«Βάρεσε διάλυση» η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης (;)

Οι παραιτήσεις των μελών, η στάση του γραμματέα και η επόμενη ημέρα στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ

Γ. Χατζηθεοδώρου, Ν. Ανταμπούφης και Γ. Σιδηρόπουλος, μιλούν στην «Θ»

 

Για «δυσανεξία της… εναπομείνασας Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ στην κριτική» κάνει λόγο γνωστή διαδικτυακή ενημερωτική πύλη της Ξάνθης, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τον γραμματέα της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γιώργο Χατζηθεοδώρου σχετικά με την στάση που κράτησε, διατηρώντας το κομματικό αξίωμά του, ενώ κατήλθε ως υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Εν τω μεταξύ τα σενάρια για διάλυση της Νομαρχιακής Επιτροπής (σ.σ. πολλά από τα οποία μέλη της παραιτήθηκαν και αναπληρώθηκαν) δίνουν και παίρνουν, ενώ εκτός του γραμματέα κ. Χατζηθεοδώρου, στο «φόντο» βρίσκεται και η παραίτηση του κ. Ανταμπούφη.
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» οι κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου και Νίκος Ανταμπούφης, ενώ την προσωπική του άποψη, εξέφρασε και ο δημοσιογράφος – διαχειριστής της ιστοσελίδας κ. Γιάννης Σιδηρόπουλος.

 

«ΛΙΒΕΛΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΣΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ Ν.Ε»

Ειδικότερα ο κ. Χατζηθεοδώρου ανέφερε επακριβώς: «δεν θέλω να απαντήσω στα λιβελογραφήματα των δημοσιογραφίσκων της περιοχής. Δεν υπάρχει καμία εναπομείνασα νομαρχιακή. Όσον αφορά στην υποψηφιότητά μου για τον Δήμο Ξάνθης ως επικεφαλής των «Πολιτών για την Ξάνθη», υπήρξε εκείνη την περίοδο η αναστολή των αρμοδιοτήτων μου ως Γραμματέα Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ και τα χρέη αυτά εκτελούσε η αναπληρώτρια συντονίστρια. Από εκεί και πέρα, λειτουργούμε καταστατικά έτσι και αλλιώς. Για το ότι υπήρξαν κάποιες παραιτήσεις από την νομαρχιακή, ξέρετε ότι υπάρχουν και αναπληρωτές. Οπότε έγιναν άμεσα οι αναπληρώσεις και αυτήν την στιγμή η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί με πλήρη σύνθεση και βέβαια εν γνώσει των κεντρικών και όλων των μελών του κόμματος. Οπότε δεν έχουμε να δώσουμε λογαριασμό σε κανέναν δημοσιογραφίσκο ο οποίος έχασε την δουλειά του και μάλλον το δάκτυλο που έβαζε στο «μέλι» αυτό το διάστημα έχει μείνει χωρίς…«μέλι». Υπήρξαν κάποιες παραιτήσεις κάποιων συγκεκριμένων συντρόφων. Έγιναν οι αναπληρώσεις τους και η Νομαρχιακή Επιτροπή λειτουργεί κανονικά, όπως λέει και το καταστατικό του κόμματος. Αλλά αυτά είναι εσωτερικές διαδικασίες οι οποίες ούτε βγήκαν μπροστά ούτε θα έπρεπε να βγουν παραέξω. Οι δε παραιτήσεις δεν είναι κάνουν με πολιτικούς λόγους. Είχαν να κάνουν με προσωπικούς λόγους των συντρόφων. Από εκεί και πέρα, δεν θα δώσουμε λογαριασμό σε κανέναν, εκτός από τα μέλη του κόμματος. Όταν ερωτόμαστε όπως τώρα, νομίζω ότι απαντούμε με ειλικρίνεια και αμεσότητα».

 

«ΣΤΑ…ΛΑΓΟΥΜΙΑ ΤΟΥΣ»

«Θα πρέπει όμως να γίνει σαφές σε πολλούς που δεν το γνωρίζουν ακόμη, ότι στην Ξάνθη πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πάρα πολλά χρόνια και τώρα, με ένα ποσοστό 39.6% (στα πολύ δύσκολά του) που έφερε εις πέρας αυτή η Νομαρχιακή Επιτροπή. Εάν λοιπόν ένας γραμματέας ή μια νομαρχιακή θεωρείται αποτυχημένη, όταν στο νομό της είναι πρώτο κόμμα, μάλλον εθελοτυφλεί ή έχει κάτι άλλο στο πίσω μέρος του μυαλού του. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να διαβάλλει αλλά ούτε και να διασπάσει την νομαρχιακή και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί οι οποίοι δουλεύουν με αυτόν τον υπόγειο τρόπο – και έτσι έχουν μάθει να δουλεύουν- θα μπουν και θα συνεχίσουν να είναι στα «λαγούμια« τους.
Είμαι ο γραμματέας του κόμματος, μέχρι την καινούρια νομαρχιακή συνδιάσκεψη που ευελπιστούμε ότι θα γίνει έως το τέλος Σεπτεμβρίου σύμφωνα και με τον «χάρτη» που έχει καθορίσει η πολιτική γραμματεία του κόμματος και νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν και ανακοινώσεις» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «από εκεί και πέρα, δεν εγκαταλείπουμε τα όπλα. Είμαστε ένα πολύ δυνατό κόμμα, το οποίο ουσιαστικά είναι εν αναμονή και πάλι, της διακυβέρνησης της χώρας. Το 31.5% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά στις εκλογές, δείχνει το ποιοι είμαστε και το τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα».

 

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ»

Από την πλευρά του ο κ. Ανταμπούφης, υπογράμμισε ότι «πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε το γεγονός ότι οι αυτοδιοικητικές και οι βουλευτικές εκλογές στον νομό, σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκαν με την Νομαρχιακή Επιτροπή η οποία είχε εκλεγεί από τις διαδικασίες όπως προβλέπονταν, στην αρχή της θητείας της. Συνεπώς όλη η δραστηριότητα γύρω από τις εκλογές και στο μέρος που αναλογεί σε μια Ν.Ε. οφείλεται – αναλογεί- στα μέλη της. Υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία θα έλεγα ότι είναι διαδικαστικά και την ευθύνη για να προχωρήσουν τα πράγματα μέχρι τις εκλογές, την έλαβαν με αποφάσεις τους όλα τα μέλη της Ν.Ε. έχοντας ομοφωνία, χωρίς καμία διαφορετική γνώμη. Από εκεί και μετά, μετά τις εκλογές και με δεδομένο το μεσοδιάστημα των καλοκαιρινών διακοπών και απουσιών που υπήρχαν, ξεκίνησε μια διαδικασία σε επίπεδο νομαρχιακής η οποία θα συνεχιστεί και σε επίπεδο ολομέλειας των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Ξάνθης και για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος (τοπικού και εθνικού) αλλά και για την στάση που θα κρατηθεί και τους τρόπους με τους οποίους θα υλοποιηθεί η πρόσφατη απόφαση για την διεύρυνση και την πορεία προς το προγραμματικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Βρισκόμαστε σε αυτήν την διαδικασία, συνεπώς δεν έχει ολοκληρωθεί και η όποια συζήτηση και οι όποιες πρώτες εκτιμήσεις υπήρξαν σε συνεδριάσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής σχετικά με αυτά τα ζητήματα.
Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει κάτι που έχει τελειώσει. Η στάση του καθενός από τα μέλη της νομαρχιακής υπαγορεύθηκε από τον τρόπο με τον οποίο κρίνει ο καθένας ότι θα λειτουργήσουμε πιο καλά προς την πορεία αυτών που προανέφερα. Για την διεύρυνση του κόμματος αλλά και για μια ουσιαστική συζήτηση για όλο το προηγούμενο διάστημα. Προτεραιότητα έχουν οι διαδικασίες που αναπτύσσονται μέσα στο κόμμα, συνεπώς αυτήν την στιγμή δεν είναι κάτι άλλο ανακοινώσιμο, τουλάχιστον από την δική μου την μεριά και πέρα από αυτά που είπα, μιας και νομίζω ότι πρώτα θα πρέπει εκεί να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και στην συνέχεια να γίνουν οι όποιες ανακοινώσεις έχουν και ένα δημόσιο ενδιαφέρον».

 

«ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΦΑΝΘΟΥΝ ΣΕΝΑΡΙΑ»

Αναφορικά με την παραίτησή του από την Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης ο κ. Ανταμπούφης, σημειώνει ότι «όπως προείπα, είναι μια διαδικασία που δεν έχει τελειώσει και σε καμία περίπτωση δεν έχει νόημα, παρά μόνο υποκριτικό είναι το ενδιαφέρον, για να χρησιμοποιηθούν ακόμη και τέτοιου είδους στάσεις, διαδικασίες ή συμπεριφορές μόνο και μόνο για να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα και να τα στρέψει κανείς όπου θέλει. Εγώ εκείνο που μπορώ να πω ξεκάθαρα είναι ότι πρώτα από όλα έχω μάθει πάντοτε να αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν. Έχω μάθει να λειτουργώ με έναν πολιτικό τρόπο, να ψάχνω πολιτικές αιτίες και να εκφράζω πολιτικό λόγο και σε καμία περίπτωση δεν διαθέτω των εαυτό μου για να εξυφανθούν σενάρια και για να υπηρετηθούν άλλοι λόγοι από αυτούς που επικαλούμαι για τις πολιτικές μου πράξεις. Έτσι και τώρα, πραγματικά στην δική μου αντίληψη έχεε μεγάλη προτεραιότητα η διαδικασία που έχει ξεκινήσει, συνεπώς θεωρώ πως περεταίρω δημοσιοποίηση και συζήτηση επάνω σε όσα εξελίσσονται αυτήν την στιγμή, θα αποτελούν μια στρέβλωση και μια αποσπασματική «ματιά» στο τι ακριβώς θα γίνει από εδώ και πέρα».

 

«ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΠΙΚΑ»

Από τον δική του πλευρά ο κ. Σιδηρόπουλος, αναφέρει επακριβώς: «εκφράζοντας μια αυστηρά προσωπική άποψη βασισμένη στη δημοσιογραφική μου οπτική αλλά και εμπειρία για τον αριστερό χώρο, είναι εμφανές ότι, ανεξάρτητα από την εικόνα που κάποιοι καλλιεργούν, η νομαρχιακή οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη έφτασε στις πιο κρίσιμες εκλογικές μάχες για την επιβίωση του κόμματος, είτε υπολειτουργώντας, είτε πρακτικά ανύπαρκτη ενώ σήμερα τα περισσότερα μέλη έχουν παραιτηθεί. Ένα μικρό κόμμα με πολύ περιορισμένη στελεχειακή βάση και αντίστοιχη κοινωνική αναφορά, κατάφερε και διατήρησε τα στεγανά των εσωτερικών του διαδικασιών όμως η μετατροπή του σε κόμμα εξουσίας, χωρίς αντίστοιχη διεύρυνση, έφερε στο προσκήνιο και κάποιες έντονες προσωπικές πολιτικές και ιδιοτέλεια – μεμονωμένες αλλά καταλυτικές- που σταδιακά έφθειραν το κόμμα τοπικά, με αποτέλεσμα να φτάσει σε αποσύνθεση στο πιο κρίσιμο σημείο. Η χαριστική βολή δόθηκε στις Δημοτικές Εκλογές, αρχικά με τις παλλινωδίες με την επιλογή και την αποπεπιλογή του Τάσου Τεφρωνίδη – για την οποία δεν υπήρξε ποτέ αυτοκριτική- και την κάθοδο του ίδιου του Γραμματέα ως υποψήφιου Δημάρχου, ο οποίος μάλιστα αρνήθηκε να εγκαταλείψει την κομματική θέση, δεχόμενος πολύ έντονη εσωτερική κριτική για το γεγονός ότι επιχείρησε μια αχρείαστη εσωτερική κομματική καταγραφή και δυναμίτισε τη διεύρυνση αλλά και επειδή φάνηκε να ταυτίζεται με πρόσωπα και μηχανισμούς εντελώς ξένους με την Αριστερά και τις αξίες της. Η παντελής απουσία νομαρχιακής οργάνωσης για τις ευρωεκλογές είχε καταστροφικά αποτελέσματα ενώ στις κρίσιμες Εθνικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου, πολλά μέλη είχαν ήδη παραιτηθεί ενώ η υποτυπώδης κινητοποίηση συνοδεύτηκε από έντονες εσωτερικές έριδες και ομαδοποιήσεις . Στη νέα πραγματικότητα, οι πολιτικοί παράγοντες που συνθέτουν το κομματικό τοπίο, έχουν καταμετρηθεί σε σειρά εκλογικών αναμετρήσεων για την κοινωνική τους απήχηση και κάποιοι έχουν εμφανώς απαξιωθεί άρα στην κρίσιμη φάση της διεύρυνσης που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι οξύμωρο να φιλοδοξούν να συνεχίσουν να ηγούνται πρόσωπα που ευθύνονται για την περιχαράκωση, έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει σε επίπεδο πολιτικό αλλά κυρίως ηθικό. Αυτή η κομματική γραφειοκρατία που αποδεκατίζεται, είναι ίσως και το μεγάλο αγκάθι στην προσπάθεια διεύρυνσης που επιχειρείται στο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι υπάρχει πολύ έντονη εσωτερική κριτική και αποδοκιμασία στα τοπικά όργανα, οδηγεί σε μια απόπειρα εξαγωγής προβλημάτων και αντιπερισπασμών. Προσωπικά, παρότι έχω σεβαστεί και περιφρουρήσει κάποια ζητήματα ως αυστηρά εσωτερική κομματική διαδικασία, φαίνεται ότι ενοχλεί η δημοσιογραφική μου κριτική για πρόσωπα που διεκδικούν δημόσιο ρόλο αλλά αξιώνουν να βρίσκονται στο απυρόβλητο. Έτσι έγινα αποδέκτης μεμονωμένων εμετικών επιθέσεων με χυδαίες εκφράσεις και ύφος παράταιρο για το ήθος της αριστεράς, που εξηγούν ίσως τη συναναστροφή με συγκεκριμένους παλαιοκομματικούς κύκλους. Ως γνωστό μέχρι τις 7 Ιουλίου ήμουν εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομίας και είχα την υποχρέωση να εξαιρέσω τον εαυτό μου από την πολιτική κριτική για δεοντολογικούς λόγους, Όσον αφορά την “αγωνία” κάποιων για την επαγγελματική μου αποκατάσταση, ας γνωρίζουν ότι ο καθένας έχει τη δική του επαγγελματική και κοινωνική διαδρομή και δεν είναι κρυφό ότι ανήκω στο δυναμικό του Ευρωκοινοβουλίου».