Βρέχει… λεφτά στην στράτα μας αλλά οι περισσότεροι μένουν «στεγνοί»!

Από τις ενισχύσεις της κυβέρνησης…

Τι λένε στην «Θ» οι πρόεδροι του ΕΒΕ και του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης

Αυξάνονται διαρκώς τα κονδύλια (δισεκατομμύρια) που δίνονται από την κυβέρνηση για την οικονομική ανακούφιση των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής και άλλων προγραμμάτων στήριξης λόγω του κορωνοϊού. Το νέο «πακέτο» που ανακοινώθηκε χθες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη απευθύνεται σε 500.000 επιχειρήσεις. Ποιοι είναι όμως στην πραγματικότητα οι δικαιούχοι; Από τα λεφτά που «βρέχει» δυστυχώς, δε βρέχονται πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι στην Ξάνθη, δεδομένων των «λογιστικών» και όχι των πραγματικών κριτηρίων ένταξης.

Μάλιστα, οι επιχειρήσεις της περιοχής μας, μένουν… εκτός του πακέτου των 3000 ευρώ ανά επιχείρηση + 1000 ευρώ ανά εργαζόμενο, όπως αναφέρει στην «Θ» ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου.

 

ΚΑΠΟΙΟΙ «ΒΡΑΧΗΚΑΝ» ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΜΕΝΟΥΝ «ΣΤΕΓΝΟΙ»

Ειδικότερα ο κ. Μωραϊτης επισήμανε στην «Θ» ότι:

Η Ξάνθη σωρευτικά έχει συντριβεί οικονομικά. Ελάχιστοι κλάδοι είναι αυτοί που μπόρεσαν και στέκονται όρθιοι. Η εστίαση είναι κατεστραμμένη σχεδόν κατά 90%. Και οι περισσότεροι που είναι ανοικτοί (εκτός από 3-4-5) φυτοζωούν για να μην πω ότι «μπαίνουν μέσα». Από εκεί και πέρα, πολλά δισεκατομμύρια ακούσαμε εδώ και ένα χρόνο, αλλά διεξάγω από προχθές μια έρευνα προς τα μέλη του επιμελητηρίου μας και έχω μια πρώτη ένδειξη από τους ξανθιώτες επιχειρηματίες, ότι η Ξάνθη έχει καταστραφεί με δείκτη 89%. Την Τετάρτη θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας και θα σας ενημερώσουμε. Αυτός είναι και ο λόγος της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, ώστε να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε όλες οι αρχές και όλοι μαζί και να διεκδικήσουμε αυτά τα οποία το κράτος και η περιφέρεια οφείλει να δώσει, ώστε να συμβάλλει για να μπορέσουν να κρατηθούν οι επιχειρήσεις μας. Αναφορικά με τα γενικά μέτρα, κάποιους αγγίζουν, τους περισσότερους όμως δεν τους «βρέχουν» και μένουν «στεγνοί». Είδαμε χθες ότι άσπρισε και το βουνό, αλλά και οι ψυχές των επιχειρηματιών είναι παγωμένες, όλο το χειμώνα. Μόνον αυτοί ξέρουν πως πορεύονται, πως πληρώνουν τα ρεύματα και τις υποχρεώσεις και πως στέλνουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια και στα σχολεία, όταν υπάρχουν εκατοντάδες για να μην πω χιλιάδες, επιχειρήσεις στην Ξάνθη, που δεν κάνουν σεφτέ εδώ και ένα χρόνο. Από πού λοιπόν θα πληρωθούν αυτές οι υποχρεώσεις; Η Ξάνθη μας, έχει πληγεί σωρευτικά, περισσότερο από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδος. Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα λεπτό extra από την γενική κυβέρνηση αλλά ούτε και χρήματα από την μη επιστρεπτέα μέχρι στιγμής. Ακούμε να πέφτουν εκατομμύρια και δισεκατομμύρια, αλλά εδώ η κατήφεια, η μιζέρια, η φτώχεια και η ανέχεια είναι στο ζενίθ.

 

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Αναφορικά με τα κριτήρια ένταξης (τα οποία κατά γενική ομολογία δεν πληρούν πολλές επιχειρήσεις), ο κ. Μωραίτης επισήμανε ότι:

Επειδή ο κάθε νομός  (και η Ξάνθη μας) έχει και βουλευτές που εκπροσωπούν την κοινωνία και τις επιχειρήσεις στην Βουλή των Ελλήνων, θα έπρεπε να κάνουν κάποιες προτάσεις, κάποιες επερωτήσεις και να λένε κάποια πράγματα. Όλοι οι βουλευτές και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Μέχρι τώρα δεν είδα να «σκαλίζει» κάποιος αυτό το πολύ σημαντικό και σοβαρό θέμα. Δεν μπορεί επειδή πέντε μέρες η Αττική (και δυο – τρεις δήμοι στην Φλώρινα, στην Κοζάνη και στην Κάλυμνο) δούλεψε με click away, να χτυπούν με προχθεσινή απόφαση 3000 ευρώ η κάθε επιχείρηση και ο κάθε εργαζόμενος να παίρνει 1000 ευρώ και η Ξάνθη που έχει καταστραφεί σωρευτικά – σε σχέση με άλλες περιοχές – να μην έχει πάρει ακόμη, όχι ένα ευρώ αλλά ούτε ένα λεπτό. Και στην επιστρεπτέα επίσης έχουν αποκλειστεί χιλιάδες επιχειρήσεις στον νομό μας. Πως θα πορευτούν αυτοί οι άνθρωποι;

ΤΑ ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΑ ΧΡΕΗ ΘΑ ΦΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ…ΦΡΟΛΟΓΙΚΕΣ

Από την πλευρά του ο κ. Μίλκογλου επισήμανε ότι:

Το πρόβλημα είναι ότι βλέπουν τις συγκεκριμένες ημερομηνίες που «κλείνουμε». Όταν άνοιξαν οι επιχειρήσεις με το Click Away, κάποιοι δούλεψαν. Με τα κριτήρια που μπήκαν, δεν μπόρεσαν να πάρουν την επιστρεπτέα, διότι είχαν έναν τζίρο. Όλος ο χρόνος του 2020 όμως είναι πτωτικός. Είμαστε κλειστοί στην ουσία 7 μήνες, μαζί με τα Click Away που δεν δουλέψαμε, αλλά τώρα – στο τέλος του μήνα – που υποτίθεται ότι είμαστε ανοικτοί με Click Away και Click Inside, εμείς θα πληρώσουμε τέλη του μήνα, χωρίς να έχουμε έσοδα. Οι επιχειρήσεις είναι εγκλωβισμένες. Έχουν συσσωρευτεί πολλά χρέη και αυτά θα φανούν όταν γίνουν οι φορολογικές δηλώσεις. Αν πάρει μια επιχείρηση 3000 ευρώ για παράδειγμα (με την επιστρεπτέα) είναι για 5 μήνες. Ζείς με αυτά; Και δεν είναι όλα, γιατί από αυτά, θα πρέπει να τα επιστρέψεις του χρόνου. Πήραμε κάποια χρήματα σαν Ξάνθη. Η αγορά όμως αναστενάζει και αυτές δεν είναι λύσεις.

 

ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΛΟΓΩ…«ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ» ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΓΕΝΙΚΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ

Επιπλέον, ο κ. Μίλκογλου εξήγησε ότι:

Κάποιοι επαγγελματίες δεν πήραν καθόλου, λόγω «λογιστικών» κριτηρίων και βρέθηκαν εκτός. Τα οποία κριτήρια, πρέπει να τα ξαναδούν, για να μπορέσουν να αντέξουν οι επιχειρήσεις και να μην κλείσουν. Αλλιώς θα έχουμε χιλιάδες λουκέτα και θα τα δούμε και στην πόλη μας. Από το 2020 ήμασταν μια δακτυλοδεικτούμενη πόλη και όσοι είμαστε ανοικτοί, στην ουσία είμαστε κλειστοί, γιατί δεν έχουμε δουλειά (εκτός από κάποιες μέρες τον Φεβρουάριο, πριν ξανακλείσουμε). Εν τω μεταξύ οι 3000 ευρώ (σ.σ. στο λιανεμπόριο) στην Αθήνα, δεν αγγίζει την περιφέρεια ΑΜΘ, αλλά πρέπει να μας αγγίξει. Υποτίθεται ότι το κομμάτι της δική μας περιφέρειας ήταν το πιο φτωχό. Άρα πρέπει να το δουν και αυτό, γιατί εμείς εξακολουθούμε (και με το Click Away και με το Click Inside) να είμαστε κλειστοί. Απλώς επειδή θεωρούμαστε σχεδόν «ανοικτοί» πρέπει να πληρώσουμε τα έξοδά μας, στα τέλη του μήνα. Πρέπει να πληρώσεις έξοδα, χωρίς να έχεις έσοδα. Εμείς εδώ και ένα χρόνο, προσπαθούμε να κάνουμε ο,τι δεν κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Κάποιοι δεν πήραν χρήματα, κάποιοι πήραν κάποια λιγοστά και κάποιοι…κάνουμε τον Σταυρό μας και περιμένουμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα.