ΒΙΟΠΕΞ: «Κουφάρια» και υποθηκευμένα εργοστασιακά κτίρια…Αποθαρρύνονται όμως οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές

Μιλάει στη «Θ» ο πρόεδρος του Τμήματος Μεταποίησης στο ΕΒΕ Ξάνθης

Εγκαταλελειμμένα ακίνητα, που συν τω χρόνω φθείρονται ολοένα και περισσότερο, εκ των οποίων όσα «αντέχουν», παραμένουν εγκλωβισμένα σε «υποθήκες», ενώ κάποια άλλα χαρακτηρίζονται ήδη ως «κουφάρια».

Δυστυχώς αυτή είναι η κυρίαρχη εικόνα στην Βιοτεχνική Περιοχή Ξάνθης, όπου η εγκατάλειψη πρωταγωνιστεί (σε ποσοστό 60%) και λιγότερο (30%) στην επωνομαζόμενη «ΒΙΟΠΕΞ», όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ», ο πρόεδρος του Τμήματος Μεταποίησης του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Άκης Πανταζίδης.

Ο ίδιος αναφέρεται και στις προοπτικές του νέου αναπτυξιακού νόμου, αλλά στέκεται ιδιαίτερα στην… απουσία εργατικών χεριών και συνάμα στην ταλαιπωρία ενός ενδιαφερόμενου δυνητικού επενδυτή, προκειμένου να βρει «άκρη» με τα παραπάνω ακίνητα.

ΚΟΥΦΑΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ… ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗΝ ΒΙΟΠΕΞ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΙΠΕ ΞΑΝΘΗΣ

Αναλυτικότερα, ο κ. Πανταζίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι «υπάρχουν δυο περιοχές. Η μια είναι η Βιοτεχνική Περιοχή και η άλλη η Βιομηχανική Περιοχή (στα αριστερά) που οριοθετείται από έναν δρόμο. Υπάρχουν πολλά κενά οικόπεδα. Από όσο γνωρίζω υπάρχει ένα άτομο από την πρώην ΕΤΒΑ που διαχειρίζεται τα οικόπεδα εκεί και μπορείς να πάρεις πληροφορίες, αλλά υπάρχουν και κάποια άλλα οικόπεδα όπου οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει ή είναι υπό καθεστώς εκκαθάρισης και δεν διατίθενται. Η ευρύτερη περιοχή ερήμωσε και κάποια οικόπεδα με κτίρια κουφάρια επί της ουσίας παραμένουν εγκλωβισμένα. Επειδή και εμένα προσωπικά με ενδιέφερε κάποιο οικόπεδο εκεί για  να μπορέσουμε να διευρυνθούμε (γιατί έχει καλύτερες προϋποθέσεις η Βιομηχανική Περιοχή έναντι των υπολοίπων οικοπέδων στην Π.Ε Ξάνθης), όσες φορές ρώτησα στην «Πειραιώς», υπάρχουν εγκλωβισμένα οικόπεδα. Και κάποιος που θέλει να επενδύσει δηλαδή, εμπλέκεται από τις τράπεζες και από κάποια γραφεία έναντι οικονομικών εκκρεμοτήτων (υποθηκευμένα στην ουσία). Δεν είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και δεν υπάρχει και κάποιος να σου απαντήσει.

Αν περιγράφαμε την εικόνα της ευρύτερης περιοχής, δυστυχώς πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Υπάρχουν βέβαια και κάποια κτίρια καλά. Γίνονται κινήσεις. Η τελευταία κίνηση που έγινε, έγινε από την ΣΜΥΡΔΕΞ, που αγόρασε την «Ξάνθεια Fruit», έφτιαξε το ακίνητο και έκανε εκεί την αποθήκη της. Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα ακίνητα είναι ερημωμένα, αλλά υπάρχουν και άλλα που είναι εγκλωβισμένα και δεν μπορείς να βγάλεις άκρη. Και ό,τι δεν συντηρείται, ρημάζει. Δείτε τις καπναποθήκες που γκρεμίζονται. Στην ΒΙΠΕ, ένα 60% των ακινήτων, ρημάζει. Στην ΒΙΟΠΕΞ, είναι λιγότερο το ποσοστό. Είναι ένα 30% περίπου. Το θέμα είναι αυτές που συνεχίζουν… πόσο θα υπάρχουν».

«ΚΑΛΗ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΑΛΛΑ… ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΗ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΒΟΣ»

Σε ο,τι αφορά στον νέο αναπτυξιακό νόμο και στο αν αυτός θα κινητοποιήσει ενδιαφερόμενους επενδυτές, ο κ. Πανταζίδης διευκρινίζει ότι «φοβούνται. Είναι καλή η χρηματοδότηση, αλλά δεν στηρίζεσαι σε αυτήν. Αν στηριχτείς στην χρηματοδότηση, είσαι καμένος από «χέρι». Βέβαια, είναι μια βοήθεια, είναι ένας «μοχλός», αλλά δεν είναι μόνο η χρηματοδότηση. Υπάρχει φόβος. Εν τω μεταξύ δεν υπάρχει στην Ξάνθη ούτε καν  Σύνδεσμος Βιομηχανιών. Επίσης, η βιομηχανία στη χώρα μας σε παραπέμπει να ασχοληθεί είτε με τον τουρισμό είτε με την ενέργεια και όλα τα υπόλοιπα είναι για όποιον έχει στηθεί και έχει τους δρόμους και τους διαδρόμους για να κινηθεί και να πατήσει επάνω σε αυτό. Ξέρεις τι αγώνα κάνεις καθημερινά για να μπορέσεις να κρατηθείς; Από κάθε πλευρά. Έχεις μόνον να… πληρώνεις. Δεν σε διευκολύνουν πουθενά οι δημόσιες υπηρεσίες».

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ – ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ… ΠΑΚΕΤΑΔΕΣ»

Τέλος, ο ίδιος σημείωσε τα χαρακτηριστικά πως:

«Ας αφήσουμε για λίγο τα κίνητρα. Εργατικό δυναμικό υπάρχει; Είναι πολύ σοβαρή η ερώτηση που σας κάνω. Δυστυχώς, δεν υπάρχει. Οι νέοι επιλέγουν το…delivery. Γίνονται πακετάδες».