«Τσίτα» τα νεύρα των παραθεριστών στις παραλίες Αβδήρων από τις… 15ωρες διακοπές νερού!

Α. Μπαλτζοπούλου: «Τρεις μέρες χωρίς νερό – Δεν μπορεί να γίνει ένα έργο;»

Γ. Τσιτιρίδης: «Πιθανόν το πρόβλημα να οφείλεται σε μεγάλη διαρροή – Εντοπίστηκαν δυο βλάβες – Σκέψεις για νέα γεώτρηση στην παραλία»

 

«Έσπασαν» τα τηλέφωνα της «Θ» χθες το πρωί, από αγανακτισμένους συμπολίτες μας στην παραλιακή ζώνη, που διαμαρτύρονταν για την τρομερή καθυστέρηση επανασύνδεσης του νερού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πλύνουν ούτε τα…χέρια τους, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Γεγονός το οποίο καταγγέλλει στην εφημερίδα μας και η πρόεδρος των συνταξιούχων δημοσίου στην Ξάνθη κ. Άννα Μπαλτζοπούλου, που αυτό το διάστημα διαμένει στην κατοικία της, κοντά στην παραλία των Αβδήρων.

 

«ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ – ΘΥΜΑΜΑΙ ΕΠΟΧΕΣ… ΣΑΡΟΓΛΟΥ»

Ειδικότερα η ίδια, αναφέρει ότι «Από αντιπροχθές το πρωί το νερό σταμάτησε για 4 ώρες. Βέβαια είμαστε λίγο ψηλά και σε σχέση με την παραλία, το νερό καθυστερεί κατά μία ώρα, μέχρι να γεμίσουν οι δεξαμενές και οι σωλήνες. Επανήλθε για περίπου μία ώρα και ίσα ίσα που προλάβαμε να γεμίσουμε μπουκάλια και σταμάτησε ξανά μέχρι το απόγευμα. Προχθές από το πρωί, με μια διακοπή μιας ώρας που επανήλθε το νερό για να πλύνουμε ένα πιάτο, το νερό σταμάτησε και μέχρι χθες το πρωί στις 9.00 δεν είχαμε νερό. Ήρθε με το σταγονόμετρο κάποια στιγμή και έκτοτε δεν είχαμε καθόλου νερό. Είναι η τρίτη μέρα και κανείς δεν το αμφισβητεί. Επικοινώνησα με τον Διευθυντή της ΔΕΥΑΑ κ. Γιώργο Αποστολίδη και οφείλω να ομολογήσω πως μου είπε ότι για πρώτη φορά συμβαίνει στα έξι χρόνια. Επειδή προσωπικά είμαι από το 1986, θυμήθηκα τις εποχές Σαρόγλου (τον υδραυλικό του Δήμου Αβδήρων) επι θητείας Βουρβουκέλη, να περνά και να κλείνει τις βάνες, να μην έχουμε νερό, για να μπορούν να ποτίζουν τα χωράφια. Τότε γινόταν χαμός. Δεν είχαμε 20 μέρες νερό εκείνη την εποχή. Τότε όμως ήταν 1986. Όχι 2019. Έκτοτε βελτιώθηκε το δίκτυο και δεν είχαμε πρόβλημα. Αν τύχαινε να κοπεί 2 φορές για 2-3 ώρες όλο το καλοκαίρι, ήταν στα φυσιολογικά πλαίσια. Το να μην έχουμε όμως 3 μέρες νερό και να σκεφτόμαστε πως θα πλυθούμε, συμβαίνει για πρώτη φορά».

 

«ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ; – ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟ;»

«Ο κ. Αποστολίδης μου είπε ότι δεν φτάνει το νερό. Μέχρι προχθές όμως πως έφτανε; Τις δυο τελευταίες ημέρες σταμάτησε να υπάρχει επάρκεια νερού; Μου είπε ότι αυτό έψαξαν να βρουν και εντόπισαν μια μεγάλη διαρροή την οποία και θα αποκαταστήσουν και από εκεί και έπειτα θα δουν τι συμβαίνει όταν δώσουν νερό. Οπότε την επόμενη ημέρα θα είναι σε θέση να απαντήσει σχετικά με το αν το πρόβλημα οφείλεται στην μη επάρκεια νερού (και χρειάζεται νέο έργο) ή στην συγκεκριμένη διαρροή» συνέχισε η ίδια, σημειώνοντας ότι «ας βάλουν ένα πρόγραμμα και ας πουν ότι από την «τάδε» έως την «τάδε» ώρα δεν θα έχουμε νερό. Όλα λύνονται με καλή θέση. Βέβαια, δεν μπόρεσαν μέσα σε 30 χρόνια να κάνουν ένα έργο για να μην έχουμε πρόβλημα με το νερό; Αυτός ο κόσμος στην παραλιακή ζώνη τι θα κάνει; Θέλουν να φύγουν από τα σπίτια μας; Τα οποία σπίτια χρυσοπληρώσαμε για να τα κάνουμε, όπως χρυσοπληρώνουμε και το νερό. Δεν το πληρώνουμε όπως όλοι. Ούτε είμαστε «παλαβοί». Είμαστε μορφωμένοι άνθρωποι και ξέρουμε ότι πρέπει να ποτίζουμε μια καθορισμένη ώρα και ότι δεν πρέπει να κάνουμε κατάχρηση του νερού. Τώρα αν έχεις δυο ντοματιές και δυο πιπεριές στον μπακτσέ σου και ρίχνεις λίγο νερό, δεν νομίζω ότι εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα… όταν ήταν προϊστάμενος έργων στην διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών ο Ζαχαρίας Τσαπνίδης, έγινε ένα υποτυπώδες έργο, αλλά θυμάμαι πως μου είχε πει ότι αυτό δεν είναι για να λύσει το πρόβλημα της περιοχής, αλλά για τα επόμενα πέντε – δέκα χρόνια. Όμως αν ένας δήμος δεν μπορεί να προγραμματίσει την επάρκεια νερού (και μάλιστα σε υποτιθέμενες τουριστικές περιοχές) για το καλοκαίρι τουλάχιστον, τότε….ζήτω που «καήκαμε». Δεν μπορεί να γίνει ένα έργο; Πόσο θα στοιχίσει; Δισεκατομμύρια;»

Η «Θ» ως όφειλε, απευθύνθηκε και στον Δήμαρχο Αβδήρων κ. Γιώργο Τσιτιρίδη, αφενός για να επισημάνει το θέμα των καταγγελιών για την κατάσταση που επικρατεί στην παραλιακή ζώνη και αφετέρου για να  θέσει το ερώτημα σχετικά με το αν υπάρχει στις σκέψεις της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε κάποιο έργο, προκειμένου να επιλυθεί μια και καλή το πρόβλημα. Μάλιστα αναφέραμε και μια πρόταση που υπήρξε για διαδημοτικό δίκτυο ύδρευσης (ΔΕΥΑΞ – ΔΕΥΑΑ), προκειμένου να έρχεται νερό από τον Παράδεισο.

«ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΡΡΟΗ – ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΔΥΟ ΒΛΑΒΕΣ»

Για όλα τα παραπάνω, ο Δήμαρχος Αβδήρων ανέφερε ότι «το πρόβλημα που υπάρχει στην παραλία, είναι πολύ πιθανόν να οφείλεται σε δύο μεγάλα σπασίματα που ανακάλυψαν στο δίκτυο (ένα μέσα στα Άβδηρα και ένα προς την παραλία). Από εκεί φαίνονταν ότι δεν γέμιζαν οι δεξαμενές. Οι βλάβες εντοπίστηκαν και επιδιορθώνονται. Χθες που δεν είχε νερό, δεν ήταν θέμα δεξαμενών. Έκλεισαν το νερό για να φτιάξουν τις βλάβες. Από εκεί χάνονταν πολύ νερό. Οπότε πολύ πιθανόν το πρόβλημα να οφείλεται στην μεγάλη διαρροή εκεί και να αποκατασταθεί».

 

«ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ – ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»

«Το έργο στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ θα δημοπρατηθεί τον Σεπτέμβριο. Θα βοηθήσει μεν την κατάσταση αλλά δεν θα την λύσει. Σκοπός του έργου είναι να αντικατασταθεί κυρίως ο αγωγός και να μην σπάει το κεντρικό δίκτυο για να μην έχουμε διακοπές νερού για μια ή δυο μέρες. Δεν σημαίνει ότι θα έρθει επιπλέον ποσότητα νερού στην περιοχή» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με το διαδημοτικό έργο, τόνισε ότι «θα πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο έργο. Είχαν γίνει κάποιες μελέτες, αλλά πρέπει να βρεθεί η ένταξη στο ΕΣΠΑ της περιφέρειας προκειμένου να γίνει το έργο που θα λύσει το πρόβλημα και στους δύο δήμους (Ξάνθης και Αβδήρων) και θα έχουν περισσότερες διαθέσιμες ποσότητες νερού».

 

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ»

«Είναι πολύ πιθανόν το πρόβλημα με την παραλία να οφείλεται στις βλάβες που εντοπίστηκαν χθες σε δυο σημεία» υπογράμμισε για άλλη μια φορά ο Δήμαρχος Αβδήρων, σημειώνοντας ότι «υπάρχει αυξημένη ζήτηση στην παραλιακή ζώνη. Έχει επιπλέον μόνιμο πληθυσμό που εγκαταστάθηκε, κυρίως από την Βουλγαρία. Μπορεί να υπάρχει ένα σπίτι αλλά σε αυτό μπορεί να μένουν 4-5 οικογένειες, οπότε και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση. Από εκεί και πέρα, πολλοί χρησιμοποιούν το νερό για πότισμα του γκαζόν και γενικά η μεγαλύτερη ποσότητα φεύγει προς την παραλία. Από την άλλη, υπάρξει ξηρασία. Ο καιρός δεν βοηθά, οπότε το πότισμα είναι συνεχές. Συνεπώς υπάρχει λειψυδρία. Νομίζω οτι θα πρέπει να κάνουν υπομονή 1-2 μέρες, για να δούμε αν οι δεξαμενές δεν γέμιζαν λόγω της διαρροής. Πάντως για του χρόνου, αυτό που θα γίνει είναι μια επιπλέον γεώτρηση στην παραλία (είτε να την αγοράσει ο δήμος είτε να την νοικιάσει από κάποιον ιδιώτη). Αυτό υπάρχει σαν προοπτική, απλά θα πρέπει να γίνει και μια επέκταση του δικτύου ως την δεξαμενή. Η σκέψη υπάρχει για μια επιπλέον γεώτρηση. Είτε να γίνει με χρήματα της ΔΕΥΑΑ είτε να αγοραστεί από κάποιον ιδιώτη. Πρέπει με κάποιο τρόπο να γίνουν επιπλέον γεωτρήσεις στην παραλιακή ζώνη».