Έτσι διέρρευσε στα δωμάτια του ξενοδοχείου στη Φλώρινα – Επανεκκίνηση για τα έργα αερίου στην Ξάνθη
“Προσοχή στο φύλλο καύσης και στην υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη”, σημειώνει με έμφαση ο ίδιος στην “Θ”
Με αφορμή την διαρροή μονοξειδίου άνθρακα σε ξενοδοχείο της Φλώρινας, το οποίο έστειλε στο νοσοκομείο 14 άτομα, με οξεία δηλητηρίαση, η “Θ” θέλησε να διερευνήσει το θέμα και να ενημερώσει όλους τους ξανθιώτες, αναφορικά με το αν μπορούν να συμβούν αντίστοιχα φαινόμενα σε πολυκατοικίες και μονοκατοικίες, αλλά και για όλα όσα πρέπει να προσέχουμε κατά την εγκατάσταση ενός λέβητα καθώς και τη συντήρησή του.
Σε όλα τα παραπάνω αναφέρθηκε μέσα από την “Θ” ο μηχανικός – εγκατάστασης στην Ξάνθη κ. Βασίλης Γιαννίκης. Παράλληλα ο ίδιος ενημερώνει τους ξανθιώτες ότι έχουν ξεκινήσει εκ νέου τα έργα φυσικού αερίου στην πόλη μας.
“ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΕΡΙΟΛΕΒΗΤΑ, ΠΡΟΦΑΝΩΣ, Η ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ – ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ”
Αναλυτικότερα ο κ. Γιαννίκης, εξήγησε στην “Θ” ότι “η θέρμανση στο ξενοδοχείο προφανώς γίνονταν με ζεστό αέρα. Με αεραγωγούς. Δεν είχε δηλαδή κλιματιστικό ή κάποιο σώμα το κάθε δωμάτιο ξεχωριστά. Οπότε με την κυκλοφορία του αέρα, προφανώς έγινε μίξη των καυσαερίων στον κεντρικό αεριολέβητα (αυτό φαντάζομαι αφού έγινε ταυτόχρονα σε όλα τα δωμάτια) και έτσι βγήκε το μονοξείδιο σε όλα τα δωμάτια. Είναι καθαρά θέμα των αεραγωγών που είναι στην κεντρική θέρμανση. Ο χώρος του ξενοδοχείου θερμαίνονταν με ζεστό αέρα και για αυτό σε όλα τα δωμάτια έγινε η διαρροή του μονοξειδίου. Εάν είχε, για παράδειγμα, σώματα καλοριφέρ, κανείς δεν θα αντιλαμβάνονταν τίποτα. Δεν θα κυκλοφορούσε στα δωμάτια το μονοξείδιο. Θα έβγαινε στην ατμόσφαιρα από το λεβητοστάσιο, οπότε δεν θα είχε καμία επαφή με τον εσωτερικό χώρο των δωματίων. Προφανώς λοιπόν, εκεί υπήρχε μία κεντρική εγκατάσταση αεραγωγών (όπως αυτή που βλέπουμε πάνω από την πόρτα σε ένα ξενοδοχείο ή σε ένα νοσοκομείο κλπ). Οι κατοικίες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα εφόσον τα καυσαέρια δεν εμφανίζονται μέσα στον εσωτερικό χώρο. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ίσως από μία κεντρική καμινάδα που θα είχε ρωγμές από τις θα εισχωρούσε το εσωτερικό χώρο. Κάτι που είναι αδύνατο να συμβεί σε υφιστάμενα κτίρια. Οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχεί ο κόσμος που έχει καλοριφέρ ή θερμαίνεται με αντλίες θερμότητας, με ενδοδαπέδια θέρμανση κλπ. Είναι σπάνιο να συμβεί αυτό σε μία πολυκατοικία ή σε μία μονοκατοικία με τα υφιστάμενα συστήματα θέρμανσης και από τη στιγμή που δεν υπάρχει κυκλοφορία αέρα από τον λέβητα. Οι αερολέβητες υπάρχουν συνήθως σε μεγάλα κτίρια. Δεν χρησιμοποιούνται σε μονοκατοικίες ή οικοδομές όπου ο καθένας έχει ανεξάρτητη θέρμανση”.
“ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΚΑΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΗ”
Αναφορικά με την πρόληψη, στην οποία θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε βαρύτητα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι “πρώτα από όλα, όταν γίνονται συντηρήσεις θα πρέπει να παραδίδεται το φύλλο καύσης από συντηρητές που έχουν την σχετική άδεια να συντηρούν συστήματα θέρμανσης (μηχανικοί, τεχνίτες, εγκαταστάτες που έχουν τη σχετική άδεια). Το φύλλο καύσης πιστοποιεί ότι το σύστημα καύσης που έχει συντηρήσει, ελέγξει, επισκευάσει, είναι σε μία σωστή λειτουργία. Αντίστοιχα, για τα κλιματιστικά και για τις αντλίες θερμότητας, υπάρχουν οι ψυκτικοί με τις κατάλληλες άδειες. Εκεί δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο του φύλλου καύσης, αλλά το τιμολόγιο που αποδεικνύει ότι η συντήρησε το ψυκτικό μηχάνημα ή την αντλία θερμότητας. Κάτι επίσης πολύ σημαντικό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι, πέρα από τη συντήρηση, όταν ολοκληρώνεται μία νέα εγκατάσταση (όπως τώρα γίνονται εγκαταστάσεις σε λέβητες αερίου, σε αντλίες θερμότητας, σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κλπ) θα πρέπει να ζητά υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη στο τέλος της εγκατάστασης. Είναι κάτι το οποίο βέβαια “πονά” τους λαθρεγκαταστάτες πού είναι αρκετοί στις μέρες μας, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να πιστοποιήσει κάποιος ότι αυτός που έκανε την εγκατάσταση πρωτίστως είναι επαγγελματίας και έκοψε παραστατικό και δεύτερον επάνω σε αυτήν την πιστοποίηση υπάρχει, από το νόμο, αναφορά στο συμβόλαιο αστικής ευθύνης το οποίο καλύπτει τον επαγγελματία. Οτιδήποτε δηλαδή και αν συμβεί – γιατί όλοι είμαστε καλοί μάστορες αλλά ο καθένας μπορεί να κάνει κάποιο ανθρώπινο λάθος – υπάρχει ένα συμβόλαιο αστικής ευθύνης το οποίο θα καλύψει τυχόν αστοχίες που μπορεί να υπάρξουν στην κατάσταση που έχει εκτελεστεί. Ενώ με έναν λαθρεγκαταστάτη, ο κόσμος δεν μπορεί να αποζημιωθεί για τίποτα γιατί κανείς δεν ξέρει κανέναν. Έχει βέβαια το πλεονέκτημα της φθηνής εγκατάστασης, απλώς παίρνει και το ρίσκο για το τι παραλαμβάνει στο τέλος. Πιθανόν και στο ξενοδοχείο να ήταν κάποιος μη επαγγελματίες. Ο ξενοδόχος φταίει αν ήξερε ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είχε τις κατάλληλες γνώσεις ή δεν ήταν γνώστης του αντικειμένου και έκανε την εγκατάσταση. Δεν φταίει για την πράξη αλλά φταίει για το ποιον επέλεξε και τι παρέλαβε στο τέλος. Εάν ο ιδιοκτήτης στο τέλος έχει το φύλλο καύσης από τον επαγγελματία, φταίει ξεκάθαρα επαγγελματίας. Ο κόσμος όμως δεν καταλαβαίνει ότι έτσι χάνει και την εγγύηση του κατασκευαστή. Η εγγύηση του κατασκευαστή είναι ότι κάθε χρόνο, το μηχάνημα που σου δίνει 10 χρόνια εγγύηση, το συντηρεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Άρα υπάρχει παραστατικό συντηρητή και φύλλο καύσης κάθε χρόνο. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αυτά κάθε χρόνο, παύει να ισχύει και η εγγύηση”.
“ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ”
Επίσης, δεδομένου ότι μία αντίστοιχη εγκατάσταση έχει και το νοσοκομείο Ξάνθης, ο κ. Γιαννίκης διευκρινίζει ότι “επειδή γνωρίζω πολύ καλά την εγκατάσταση του δικού μας νοσοκομείου, έχει ψυκτικές μονάδες οπότε δεν υπάρχει κανένας φόβος. Ψύχεται κρύο νερό σε άλλο σημείο και κυκλοφορεί και κρύο νερό μέσα από τα τοιχία του οπότε δεν έχει θέμα μίξης με κάποιο δηλητηριώδες αέριο. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα αναφορικά με το νοσοκομείο μας.
Ευχόμαστε να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό κακής σε εγκατάστασης το συγκεκριμένων ή απροσεξίας. Κάτι που δεν καλύφθηκε επαγγελματικά”.
“ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ”
Κλείνοντας αναφορικά με τα έργα του φυσικού αερίου στην Ξάνθη, ο ίδιος σημείωσε ότι “έχουν ξεκινήσει τα έργα πριν λίγες ημέρες στην περιοχή της Αγ. Λαύρας και της οδού Χριστοδούλου. Έχουν ξεκινήσει να τοποθετούν ρυθμιστές, πού είναι το πρώτο στάδιο πριν μπουν οι μετρητές. Βέβαια ξεκίνησαν πολύ κοντά στο χειμώνα. Ωστόσο, για αυτόν τον χειμώνα, κάποιοι που έχουν ετοιμάσει ήδη την εγκατάσταση και του αερίου και του λέβητα, θα μπορέσουν να πάρουν αέριο. Δούλευαν με φιάλες και τώρα θα πάρουν ένα αέριο”.