Βάσεις 2019: Ικανοποιητικός ο συνολικός αριθμός των εισακτέων σε ΑΜ-Θ

Κ. Μπαντίκος: «Πήγαμε καλά– Κοντά στον τόπο τους οι επιλογές των μαθητών»

Κ. Κετίπης: «Μεγάλο το ποσοστό που πέρασε στην σχολή που επιθυμούσε»

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους δόθηκε χθες, Τρίτη, με την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η φετινή χρονιά συνοδεύθηκε από κομβικές και δομικές αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη: Τα ΤΕΙ καταργήθηκαν, ενώ πλήθος νέων σχολών και τμημάτων εντάχθηκαν στο νέο μηχανογραφικό δελτίο.

«Οι βάσεις κινούνται γενικά σε καθοδική βάση με εξαίρεση κάποιες σχολές κυρίως οικονομικές σε μεγάλες περιφέρειες. Οι βάσεις στις σχολές που προστέθηκαν-130 νέα τμήματα- κινούνται λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα», τόνισε η υπουργός Παιδείας.

Αναλυτικότερα η Νίκη Κεραμέως εξήγησε ότι η πτώση στις νομικές σχολές κυμαίνεται στα 100 με 200 μόρια, στις ιατρικές σχολές στα 200 με 300 μόρια, οι πολυτεχνικές σχολές στα 300 με 800 μόρια, οι παιδαγωγικές στα 600 μόρια, οι μαθηματικές στα 500 με 1.000 μόρια. Άνοδο σημειώνουν οι σχολές πληροφορικής περίπου στα 400 μόρια, καθώς και οι οικονομικές και αστυνομικές σχολές.

Σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως, το 23% των υποψηφίων εισάγεται στην σχολή της πρώτης προτίμηση τους. Οι γυναίκες έχουν πάλι την πρωτιά, καθώς σημειώνουν επιτυχία στο 53,48% και οι άνδρες ακολουθούν με 46%.

Οι καταστάσεις με τα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στα σχολεία και δείχνουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τη σχολή εισαγωγής του και όχι το όνομά του.

Οι υποψήφιοι μπορούν, ωστόσο, να δουν και οι ίδιοι τα αποτελέσματα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα, θα μπορούν να δουν τα αποτελέσματα στην ειδική πλατφόρμα results.it.minedu.gov.gr:

α) πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους

β) πληκτρολογώντας τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

 

«ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ – ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΦΕΤΟΣ»

Για την εικόνα των μαθητών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μίλησε στην «Θ» ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Μπαντίκος, ο οποίος ανέφερε ότι «πρώτα από όλα θα πρέπει να συγχαρούμε όλους τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων. Σίγουρα είναι μια επίπονη και μακρόχρονη διαδικασία. Αξίζουν συγχαρητήρια για τον κόπο που κατέλαβαν και έφτασαν πια στην επίτευξη του στόχου του  αλλά και στους  εκπαιδευτικούς που τους στήριξαν καθώς και στις οικογένειές τους. Πρέπει επίσης να πούμε σε εκείνους τους μαθητές που δεν κατάφεραν να επιτύχουν τον στόχο τους, πως τίποτα δεν τελειώνει και ότι όλα αυτά μπορεί να είναι μια πρόκληση για να θέσει κανείς νέους στόχους, ή για να επιμείνει περισσότερο σε αυτούς που είχε θέσει για να τους επιτύχει».

«ΚΑΘΟΔΙΚΗ Η ΤΑΣΗ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ – ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ»

«Όσον αφορά την γενικότερη εικόνα, υπάρχει μια γενική καθοδική τάση σε πολλές σχολές, λόγω της δυσκολίας των θεμάτων, όπως έχει ειπωθεί. Στην Ξάνθη, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε περίπου στα ίδια όσον αφορά τους επιτυχόντες. Βέβαια μπορεί να έχει υπάρξει μια επιμέρους αυξομείωση ανάλογα με τις σχολές που είχαμε. Οι βάσεις δεν φαίνεται να έπαιξαν κάποιο ρόλο (το ότι έχουμε καθοδική τάση δηλαδή) με δεδομένο ότι είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των επιτυχόντων. Οπότε πάντα οι καλύτεροι και ανάλογα με το τι θα πάρει κάθε τμήμα, θα εισαχθούν» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «ένα άλλο που παρατηρήθηκε, είναι πως έχουμε ένα μεγάλο αριθμό αιτούντων μαθητών που δήλωσαν και πέρασαν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Αριστοτέλειο. Αυτό μας δείχνει βεβαίως ότι επιθυμούν να είναι και κοντά στον τόπο τους, για τους λόγους που αντιλαμβανόμαστε όλοι. Στον Έβρο, με μια πρώτη ματιά, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ελαφρώς καλύτερα και από πέρυσι, καθώς έχουμε και καλά αποτελέσματα και πολλούς επιτυχόντες και μάλιστα σε καλές σχολές. Το ίδιο καλή είναι και η εικόνα στην Κομοτηνή. Από τα ΓΕΛ για παράδειγμα, στο 99% των εξεταζόμενων, πέρασε σε σχολές το 73% συμπεριλαμβανομένων και καλών σχολών και καλών τμημάτων. Είχαμε επίσης επιτυχόντες και από το εσπερινό λύκειο και από  το μειονοτικό Οργάνης, που για πρώτη φορά συμμετείχε, όπου από τους 7 μαθητές οι 4 πέρασαν σε σχολές».

 

«ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΗ Η ΑΜΘ ΠΗΓΕ ΚΑΛΑ – ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ»

Κλείνοντας ο κ. Μπαντίκος σημείωσε ότι «γενικά, με μια πρώτη ματιά, όλη η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πήγε καλά, τηρουμένων των αναλογιών και ως συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι οι υποψήφιοι προτίμησαν ΔΠΘ και ΑΠΘ για να είναι κοντά στον τόπο τους. Επίσης, μια μερίδα αυτών επίλεξε σχολές και σε άλλες περιοχές. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε για την περιφέρειά μας είναι ότι κινούμαστε κατά περιοχή, στα ίδια επίπεδα και ακόμη καλύτερα και με καλές σχολές. Ο συνολικός αριθμός των επιτυχόντων είναι ικανοποιητικός. Από εδώ και πέρα θα δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τα στατιστικά στοιχεία. Αυτό που έχουμε ως υποχρέωση εμείς, είναι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στο επίπεδο της περιφέρειάς μας, ώστε να συμβάλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην προετοιμασία των μαθητών έτσι ώστε και την επόμενη φορά να είναι ακόμη καλύτερα τα πράγματα».

 

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει στην «Θ» και ο ιδιοκτήτης του Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης «ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΑΘΗΣΗΣ» στην Ξάνθη κ. Κώστας Κετίπης, ο οποίος επισημαίνει ότι οι προβλέψεις τους αναφορικά με τις βάσεις, επιβεβαιώθηκαν, ενώ δεν παραλείπει να μιλήσει και για την επιτυχία (100%) που σημείωσε το φροντιστήριο, καθώς κανείς από τους υποψήφιους για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν έμεινε εκτός σχολής, με τους περισσότερους από αυτούς μάλιστα να επιτυγχάνουν στις πρώτες τους επιλογές.

«ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΗ – ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ»

Ειδικότερα όπως εξηγεί ο κ. Κετίπης «πολλοί μαθητές του φροντιστηρίου πέτυχαν την εισαγωγή τους σε σχολές Αξιωματικών, Ευελπίδων, Ψυχολογίας και Ιατρικής. Πήγαμε πάρα πολύ καλά και φέτος και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένα από την απόδοσή τους. Είμαστε εντός των προβλέψεων και των εκτιμήσεών μας αναφορικά με τις βάσεις. Κινήθηκαν στα επίπεδα που περιμέναμε. Τα θέματα των πανελλαδικών ήταν δύσκολα. Αυτό άλλωστε το είχαμε επισημάνει. Οι βάσεις εξαρτήθηκαν και από τον βαθμό δυσκολίας και είχαν μια πτωτική πορεία. Τα παιδιά που παρακολούθησαν φέτος τα μαθήματα στο «ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΑΘΗΣΗΣ» ήταν 80-85 και πέτυχαν όλοι την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή. Εκτός σχολής δεν έμεινε κανείς, αλλά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κατάφερε να εισαχθεί και στην σχολή που επιθυμούσε».