Βουλγαρική… απόβαση στις παραλίες της Ξάνθης

Οι αγορές ακινήτων και η αναγκαιότητα ανοικοδόμησης στην περιοχή

Στ. Καρατσομπανάκης: «Υπόδειγμα τουριστών– Εμφανίζονται και Ρουμάνοι»

Δ. Βουρβουκέλης: «Πωλήθηκαν τα μισά σπίτια και οικόπεδα»

«Βουλγαρική απόβαση» θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει την τεράστια επισκεψιμότητα των γειτόνων επισκεπτών στην παραλιακή ζώνη του Νομού Ξάνθης, οι οποίοι πέρα από τις αυθημερόν επισκέψεις τους για ήλιο, θάλασσα, φαγητό και διασκέδαση στην παραλία, νοικιάζουν αλλά και αγοράζουν ακίνητα στην περιοχή.

Η φετινή χρονιά, ξεπέρασε κάθε προσδοκία και στα δύο σκέλη, ενώ η… «απόβαση» συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, φτάνοντας σε πολλές περιπτώσεις ως και τον Σεπτέμβριο.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο  γνωστός επιχειρηματίας της ταβέρνας «ΓΟΡΓΟΝΑ» και του beach bar «AMMOS» κ. Στέφανος Καρατσομπανάκης και ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Αβδήρων – και βαθύς γνώστης του real estate της περιοχής –   κ. Δημήτρης Βουρβουκέλης.

«ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ – ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ»

Αναλυτικότερα, ο κ. Καρατσομπανάκης, επισήμανε ότι «Από το 2010 που άνοιξαν τα σύνορα, δεν άλλαξε κάτι. Απλώς μεγάλωσε ο όγκος. Δηλαδή αν είχαμε 100 τουρίστες και οι 80 ήταν Βούλγαροι, φέτος είχαμε 500 τουρίστες και οι 400 – αναλογικά – ήταν Βούλγαροι. Το ποσοστό παραμένει πολύ υψηλό και αυτό είναι φυσιολογικό. Νομίζω ότι όλη η Βόρεια Ελλάδα κατακλύστηκε από τις γειτονικές μας χώρες. Εμείς βέβαια επειδή έχουμε την Βουλγαρία πιο κοντά, έχουμε επωφεληθεί κατά κόρον από Βούλγαρους. Πλέον, άρχισαν να εμφανίζονται και αρκετοί Ρουμάνοι, αφού η Θάσος, που ήταν ο κύριος προορισμός τους είναι γεμάτη και δεν υπάρχει ούτε κρεβάτι για να μείνουν. Επίσης έχουν κορεστεί και οι ίδιοι, γιατί την έχουν δει πολλές φορές και θέλουν να γνωρίσουν και τις άλλες περιοχές πλησίον της Θάσου. Όπως έχει επωφεληθεί η Κεραμωτή, έχουμε επωφεληθεί και εμείς. Έχουν γνωρίσει και τις δικές μας παραλίες, που τους ήταν άγνωστες. Ευτυχώς, τα ηλεκτρονικά μέσα που υπάρχουν, μπορούν να σου δείξουν κάποιους προορισμούς, διότι – δυστυχώς – βοήθειες από αλλού δεν υπάρχουν. Είμαστε μια περιοχή που προσπαθούμε μόνοι μας οι επαγγελματίες να την αναδείξουμε,».

«ΚΑΤΑΚΛΥΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΜΥΡΩΔΑΤΟ – ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ»

«Το Μυρωδάτο φέτος κατακλύστηκε από κόσμο και όλοι πραγματικά έμειναν πολύ ευχαριστημένοι από αυτά που τους προσφέρει η ποιότητα της αμμουδιάς, της θάλασσας, της παραλίας, των μαγαζιών όπως είναι στημένα, η ησυχία κ.α» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «οι κριτικές που ακούμε είναι πολύ καλές και θέλουν να ξανάρθουν. Το προσπαθούν είτε για τον Σεπτέμβριο είτε για την επόμενη χρονιά, αναζητώντας μέρος για να μείνουν».

«ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ»

Αναφορικά με την αγορά ακινήτων και το real estate, ο κ. Καρατσομπανάκης, σχολίασε ότι «αυτό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί κάποιοι να εκπλήσσονται από το γεγονός ότι κάποιοι αγοράζουν, αλλά όλη η Ελλάδα είναι μια τουριστική «πλατφόρμα». Είναι μια χώρα όπου εδώ και πολλά χρόνια αγοράζουν βορειοευρωπαίοι στην Κρήτη, στην Ρόδο και σε όλα τα νησιά. Εμείς, έχουμε αυτό το κοινό και εφόσον λατρεύουν την χώρα μας και αυτές τις περιοχές εδώ, θα αγοράσουν. Πρέπει να είναι προς τιμήν μας και να μην το θεωρούμε περίεργο και υποτιμητικό. Αντιθέτως αξιοποιούνται τα χωριά, που έχουν ερημώσει. Δεν ξεσπιτωνόμαστε για να δώσουμε τα δικά μας σπίτια. Πωλούνται σπίτια που μέχρι τώρα ήταν παλιά και εγκαταλελειμμένα. Τα αναπαλαιώνουν και τους δίνουν ζωή. Ζωντανεύουν την οικονομία της περιοχής. Για μένα, οι Βούλγαροι είναι υπόδειγμα τουριστών (όπως επίσης και  το ελάχιστο ποσοστό των Ρουμάνων) και αυτό πρέπει όλοι μας να το σκεφτούμε πιο σοβαρά».

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Να σημειώσουμε κλείνοντας ότι ο κ. Καρατσομπανάκης, αναφερόμενος στους Ρουμάνους τουρίστες, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως επειδή ούτως ή άλλως περνούν από την περιοχή, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να την επισκέπτονται πιο συστηματικά και οργανωμένα, για να βλέπουν τις ομορφιές μας και πιο συγκεκριμένα τις ομορφιές του Δήμου Αβδήρων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της έλλειψης καταλυμάτων, τονίζοντας την ανάγκη ανοικοδόμησης της περιοχής.

«Όλοι προσπαθούν, απλά πρέπει να εντείνουμε αυτές τις προσπάθειες και να δείξουμε κάτι καλύτερο, γιατί το παράπονο των τουριστών είναι ότι δεν βρίσκουν κλίνες στην περιοχή για να μείνουν», κατέληξε ο ίδιος.

«ΠΩΛΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΙΣΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΑ»

Από την πλευρά του ο κ. Βουρβουκέλης, εξήγησε ότι «εδώ και 6-7 χρόνια έχουν πωληθεί αρκετά οικόπεδα και σπίτια. (γύρω στο 50%) στην περιοχή του Μυρωδάτου και του Αη Γιάννη – Μάνδρας. Όπου υπάρχουν σπίτια, έχουν πωληθεί τα μισά. Έχουμε και «απόβαση» από ανθρώπους μεσαίας τάξεως που θα πάρουν ένα μικρό οικόπεδο για να βάλουν ένα τροχόσπιτο ή ένα προκατασκευασμένο, εάν μπορούν και ένα 10-15% που μπορούν να κτίσουν σε νόμιμη περιοχή ή να αγοράσουν μεγάλα σπίτια. Αυτοί δίνουν αρκετά χρήματα. Για παράδειγμα, ένα οικόπεδο στην περιοχή του Αη Γιάννη – ανάλογα με την τοποθεσία – κοστίζει περίπου 60.000 – 70.000 το στρέμμα. Τα οικόπεδα μπροστά στην θάλασσα, είναι λίγο πιο ακριβά. Αν είναι πιο πίσω, είναι φθηνότερα. Αν είναι σε ύψωμα, με καλή θέα, πηγαίνουν γύρω στις 60.000 – 70.000 ευρώ. Όσον αφορά στα ακίνητα και εκεί παίζει μεγάλο ρόλο το έτος κατασκευής, η τοποθεσία, τα τετραγωνικά, τα υλικά, αν υπάρχουν άλλα οικήματα κλπ. Δεν μπορείς να δώσεις κάποια standard αξία για ένα σπίτι. Στον Αη – Γιάννη, τα περισσότερα σπίτια είχαν γίνει προκατασκευασμένα και υπάρχει και ένα 20% μεγάλων βιλών που έχουν πολλές χιλιάδες ευρώ».

«ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ»

Σε ερώτηση της «Θ» για το αν υπάρχουν Βούλγαροι που μισθώνουν ακίνητα μηνιαίως για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ο κ. Βουρβουκέλης, απαντά: «Ναι! Υπάρχουν! Κάνουν μακροχρόνιες διακοπές. Υπάρχει κάποια τάξη εξ αυτών που βρήκαν τρόπο να κάνουν αυτές τις διακοπές του ενός μήνα ή δυο εβδομάδων που νοικιάζουν. Φέτος έγινε χαμός με ενοίκια και αγορές. Είναι ένας τρόπος που τα διπλανά χωριά, όπως τα Άβδηρα, το Μυρωδάτο, τα Μάγγανα, η Μάνδρα, ξαναζωντανεύουν. Και από το 60% αυτών που αγοράζουν ακίνητα, ένα 10% αγοράζει και μέσα στα χωριά, είτε παλιά σπίτια είτε οικόπεδα για να κτίσουν. Βοηθά την τοπική οικονομία, αλλά δυστυχώς εμείς δεν είμαστε – σαν κράτος – έτοιμοι για μια τέτοια απόβαση».