Δ. Σκουλαρίκης και Μ. Μαλλιαρουδάκη, μιλούν στην «Θ»
Ικανοποιημένους παραγωγούς και εμπόρους αμνοεριφίων και λίγο… δυσαρεστημένους καταναλωτές, αφού θα «τσιμπήσει» η τιμή, προβλέπεται για το φετινό Πάσχα. Τα περισσότερα σφάγια έφυγαν νωρίτερα λόγω του Καθολικού Πάσχα, όπως εξηγεί στην «Θ» ο επιχειρηματίας σφαγείων Διαμαντής Σκουλαρίκης.
Εν τω μεταξύ, το γιορτινό τραπέζι της λαμπρής, πέρα από το κρέας, θέλει και το παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι, που μπορεί να βγαίνει σε διάφορες… παραλλαγές από τα αρτοποιία της Ξάνθης, αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμη πως θα «περπατήσει» αναφορικά με την αγορά του, αφού ακόμη και η καθημερινή κίνηση είναι διαφορετική, όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων στην «Θ» η πρόεδρος των Αρτοποιών Νομού Ξάνθης κ. Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη.
Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΦΕΤΟΣ – ΘΑ «ΤΣΙΜΠΗΣΕΙ» Η ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, ΑΛΛΑ…
Ειδικότερα ο κ. Σκουλαρίκης ανέφερε στην «Θ» ότι:
Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που οι παραγωγοί είναι ευχαριστημένοι. Δεν νομίζω να υπάρχουν παράπονα. Επειδή ήταν και το Καθολικό Πάσχα λίγο πιο νωρίς, έχουν περιοριστεί λίγο οι ποσότητες, με αποτέλεσμα αυτά που έχουν μείνει να έχουν και πιο μεγάλη ζήτηση αυτήν την στιγμή. Οι τιμές δηλαδή, για τους παραγωγούς (η αγορά που κάνουμε εμείς οι έμποροι από τους παραγωγούς) είναι γύρω στα 7.40-7.50€. Τιμή πολύ καλή αυτήν την στιγμή για τους παραγωγούς. Το θέμα είναι ότι θα «δυσαρεστηθούν» λογικά κάποιοι καταναλωτές που θα νομίζουν ότι το κέρδος πηγαίνει όλο στις τσέπες των εμπόρων (κάτι που δεν ισχύει). Θα «τσιμπήσει» η τιμή για τους καταναλωτές λόγω του ότι είναι περιορισμένα και τα αρνιά και τα κατσίκια που υπάρχουν.
Φέτος, πιστεύω ότι είναι διπλή η τιμή από αυτήν που πούλησαν οι παραγωγοί πέρυσι. Ευχάριστο αυτό για τους παραγωγούς αλλά δυσάρεστο για τους καταναλωτές, αλλά ποτέ δεν μπορούν να είναι ευχαριστημένες και οι δύο πλευρές. Αν είναι ευχαριστημένος ο καταναλωτής, σημαίνει ότι έχουν αγορασθεί φθηνά τα αρνιά και τα κατσίκια, αλλά βγαίνουν από την άλλη και διαμαρτύρονται οι παραγωγοί. Αν προσέξετε, φέτος δεν έχει διαμαρτυρηθεί κανένας παραγωγός, ενώ πριν ένα χρόνο έβγαιναν και έλεγαν ότι «μας τα παίρνουν φθηνά». Φέτος ήταν η χρονιά τους.
Τα πράγματα για εμάς τους εμπόρους από την άλλη πλευρά είναι λίγο πιο δύσκολα, γιατί είναι ακριβότερα αυτά που αγοράζουμε, αλλά όταν έρχεται η 25η Μαρτίου και βλέπουμε ότι οι γαρίδες έχουν 50€, λέμε ας δώσει ο καταναλωτής και 12 ή 13 ευρώ και ας πάρει αρνάκι. Και οι παραγωγοί δηλαδή το χρειάζονταν αυτό, ώστε να «τονωθούν». Για αυτό λέμε «χαλάλι» τους, για τους παραγωγούς φέτος, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν και τα κοπάδια τους και να πάρουν και αυτοί μια «ανάσα». Φέτος ήταν η χρονιά τους.
Εξάλλου οι καταναλωτές, με τους περιορισμούς, ενδεχομένως να μην χρειαστούν και μεγάλες ποσότητες. Θα είναι περιορισμένες οι ποσότητες που θα αγοράσουν, θα είναι περιορισμένα τα εμπορεύματα και για αυτό θα είναι όλοι ευχαριστημένοι. Πάντως δεν θα μείνει κανένα τραπέζι χωρίς κρέας.
ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΦΕΤΟΣ – ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ – ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Στο έθιμο του πασχαλινού τσουρεκιού τώρα, οι αρτοποιοί θα ψήσουν μεν, παραδοσιακά αλλά και εναλλακτικά τσουρέκια, αλλά σε μικρότερες ποσότητες, καθώς είναι «παράξενα» τα πράγματα, όπως αναφέρει από την δική της πλευρά η κ. Μαλλιαρουδάκη.
Αναλυτικότερα η ίδια επισημαίνει ότι:
Όλα είναι παράξενα φέτος. Ακόμη και η καθημερινή κίνηση είναι διαφορετική. Θα κινηθούμε σιγά σιγά και λογικά θα βγάζουμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα είναι καλά, αλλά δεν έχει την κίνηση που έχει σε άλλες νηστείες. Δηλαδή στην νηστεία, ακόμη και στο ψωμί υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση και μέχρι στιγμής δεν «δείχνει» κάτι τέτοιο. Λογικά, επειδή δεν θα φύγει ο κόσμος για να πάει κάπου αλλού (δεν θα υπάρχουν μετακινήσεις σε άλλο νομό) λογικά θα υπάρχει κίνηση.
Θα βγάλουμε μικρές ποσότητες και ανάλογα με την κίνηση που θα βλέπουμε, θα συνεχίσουμε. Λογικά μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, θα έχουμε παραγωγή. Οι τιμές του τσουρεκιού κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα (και ανάλογα και με το βάρος) περίπου στα 3 με 5 ευρώ.
Υπάρχουν βέβαια και παραλλαγές στα τσουρέκια, αφού πέρα από το παραδοσιακό, υπάρχει και με γεμίσεις αλλά και με επικαλύψεις. Υπάρχει πλέον μεγάλη ποικιλία. Πολλές φορές οι νοικοκυρές φτιάχνουν μόνες τους το παραδοσιακό και παίρνουν από εμάς το «διαφορετικό» (ως έξτρα).
Πέρυσι υπήρχαν πολλοί που έκαναν μόνοι τους τα τσουρέκια – και γενικά τα γλυκά – καθώς ήταν η αρχή του lockdown και όλοι «χαιρόμασταν» που ήμασταν στο σπίτι και μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα που δεν είχαμε τον χρόνο να κάνουμε. Φέτος έχει «καταλαγιάσει» αυτό και μας έχει κουράσει ακόμη και το να μαγειρεύεις συνέχεια, να φτιάξεις πολλά περισσότερα γεύματα στο σπίτι (αφού είναι κλειστή και η εστίαση) και για αυτό είναι λίγο παράξενα τα πράγματα και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως θα κινηθεί – τουλάχιστον στον δικό μας τομέα – η αγορά.
ΣΩΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ, ΤΑ «ΜΥΣΤΙΚΑ» ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΕΝΟΣ ΤΣΟΥΡΕΚΙΟΥ
Τέλος, σε ό,τι αφορά στο μυστικό της επιτυχίας για ένα τσουρέκι, η κ. Μαλλιαρουδάκη σημειώνει:
Πρέπει να είναι όλα σε θερμοκρασία σώματος και όχι πολύ ζεστά. Να μην αγγίζει τίποτα τους 40 βαθμούς και επάνω, γιατί αρχίζει και αποδυναμώνεται η μαγιά. Πολλές φορές οι νοικοκυρές από το «θέλει ζέστη», βάζουν πολύ ζεστό το γάλα με αποτέλεσμα να κάψουν την μαγιά. Στο ζύμωμα, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε μια θερμοκρασία 35-40 βαθμούς και μετά θα δημιουργήσουμε ένα «ζεστό περιβάλλον» (και αν μπορούμε και υγρό) για να φουσκώσει η ζύμη. Την υψηλή θερμοκρασία δεν την θέλουμε μέσα στην ζύμη γιατί θα έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε.
Τέλος χρειάζεται μεγάλη υπομονή. Το καλύτερο αποτέλεσμα είναι αυτό που θέλει χρόνο και όχι η ταχεία αρτοποίηση. Ακόμη και στα δικά μας προϊόντα, αυτά που είναι αργής αρτοποίησης είναι πολύ πιο νόστιμα και πολύ πιο ευωδιαστά από αυτά τα της ταχείας. Ο χρόνος παίζει καταλυτικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Εύχομαι Καλή Ανάσταση και να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι, με περισσότεροι ενσυναίσθηση, να έχουμε υπομονή και σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε να καταλάβουμε το πόσο πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, γιατί νομίζω ότι αυτό το έχουμε χάσει. Δεν στηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Αντί αυτού, βλέπω ζήλεια, κακία κλπ. Ακόμη και η αρνητική κουβέντα, δεν χρειάζεται γιατί δεν προσφέρει κάτι. Αντίθετα το να πεις μια καλή κουβέντα, φτιάχνει και την δική σου την διάθεση και αυτού που έχεις απέναντι. Όλα είναι αγάπη!