Επίσημη «πρώτη» για την συνέργεια επιχειρήσεων και πανεπιστημίου
Μια συνέργεια που φέρνει κοντά την επιχειρηματικότητα με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την μεταφορά της τεχνογνωσίας στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν «θέματα» και προβλήματα είτε σε προϊόντα είτε σε υπηρεσίες που παρέχουν, ξεκίνησε προχθές το απόγευμα στην Ξάνθη.
Πέντε υφιστάμενες επιχειρήσεις, περίπου τριάντα φοιτητές ή απόφοιτοι του ΔΠΘ, το Εργαστήριο Μηχανολογικού Σχεδιασμού της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ και το «Xanthi Tech Lab» «ένωσαν» τις δυνάμεις τους για να βρουν λύσεις στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες Βεργίνα, Prisma, Travelgogo, Niels και REDTIS . Δράση η οποία χρηματοδοτείται από την Αμερικανική Πρεσβεία.
Η «Θ» βρέθηκε στην πρώτη και…πρωτόγνωρη συνάντηση, και συνομίλησε τόσο με τον Καθηγητή του Εργαστηρίου Μηχανολογικού Σχεδιασμού της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Παντελή Μπότσαρη όσο και με τον Υπεύθυνο του «Xanthi Tech Lab» κ. Δημήτρη Γιαννακούδη.
«ΠΕΝΤΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΘΕΣΑΝ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥΣ…»
Ειδικότερα ο κ. Μπότσαρης ανέφερε στην «Θ» ότι, «σήμερα, έχουμε μαζευτεί στον φιλόξενο χώρο του «Xanthi Tech Lab». Η σημερινή ημέρα και η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται με την συνεργασία του «Xanthi Tech Lab» και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Δημήτρη Γιαννακούδη. Βρεθήκαμε λοιπόν για να κάνουμε την έναρξη αυτού του προγράμματος, το οποίο είναι υπό την χορηγία της Αμερικανικής Πρεσβείας. Η προσπάθεια αυτή είναι πρωτόγνωρη για την περιφέρειά μας, καθώς ουσιαστικά πέντε υφιστάμενες επιχειρήσεις όπως η Βεργίνα, η Prisma, η Travelgogo (start up που δραστηριοποιείται στον κλάδο του εμπειρικού τουρισμού),η Niels (από την Αθήνα που ασχολείται με την κατασκευή παιδικών παιχνιδιών, η REDTIS (που είναι μια strart up υφιστάμενη βέβαια, στην Ξάνθη) μας έθεσαν μετά από πρόσκληση ένα πρόβλημά τους. Το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αυτές μπορεί να είναι πρόβλημα σε προϊόν ή σε υπηρεσία. Από την δική μας την πλευρά, βγάλαμε μια πρόσκληση και ζητούσαμε είτε από απόφοιτούς μας είτε από τελειόφοιτους είτε από ανθρώπους οι οποίοι έχουν επιχειρηματικές ανησυχίες είτε από startuper που θέλουν να συμμετάσχουν είτε σαν μέλη ομάδων είτε θέλουν να θέσουν και εκείνες το πρόβλημά τους, να μας θέσουν το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε. Στην συνέχεια από μια επιτροπή μεντόρων προσπαθήσαμε να συγκροτήσουμε διεπιστημονικές ομάδες. Δηλαδή να έχει μια ομάδα μέσα κάποιον που ασχολείται με οικονομικά, με νομικά, έναν μηχανικό, έναν βιολόγο ίσως και ο καθένας από την δική του οπτική να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εταιρίας για την οποία ο ίδιος θα δηλώνει ενδιαφέρον. Δεν πήραμε δηλαδή τα άτομα των ομάδων για να τα βάλουμε στις επιχειρήσεις. Προσπαθήσαμε να συγκροτήσουμε τις ομάδες, ανάλογα με το ενδιαφέρον που έδειχναν τα άτομα και το που «κλίνουν» και τι τους ενδιαφέρει. Αυτό έγινε σήμερα. Οι ομάδες που έχουν συγκροτηθεί έκαναν την πρώτη επαφή τους με τις εταιρείες και άρχισε ένας διάλογος και ένας δρόμος επίλυσης του προβλήματος. Σε αυτήν την διαδρομή, εμείς σαν Εργαστήριο Μηχανολογικού Σχεδιασμού της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ ή συνάδελφοι από άλλα τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής (αφού έχουμε την χαρά να έχουμε και συναδέλφους Πολιτικούς Μηχανικούς και Ηλεκτρολόγους) αλλά και εξωτερικοί μέντορες, θα προσθέτουμε «πινελιές» και θα βοηθούμε πολύ στοχευμένα στην υλοποίηση της επίλυσης του προβλήματος. Στο τέλος της διαδρομής, την λύση στην οποία θα καταλήξουν, θα την παρουσιάσουν μπροστά σε επιτροπή που θα απαρτίζεται από άτομα ΚΑΙ των εταιρειών, οι οποίοι και θα κρίνουν αν το αποτέλεσμα τους ικανοποιεί ή όχι».
«ΥΠΟΓΡΑΨΑΜΕ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ – ΑΡΚΕΤΑ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ»
Σε ο,τι αφορά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το συγκεκριμένοι εγχείρημα και αναφορικά με το κατά πόσο ένας επιχειρηματίας είναι σε θέση να κοινοποιήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είτε στο προϊόν είτε στην υπηρεσία που παρέχει ο κ. Μπότσαρης, υπογράμμισε ότι «πρώτα από όλα θα πρέπει να ξεκαθαρίσω πως (εννοείται) υπογράψαμε ένα πρωτόκολλο εμπιστευτικότητας. Ήταν αρκετά δύσκολη η προσέγγιση. Ήταν αρκετά δύσκολη στο να πείσουμε τον κόσμο αυτό να μας πλησιάσει. Φυσικά και το γεγονός ότι ήρθαν και μας αποκάλυψαν κάποιο θέμα που τους απασχολεί, έχει μια διαβάθμιση. Θα φτάσουμε δηλαδή ως ένα σημείο και ανάλογα με την λύση θα προχωρήσουμε. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι επιχειρηματίες αυτοί έχουν τον χρόνο να έρθουν και να ασχοληθούν γιατί το σημαντικό και το διαφορετικό σε αυτό το πρόγραμμα είναι η βασική προϋπόθεση να παρίσταται στις συναντήσεις ανά εβδομάδα και κάποιος από την επιχείρηση. Δεν θέλουμε δηλαδή να κάνουμε μια ακαδημαϊκή έρευνα και στο τέλος της διαδρομής να πούμε το αποτέλεσμα, αλλά να παρακολουθούν πραγματικά την πορεία και αν κάπου δεν ικανοποιούνται τα «standard» που και εκείνοι έχουν στο μυαλό τους, να κάνουμε την όποια διορθωτική κίνηση που θα πρέπει να κάνουμε. Είναι μια αγαστή συνεργασία και μια ώσμωση του επιχειρηματικού κόσμου και του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος».
«ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ- ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΝΟ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»
Από την πλευρά του ο Υπεύθυνος του «Xanthi Tech Lab» κ. Δημήτρης Γιαννακούδης αναφέρει ότι «χαιρόμαστε πολύ που συνεχίζουμε την επιτυχημένη συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί υπάρχει ένα «κενό» του πανεπιστημίου και της αγοράς εργασίας. Με αυτό το πρόγραμμα προσπαθούμε να «γεμίσουμε» και να «συμπληρώσουμε» αυτό το κενό, κάνοντας άμεση διασύνδεση των αποφοίτων και των τελειόφοιτων και της αγοράς εργασίας. Κάνοντας αυτό το «ταίριασμα» οι ομάδες και οι επιχειρήσεις αλληλοσυμπληρώνουν ο ένας τον άλλον και δουλεύουν για τα προβλήματα που υφίστανται οι επιχειρήσεις. Είναι σημαντικό, τόσο για την Ξάνθη όσο και για την περιοχή, γιατί και η προσέλευση του κόσμου και η συμμετοχή, δηλώνει ότι υπάρχει ένα «οικοσύστημα» που είναι ώριμο και συνεχίζει να αναπτύσσεται. Κάτι που δυστυχώς δεν υπάρχει σε όλες τις πόλεις. Με αυτές τις δράσεις που κάνουμε και με την στήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ, φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε φέρνοντας και καινούργια τεχνογνωσία, αλλά και ανθρώπους ειδικούς από την περιοχή και όχι μόνον, που μπορούν να μας δώσουν τα «φώτα» τους. Έχουμε τα «φόντα», έχουμε το προσωπικό και με τις διασυνδέσεις μας όλες ως «Xanthi Tech Lab» και ως δίκτυο σε όλη την περιφέρεια και με την στήριξη της πρεσβείας, φιλοδοξούμε να προχωρήσει το εγχείρημα αυτό. Είμαστε ο «συνδετικός» κρίκος του πανεπιστημίου, της κοινότητας, μαθητών, φοιτητών και προσπαθούμε να «παντρεύουμε» όλες αυτές τις δημιουργικές δυνάμεις και αυτό να βγαίνει έξω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα»
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα των συναντήσεων είναι εβδομαδιαίο. Οι συναντήσεις θα γίνονται είτε στον χώρο του «Xanthi Tech Lab» είτε σε χώρο του πανεπιστημίου. Κατά την διάρκεια της όλης διαδικασίας μάλιστα θα υπάρχουν εμβόλιμες εισηγήσεις από καθηγητές που θα θίγουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κάθε ομάδα, με κάποια επιπλέον πληροφόρηση που χρειάζεται να λάβει. Οι ομάδες αυτές είναι πέντε (αφού πέντε είναι και οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις) και κάθε μια από αυτές απαρτίζεται από έξι άτομα περίπου.