
Ζητάνε πίσω την επιδότηση από δικαιούχο του «Εξοικονομώ»
Αίσθηση προκάλεσε η περίπτωση ενός ωφελούμενου του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» στην Καβάλα, ο οποίος απεντάχθηκε από το πρόγραμμα στο οποίο είχε ενταχθεί το 2020 και σήμερα, με υπογραφή του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστοδούλου Τοψίδη, του ζητούν να επιστρέψει 16.000€ ευρώ εντός 15 ημερών, ποσό το οποίο έλαβε από το εν λόγω πρόγραμμα.
Τι μπορεί όμως να στραβώσει για έναν δικαιούχο; Τι πρέπει να προσέξει προκειμένου να μην έχει την ίδια “τύχη”; Πώς μπορεί να εντοπιστεί κάποιος;
Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δίνει μέσα από την «Θ», ο γνωστός μηχανικός – εγκαταστάτης στην Ξάνθη, κ. Βασίλης Γιαννίκης.

«ΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΟΒΗΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Γιαννίκης, εξήγησε ότι «το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» έχει κάποιες διαδικασίες ελέγχου. Αρχικά εκδίδεται το πρώτο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, που ορίζει τι εργασίες πρέπει να γίνουν σε ένα ακίνητο για να αναβαθμίσει την κατηγορία του. Εάν ακολουθήσουν λάθος διαδικασίες, προφανώς υπάρχουν και ποινές. Δεν γνωρίζω βέβαια την συγκεκριμένη περίπτωση. Αν υπάρχει κάποια αστοχία αναφορικά με την εκτέλεση του προγράμματος, είναι μέσα στα δεδομένα του προγράμματος, ότι υπάρχουν ποινές. Για όλα αυτά υπάρχει ένας οδηγός για το τι πρέπει να γίνει και πως πρέπει να γίνει. Εάν δεν ακολουθηθεί όπως πρέπει αυτός ο οδηγός, σίγουρα θα υπάρξουν αστοχίες και οι αστοχίες θα φέρουν κάποιες ποινές. Για παράδειγμα, μια «αστοχία» θα ήταν αν έχει κάποιος ένα κλιματιστικό και λέει ότι «θέλω να το κρατήσω, αλλά θέλω να μου κόψεις απόδειξη ότι αγόρασα καινούριο και να πάρω κάποια χρήματα από το πρόγραμμα». Στην αρχή βγαίνουν φωτογραφίες από το ακίνητο κλπ. Για το πώς μπορεί να «καλύψει» κάποιος αυτό το κλιματιστικό (τυχαίο το παράδειγμα), αυτό μπορεί να γίνει με ένα «Photoshop» και με κάποιον έμπορο μοιραστεί το τιμολόγιο και τα χρήματα. Αν όμως με κάποιο τρόπο αυτό τεκμηριωθεί ότι υπήρχε, τότε θα υπάρχει θέμα. Το πρώτο πιστοποιητικό περιλαμβάνει την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, τεκμηριωμένα, με φωτογραφικό υλικό. Και το δεύτερο πιστοποιητικό, βγαίνει από άλλον, ανεξάρτητο, ενεργειακό επιθεωρητή που πρέπει να τεκμηριώσει πως ο,τι είχε γράψει ο πρώτος και έπρεπε να γίνει, έγινε. Σίγουρα λοιπόν, στην περίπτωση που μου αναφέρετε, κάτι έγινε. Δεν γνωρίζω βέβαια λεπτομέρειες. Τρία πράγματα (κέλυφος, κουφώματα και συστήματα) πρέπει να γίνουν στο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» και όλα αυτά που θα τοποθετηθούν πρέπει να γίνουν με συγκεκριμένες προδιαγραφές (δείκτες μόνωσης, συγκεκριμένης ενεργειακής κατηγορίας συστήματα κλπ). Δεν βάζουμε ο,τι θέλουμε. Πρέπει να υπάρχουν πιστοποιητικά σε όλα αυτά που θα χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση. Υπάρχουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Όταν όμως ακολουθηθούν κανονικά οι διαδικασίες του προγράμματος, κανείς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Σε διαφορετική περίπτωση, ο καθένας παίρνει τα ρίσκα του. Όσοι πηγαίνουν με βάση τον οδηγό του προγράμματος, δεν έχουν κανένα πρόβλημα».

«ΚΙΝΕΙΤΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ»
Αναφορικά με το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» στην Ξάνθη, ο ίδιος σημείωσε ότι «είναι ένα εργαλείο που βοηθά στην αναβάθμιση των υφιστάμενων κατοικιών που έχουν θέματα αναφορικά με την ενεργειακή τους κατάταξη. Βοηθά και την αγορά των μηχανικών και την αγορά των κατασκευαστών και τους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Πρόκειται για κονδύλια που βοηθούν γενικά, όλη την οικονομική δραστηριότητα. Υπάρχει ενδιαφέρον και είναι και ελκυστικά τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ποσοστά). Κάτι πληρώνει βέβαια και ο ιδιοκτήτης, αλλά είναι κάτι που βοηθά στο να αναβαθμιστούν οι κατοικίες και να εξοικονομηθούν χρήματα με την λειτουργία της θέρμανσης, της ψύξης κλπ, στον υπόλοιπο κύκλο ζωής της κατοικίας ή του κτιρίου. Γενικά, όλη η αγορά της κατασκευής, θεωρώ ότι κινείται με καλούς ρυθμούς. Και βεβαίως τα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» θα έχουν και συνέχεια. Δεν είναι κάτι που τελειώνει. Ακόμη δηλαδή και αν κάποιος δεν ενταχθεί σε αυτό που «κλείνει» περί τις 30 Μαρτίου, σίγουρα θα ανοίξει ένα επόμενο. Για αυτό συστήνω στον κόσμο να εκδώσει πιστοποιητικό, γιατί αυτό – αν για κάποιον λόγο δεν ενταχθεί – μπορεί να το χρησιμοποιήσει για το επόμενο πρόγραμμα».