Ο Σκουρλέτης «περνάει» τον «Κλεισθένη 1» στις 13 Ιουλίου
Τζάμπα ο κόπος των αυτοδιοικητικών
Κατατέθηκε στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας λίγες ώρες πριν πάρει το δρόμο για τη Βουλή το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1». Το Νομοσχέδιο προβλέπει την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις προσεχείς εκλογές στους Δήμους και στις Περιφέρειες, τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, καθώς και αλλαγές που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των Δήμων.
Ένα νομοσχέδιο το οποίο βρίσκει αντίθετη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά παρόλα αυτά όπως φαίνεται θα…«περάσει», όπως εκτιμά ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Βαγγέλης Λαμπάκης ο οποίος βέβαια, μιλώντας στην «Θ» δεν παραλείπει να σημειώσει ότι ο αγώνας των αυτοδιοικητικών θα συνεχιστεί, για αυτό άλλωστε την Παρασκευή έχει ορισθεί και η έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.
«ΑΝΟΗΤΗ Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ»
Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει ότι «οι τροποποιήσεις που έχει μέσα είναι ελαχιστότατες και δεν αλλοιώνουν την διαφοροποίησή μας ως προς την εφαρμογή του νόμου και την διακυβέρνηση των τοπικών κοινωνιών. Το γεγονός το 10% για τους υποψηφίους ενός συνδυασμού το έκαναν 30%, είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά και κάτι πολύ λεπτομερειακό και αποσπασματικό από την φιλοσοφία του νόμου. Η τροποποίηση του Καλλικράτη σε Κλεισθένη παραμένει σε όλα αυτά που παρατηρήσαμε και είμαστε εντελώς αντίθετοι, με αποτέλεσμα η σύγκρουσή μας να είναι «μετωπική» ακόμη και τώρα μετά την οποιαδήποτε επανακατάθεση και ψιλοδιόρθωση κάποιων διατάξεων. Το γεγονός ότι θέλει να το περάσει μέχρι τις 13 Ιουλίου, σημαίνει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών είναι πανικοβλημένος και βέβαια εγώ λέω ότι θα το…περάσει. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν διαρροές από τους 152. Το θέμα είναι ότι εμείς κάναμε ο,τι έπρεπε να κάνουμε. Επίσης θα συνεχίσουμε μέχρι τις 13 του μηνός (γιατί την Παρασκευή έχουμε έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ) να ενημερώνουμε τον κόσμο μας για αυτό που πάει να συμβεί. Για αυτό το τερατούργημα και έγκλημα για την τοπική μας κοινωνία. Βέβαια εφόσον υπάρξουν εκλογές και υποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, περιμένουμε την υπόσχεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ανατρέψει αυτόν τον νόμο και να τον επαναφέρει στην κατάσταση που ήταν με την υποχρέωση ότι εντός δώδεκα μηνών θα έχουν ολοκληρώσει ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα είναι επ ωφελεία πρώτα του λαού και των τοπικών κοινωνιών. Αυτό είναι το ζητούμενο για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες και προϋποθέσεις διακυβέρνησης και της τοπικής κοινωνίας και λειτουργείας ενός Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο τώρα λένε θα..στηρίζεται στην κοινωνική πρόσβαση που θα έχει ο δήμαρχος. Πιστεύουν αλήθεια ότι θα βρούν 325 δημάρχους με κοινωνική πρόσβαση εκπληκτικής μορφής, η οποία θα είναι διαρρηκτική στο πέρασμά της και όλοι θα λυγίζουν; Υπάρχουν 300 βουλευτές που και οι 300 είναι αξισέβαστοι άνθρωποι; Υπάρχουν 55 Υπουργοί και οι 55 είναι αξιοσέβαστοι; Όχι βέβαια. Αυτή είναι η αιτιολογική φιλοσοφία του σχεδίου νόμου και είναι καταπληκτικό το πόσο…ανόητη είναι. Προσπαθούν να αιτιολογήσουν τα αναιτιολόγητα».
«ΑΡΕΝΑ ΚΑΙ…ΠΑΡΑΚΕΝΤΡΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ – ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ»
«Είναι αδύνατον να μην πιστέψει κάποιος λογικός άνθρωπος με μέσο όρο δημοκρατικής αίσθησης, ότι όλη αυτή η ανατροπή στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση γίνεται μόνο για το κομματικό συμφέρον. Αφού τίποτε άλλο δεν προκύπτει. Οποιαδήποτε τάση θέλει να εκτονωθεί θα μπαίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Τοπική Κοινότητα όπου εκεί θα βγάζει όλα τα «απωθημένα» είτε από την άκρα δεξιά είτε από την άκρα αριστερά ή ακόμη και ανόητοι άνθρωποι ή άνθρωποι που επαίρονται ότι τα ξέρουν όλα και δεν μπορούν να μείνουν σε ένα σύνολο μιας σοβαρής παράταξης με στελέχη που αποδεικνύουν ότι μπορούν να σταθούν στις προκλήσεις της κοινωνίας μας. Δυστυχώς όλα αυτά θα πάνε πέρα και θα εξαρτώμεθα πλέον από αυτές τις τάσεις. Δεν μπορεί να συμβεί όμως αυτό σε μια εποχή που η Ελλάδα χρειάζεται άλλα πράγματα για να μπορέσει να προσγειωθεί ομαλώς διότι ίπταται σε κάποια «ταξιδάκια» που τα κάνει χωρίς να ξέρει πως θα προσγειωθεί και πότε» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «είναι κρίμα και ντροπή για την κυβέρνηση αυτή. Μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια θα υπάρχει μια αρένα, όπου πιο πριν θα έχει ασκηθεί όχι πολιτική αλλά παραπολιτική. Θα υπάρξουν παράκεντρα κέντρα εξουσίας, όπου θα λαμβάνονται αποφάσεις πριν φτάσουμε στο ΔΣ και ο δήμαρχος μαζί με τους μηχανισμούς ελέγχου που θα έχει με τους ελεγκτές και τους επόπτες, θα είναι πραγματικά με κλωστές σε χέρια και σε πόδια, μια μαριονέτα που θα κινείται από τα παράκεντρα. Δεν ντρέπονται λίγο απέναντι στην κοινωνία αυτοί που παρουσιάζονται ως «μεταρρυθμιστές» και ως οι απόλυτοι δημοκράτες; Ως οι εντιμότατοι αριστεροί πολιτικοί; Ντρέπομαι που τους πίστεψα γιατί όντως τους πίστεψα τρεισήμισι χρόνια και έλεγα ότι κάτι νέο θα φέρουν από εμάς τους «παλαιούς» με την «συντηρητική αντίληψη» όπως λένε όλοι αυτοί για εμάς…»