Β. Πολυμερόπουλος: “Οικονομία, ανεργία και ελλείψεις προσωπικού, στα προβλήματα της Ξάνθης”

Στην Ξάνθη χθες ο προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ενόψει της απεργίας

Στην Ξάνθη, βρέθηκε χθες ο προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Βασίλης Πολυμερόπουλος, στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων στην ΑΜ-Θ από την ΑΔΕΔΥ, ενόψει της γενικής απεργίας που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Νοεμβρίου 2024. Χθες μάλιστα, πραγματοποιήθκε και ενημερωτική σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, ενώ παραχωρήθηκε και σχετική συνέντευξη τύπου.

Σε δηλώσεις του στην “Θ”, ο κ. Πολυμερόπουλος αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων, σε Ξάνθη, ΠΑΜΘ και Ελλάδα, στις σχέσεις ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ, αλλά και στις διεκδικήσεις της 20ης Νοέμβρη, ημέρας Γενικής Απεργίας για την χώρα μας, καλώντας όλους τους Ξανθιώτες να δηλώσουν παρόντες.

“ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΩΝ ΣΥΣΚΕΨΕΩΝ ΜΑΣ, ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ 20ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΗ”

Αναλυτικότερα ο κ. Πολυμερόπουλος, επισήμανε στην “Θ” ότι “χθες είχαμε μία περιφερειακή σύσκεψη, στα πλαίσια των περιφερειακών συσκέψεων που κάνουμε σε όλη την Ελλάδα,  ενόψει της απεργίας της 20ης Νοεμβρίου. Πρόκειται για συσκέψεις με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή με την τοπική κοινωνία, με τα τοπικά ΜΜΕ, με τους συνδικαλιστές που έχουμε στους διάφορους νομούς και στις διάφορες περιφέρειες (είτε ιδιωτικού δικαίου είτε δημοσίου) προσπαθώντας να κινητοποιήσουμε τον κόσμο, να τον ευαισθητοποιήσουμε αλλά και να επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί του και να εκφράσουμε τους προβληματισμούς που έχουμε, τις επιδιώξεις μας, τις προσδοκίες μας κλπ. Όλα αυτά εντάσσονται σε μία καμπάνια περιοδειών που θα συνεχιστούν μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, σε όλη τη χώρα. Σε αυτά τα πλαίσια, είμαστε μία διαπαραταξιακή ομάδα από την ΑΔΕΔΥ πού επισκέφτηκε και το Νόμο Ξάνθης προκειμένου να κάνουμε και αυτήν την ευρύτερη περιφερειακή σύσκεψη. Όλο αυτό το διάστημα, έχουμε επικοινωνήσει σχεδόν με όλες τις περιφέρειες και τα μεγάλα προβλήματα, είναι κοινά. Είναι τα οικονομικά προβλήματα (αμοιβές, μισθός κλπ) και το θέμα της αύξησης του τιμαρίθμου και ιδιαίτερα της αύξησης των τιμών των καταναλωτικών αγαθών και των ειδών άμεσης ανάγκης. Και εκεί εστιάζουμε όλη μας την προσπάθεια για αυτό και το σύνθημα που έχουμε υιοθετήσει για την απεργιακή κινητοποίηση είναι ότι “θέλουμε αξιοπρεπείς μισθούς για να ζούμε από τους μισθούς μας, από τις αποδοχές μας και μείωση των τιμών του καταναλωτικών αγαθών και όχι μόνο”. 

Βεβαίως πέρα από τα οικονομικά ζητήματα, μπαίνουν και συντεχνιακά θέματα (βαρέα και ανθυγιεινά, προσλήψεις ή και άλλα, επιμέρους, κλαδικά ζητήματα). Υπάρχει ένα σημαντικό ενδιαφέρον από τους εργαζόμενους και είναι κοινή η απεργιακή κινητοποίηση. Είναι κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των συνταξιούχων και οποιοδήποτε άλλο φορέα θέλει να συμμετάσχει σε αυτή”.

“ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΣΕΕ, ΑΛΛΑ…ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΒΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ”

Σε ερώτηση της “Θ” αναφορικά με τις σχέσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και το αν θα πρέπει να είναι κοινές οι απεργιακές κινητοποιήσεις, ο κ. Πολυμερόπουλος, απαντά ως εξής:

“Είναι μία κοινή απεργιακή κινητοποίηση γιατί τα περισσότερα αιτήματα είναι κοινά και αφορούν σε όλους τους εργαζόμενους, στην ελληνική οικογένεια, στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχει ζήτημα όσον αφορά στις σχέσεις μας με την ΓΣΕΕ. Αυτό είναι μία πραγματικότητα. Προσπαθούμε, κάνοντας πολλές φορές βήματα πίσω, να μπορούμε να συμπορευόμαστε. Δυστυχώς η ΓΣΕΕ έχει μία λίγο διαφορετική άποψη. Παρόλα αυτά, εμείς έχουμε κάνει διάφορες υποχωρήσεις πολλές φορές διότι το μεγάλο ζήτημα είναι να επιλύσουμε τα ζητήματα και όχι πιθανόν οι διαφοροποιήσεις πού μπορεί να υπάρχουν αναφορικά με τις νοοτροπίες, τα πρόσωπα ή τις αντιλήψεις. Τώρα κάνουμε μία κοινή κινητοποίηση. Τα εργατικά κέντρα και τα νομαρχιακά τμήματα, στην μεγάλη τους πλειοψηφία σε όλη τη χώρα, συμπλέουν και έχουν καλές ή πολύ καλές σχέσεις. Βεβαίως πάντα υπάρχουν και προσωπικά ζητήματα αλλά και κάποιες συντεχνιακές διαφοροποιήσεις επιμέρους. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως σε μεγάλο αριθμό, τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ, συμπλέουν με τα εργατικά κέντρα της ΓΣΕΕ”.

“ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ” 

Ακολούθως, αναφορικά μετά ζητήματα των δημοσίων υπαλλήλων, ο ίδιος τόνισε ότι “το βασικό αίτημα είναι το οικονομικό, αλλά βεβαίωση υπάρχουν και επιμέρους ζητήματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά για εμάς, όπως το θέμα του 13ου και 14ου μισθού δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων. Είναι ένα ζήτημα που μας ενδιαφέρει άμεσα. Υπάρχει επίσης και το ζήτημα των κλιμακίων του 2016 και του 2017, τα οποία – κατά παγκόσμια πρωτοτυπία- θα έχουν αφαιρέσει αλλά και το θέμα της εισφοράς του 2% (αλληλεγγύη εργαζομένων δημοσίου αναφορικά με την ευάλωτη ομάδα των ανέργων). Επιπλέον είναι και το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας το οποίο προσπαθούμε να ανοίξουμε και από την άλλη είναι και το θέμα της στέγασης που αφορά σε όλους τους εργαζομένους και κυρίως σε τουριστικές, νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές. Ως ΑΔΕΔΥ έχουμε κάνει κάποιες επαφές και με το προεδρείο της ΚΕΔΕ και με την βοήθεια της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ έχουμε κάνει και κάποιες συναντήσεις σε διάφορους νησιωτικούς δήμους για το ζήτημα αυτό. Υπάρχουν αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα. Κυρίως η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση έχει δείξει μία πρόθεση να βοηθήσει ως προς την επίλυση του θέματος. Επίσης έχουμε μία επαφή και πιθανό να έχουμε και μία συνάντηση και με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος αναφορικά με αυτό το ζήτημα. Και στην Ξάνθη, τα βασικά αιτήματα είναι αυτά που προανέφερα και αφορούν σε οικονομικό επίπεδο. Βεβαίως υπάρχουν και τα επιμέρους προβλήματα, όπως το πρόβλημα της ανεργίας. Η Ξάνθη ήταν μία πόλη με εργοστάσια και με μια έντονη κινητικότητα σε επαγγελματικό επίπεδο. Είναι μεγάλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε αυτόν τον τομέα. Και οι αυξήσεις, οι δυσχέρειες αλλά και η έλλειψη προσωπικού στις διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου, είναι έντονες. Υπάρχουν επίσης προβλήματα σε επίπεδο νοσοκομείου με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε υγειονομικό προσωπικό. Αυτά τα προβλήματα, είναι επιμέρους προβλήματα, αλλά επί της ουσίας εντάσσονται (άλλοτε εντονότερα άλλοτε λιγότερο) στο γενικό πρόβλημα που έχουμε στην επικράτεια”.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ “ΠΑΡΩΝ” ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Κλείνοντας απευθυνόμενος σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους της Ξάνθης και της περιφέρειας, ο ίδιος έκανε λόγο για ξεκάθαρα προβλήματα που υπάρχουν τα οποία προσπαθεί να αναδείξει η ΑΔΕΔΥ και να διεκδικήσει την επίλυσή τους απευθυνόμενη στην κυβέρνηση και σε όλους τους αρμόδιους φορείς, καλώντας όλους τους εργαζόμενους να είναι παρόντες στην απεργιακή κινητοποίηση (κοινή για ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ) στις 20 Νοεμβρίου, σημειώνοντας με έμφαση ότι “η επίλυση των προβλημάτων, δεν μπορεί να έρχεται από την κριτική που κάνουν πάρα πολλοί συνάδελφοι από τον καναπέ, από την γκρίνια, χωρίς τη συμμετοχή. Ζητάμε την συμμετοχή όλων των εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Να είναι παρόντες και να δώσουν ένα μήνυμα αγωνίας και αγωνιστικότητας, προς τους τοπικούς φορείς και προς την κυβέρνηση ότι τα προβλήματα αυτά είναι άμεσα”.