά μας) έχει δημιουργήσει μια αυξημένη ανάγκη για προσωπικό που να ασχολείται με τις εργασίες που αφορούν στην ανέγερση οικοδομών. Η αυξημένη ζήτηση που υπάρχει σε χέρια, μάστορες και συνεργεία κατασκευής αλλά και το ότι λόγω της κρίσης πάρα πολλοί από τους οικοδόμους της περιοχής μας είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, δημιουργεί μια μικρή υστέρηση στο εργατικό δυναμικό που χρειαζόμαστε, αλλά νομίζω ότι εφόσον συνεχιστεί αυτό το καλό κλίμα που υπάρχει πλέον στην οικονομία και εφόσον συνεχιστεί και αυτή η ανοικοδόμηση στην περιοχή μας, οι άνθρωποι που έφυγαν στο εξωτερικό, θα επιστρέψουν σιγά σιγά στις εστίες τους και θα υπάρξει μια ισορροπία, έτσι όπως την θέλαμε και παλαιότερα. Ήδη γυρνά κόσμος, αλλά εφόσον αυτό συνεχιστεί – και προσωπικά νομίζω ότι θα συνεχιστεί – θα κάνει πολλούς να γυρίσουν στον τόπο τους. Εδώ, να σημειώσω ότι πλέον και τα μεροκάματα είναι καλύτερα από ο,τι παλαιότερα και καθιστούν ελκυστική αυτήν την απόφαση. Ο λόγος για τον οποίο είχαμε τεράστιες απώλειες εργατικού δυναμικού από την δική μας περιοχή – που ήταν κατ΄εξοχήν εργαζόμενοι στην οικοδομή – ήταν διότι η ανοικοδόμηση είχε ουσιαστικά σταματήσει στην ευρύτερη περιοχή, οπότε δεν έβρισκαν δουλειά. Αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες και σε άλλες περιοχές. Έστω και αν ήταν λίγο καλύτερα τα μεροκάματα στο εξωτερικό, το επίπεδο διαβίωσης είναι πολύ ακριβό. Συνεπώς, αυτό που απομένει ως «απόθεμα» για την οικογένεια, είναι περίπου το ίδιο. Οπότε, έχοντας μια συνεχόμενη εργασιακή ροή πλέον στην περιοχή μας ,αυτό θα κάνει τους εργάτες που έφυγαν στο εξωτερικό, να επιστρέψουν, να μείνουν εδώ, να αμείβονται και να έχουν εισόδημα για την οικογένειά τους και να έχουν κοντά – φυσικά – την οικογένειά τους».

«ΜΙΚΤΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΟΥ ΑΝΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ – ΘΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ»

Τέλος, σε ερώτηση της «Θ» για το αν οι οικοδομές που κτίζονται αυτήν την στιγμή στην Ξάνθη, αφορούν σε διαμερίσματα προς πώληση ή και σε χώρους προς ενοικίαση, ο κ. Αμοιρίδης, απαντά ότι «πάντοτε στην Ξάνθη – και παλαιότερα και τώρα – είναι μικτό το αντικείμενο σε μια πολυκατοικία. Υπάρχουν και διαμερίσματα προς ιδιοκατοίκηση οικογενειών, αλλά και γκαρσονιέρες που είναι για ανθρώπους που δεν έχουν δημιουργήσει ακόμη την δική τους οικογένεια ή για φοιτητές. Συνεπώς είναι μικτές οι χρήσεις σε όλες τις πολυκατοικίες που ανεγείρονται, ενώ αυτές που βρίσκονται στο κέντρο αφορούν και σε εμπορική χρήση, όπως καταστήματα και γραφεία».

«Το Σωματείο, έχει κλείσει σχεδόν.  Δεν έχουμε ούτε έναν. Έπρεπε να κάνουμε εκλογές από πέρυσι ακόμη, αλλά δεν έγιναν γιατί δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Ποιος θα ψηφίσει;»

«ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ – ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ»

Από την πλευρά του ο κ. Εμίν Ογλού Αμέτ, τόνισε ότι «αναφορικά με τους οικοδόμους, έχουν φύγει έξω. Υπάρχουν βέβαια και στην Ξάνθη, αλλά και αυτοί δεν ενδιαφέρονται καν να έρθουν στο Σωματείο. Οι περισσότεροι είναι ακόμη έξω, αλλά κάποιοι κτίζουν και εδώ, τώρα που ξεκίνησε η οικοδομή. Βέβαια, είναι λίγο δύσκολο να επιστρέψουν αυτοί που έφυγαν. Ίσως να γίνει, αν η οικοδομή ανοίξει όπως παλιά. Ωστόσο, τώρα – και λόγω των χρημάτων έξω – παραμένουν. Αυτοί που έμειναν εδώ κτίζουν, αλλά και σε γειτονικές περιοχές, όπως στην Δράμα και λίγο στην Κομοτηνή. Κάποιοι σταμάτησαν από το εξωτερικό και δουλεύουν εδώ, στην περιφέρεια. Οι περισσότεροι όμως έρχονται για 15 μέρες και ξαναφεύγουν στο εξωτερικό. Γύρισαν κάποιοι, αλλά είναι ελάχιστοι και υπάρχει περίπτωση να ξαναφύγουν. Δουλεύουν περιφερειακά, όπου υπάρχει οικοδόμηση. Τα μεροκάματα εδώ, κυμαίνονται από 40 έως 50 ευρώ, με ένσημο. Ο μάστορας, μπορεί να πάρει και 50 (έτσι λένε). Ο απλός οικοδόμος 40-45 ευρώ, αλλά υπάρχουν εργάτες που παίρνουν και 35 ευρώ».

«ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ… ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΞΑΝΘΗΣ – ΣΧΕΔΟΝ ΕΚΛΕΙΣΕ – ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ»

Αναφορικά με το Σωματείο Οικοδόμων Ξάνθης, ο ίδιος σημείωσε ότι «Το Σωματείο, έχει κλείσει σχεδόν. Δεν έρχεται κανείς. Δεν έχουμε ούτε έναν. Έπρεπε να κάνουμε εκλογές από πέρυσι ακόμη, αλλά δεν έγιναν γιατί δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Ποιος θα ψηφίσει; Οι εγγεγραμμένοι σήμερα είναι 115 άτομα. Δεν ξέρω καν αν θα βρούμε ξανά τόσα άτομα για τις εκλογές. Το Σωματείο, κάποτε είχε πάρα πολύ κόσμο. Το θυμάμαι ακόμη, όταν πήγαινα να ψηφίσω. Ήταν πάρα πολλά τα άτομα. Σήμερα είναι…μηδενικό. Δεν πάω ούτε εγώ εκεί πια. Τι να κάνω; Θέλω να το αφήσω, αλλά δεν υπάρχει και κανείς άλλος να αναλάβει, τουλάχιστον για να υπάρχει».