«Ναυαρχίδα» του τουρισμού της περιοχής η Θάσος
Κ. Αντωνιάδης: «Δεν συμμετέχει στις προσπάθειες η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ξάνθη…»
Απ. Αγκόρτσας: «Είμαστε στην διάθεση της περιφέρειας…»
Ιδιαίτερα θετικά μηνύματα για αύξηση του τουρισμού υπάρχουν για όλη σχεδόν την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πλην της Ξάνθης που κρατά «ομπρέλα» στο κομμάτι αυτό.
Μάλιστα ήδη από την πρώτη Μαΐου ακόμη, ξεκίνησε η προσέλευση τουριστών στην «ναυαρχίδα» της περιφέρειας, που δεν είναι άλλη από την Θάσο, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Κώστας Αντωνιάδης.
«ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΑΪΟΣ ΚΑΙ Ο ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΜΗΝΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ»
Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει επακριβώς ότι «είναι γνωστό πως ο τουρισμός βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας και η συνεχείς δράσεις αλλά και συμμετοχές σε μια σειρά από εκθέσεις και εκδηλώσεις οι οποίες έγιναν είτε στο εξωτερικό, είτε αυτές λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, είχαν ως συνέπεια να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τουριστικά την περιφέρειά μας. Ήδη όπως έχω ενημερωθεί και από την Ένωση Ξενοδόχων Θράκης αλλά και της ΑΜΘ και της Θάσου, φέτος , το 2018 θα είναι η καλύτερη τουριστική χρονιά όλων των εποχών και αυτό δείχνει μάλιστα το αληθές αυτού που λέω, αφού από αρχές Μαΐου, έχουν ανοίξει τα μεγάλα ξενοδοχεία στην Θάσο και λειτουργούν κανονικά. Κάτι που αν το έλεγες πριν μερικά χρόνια, θα σε περνούσαν για… τρελό. Αυτό σημαίνει ότι πράγματι γίνεται μια πολύ καλή δουλειά σε συνεργασία φυσικά και με τους Ξενοδόχους και με την Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων και με τους πράκτορες και γενικά με όλους τους ανθρώπους του τουρισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να προβάλλουμε και να προωθήσουμε όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος μας. Για αυτόν τον λόγο υπάρχει μια επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν που για εμάς είναι το σημαντικό και αυτό που επιβάλλεται. Είναι γνωστό ότι τους μήνες του καλοκαιριού (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο ) υπάρχει μια πληρότητα που αγγίζει το 95% αλλά μας ενδιαφέρουν και οι μήνες του Μαΐου και του Οκτωβρίου. Οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης ταξιδεύουν αυτούς τους μήνες, ενώ τους μήνες του καλοκαιριού έχουμε τουρίστες από την Βαλκανική ενδοχώρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη υπάρχει μια απευθείας σύνδεση από Βρυξέλες προς το αεροδρόμιο της Καβάλας δύο φορές την εβδομάδα. Οι Βέλγοι αποτελούν μια μεγάλη «αγορά». Έχουν ένα υψηλό εισοδηματικό κριτήριο και ταξιδεύουν πολλές φορές τον χρόνο και αν πάει καλά αυτή η γραμμή θα ανοίξει και η γραμμή της Ολλανδίας. Οι λεγόμενες «κάτω χώρες». Από εκεί και έπειτα υπάρχει σύνδεση με όλες σχεδόν τις Γερμανικές χώρες, την Μεγάλη Βρετανία και της Σκανδιναβικές χώρες. Επιπρόσθετα την περασμένη εβδομάδα συμμετείχαμε σε ένα ειδικό event που έγινε στην Κεντρική Πλατεία του Βελιγραδίου στα πλαίσια της Ελληνοσερβικής φιλίας, όπου εκεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης προβάλλαμε την περιφέρειά μας αλλά και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και την Σαμοθράκη καθώς επίσης και τα σημαντικά θρησκευτικά «σημεία» (Εκκλησίες και Μοναστήρια) που έχει η εκεί περιοχή μας. Τα μηνύματα όπως είπα είναι ιδιαίτερα θετικά. Ο αγώνας συνεχίζεται και νομίζω ότι όλα βαίνουν καλώς».
«ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΜΘ Η ΘΑΣΟΣ…»
Ειδικότερα για το κομμάτι της Θάσου ο ίδιος επισημαίνει ότι «εκεί το θετικό είναι ότι έχουν ανοίξει όλες οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν να ζηλέψουμε κάτι από άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και ότι η Θάσος έχει μπει σε τουριστική κίνηση από την πρώτη Μαΐου και φυσικά πως πράγματι θα αποτελέσει για ακόμη μια φορά την «ναυαρχίδα» του τουρισμού στην περιφέρειά μας».
«ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ…»
Αναφορικά με την Ξάνθη τώρα, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, υπογράμμισε ότι «εκεί, δυστυχώς, ενώ γίνονται προσπάθειες από την περιφέρεια, οι δήμοι και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν συμμετέχει σε αυτές τις δράσεις που κάνουμε και εύχομαι πραγματικά κάποια στιγμή να υπάρχει μια συνεργασία με τους δήμους. Στόχος μου είναι να επισκεφθώ τους δημάρχους αλλά και τις επιτροπές τουρισμού ώστε να μπορέσουμε να «ενώσουμε» τις «δυνάμεις». Επαναλαμβάνω ότι τίποτα δεν μπορεί να κάνει κανείς πια μεμονωμένα και ότι μόνο μέσα από την συνεργασία και την συνέργεια μπορούμε να πετύχουμε. Για την Ξάνθη το θετικό ήταν ότι τις ημέρες του καρναβαλιού η περιφέρεια φιλοξένησε δύο Ρουμάνους δημοσιογράφους από ένα μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι της Ρουμανίας. Πήραν πλάνα και από το Καρναβάλι Ξάνθης που προβλήθηκε στην Ρουμανία. Η Ρουμανία είναι μια μεγάλη χώρα, έχει περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους και έχουμε αποσπάσει θετικά σχόλια για το Καρναβάλι της Ξάνθης. Όμως η Ξάνθη από μόνη της δεν είναι μόνο το Καρναβάλι ή οι Γιορτές Παλιάς Πόλης. Έχει την ιστορική της πόλη, έχει σημαντικές εκκλησίες, έχει την παραλιακή ζώνη και νομίζω ότι αυτά όλοι μαζί μπορούμε να τα αναδείξουμε καλύτερα».
ΑΠ. ΑΓΚΟΡΤΣΑΣ: «ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ…»
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος των Ξενοδόχων Θράκης και Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Απόστολος Αγκόρτσας αναφέρει ότι «η Θάσος σαν τουριστική επιλογή δεν έχει καμία σχέση όσον αφορά την ποσότητα με τον Νομό Ξάνθης, ούτε καν με τον Δήμο Ξάνθης. Σαφώς και έχει πάρα πολλές δυνατότητες ανάπτυξης ολόκληρος ο νομός. Ας μην ξεχνούμε ότι οι παραλιακοί μας δήμοι έχουν πάρει πολλές γαλάζιες σημαίες. Περιμένουμε από τον κ. Περιφερειάρχη, είμαστε στην διάθεσή του να μας προτείνει κάποιον προϋπολογισμό επάνω στον οποίο να έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε τις προτάσεις μας. Για παράδειγμα να μας πει ότι «είμαστε πρόθυμοι να ξοδέψουμε τόσα χρήματα. Στον τομέα αυτόν η Ξάνθη είναι ένας από τους τέσσερις νομούς, ο Δήμος Ξάνθης είναι ο μητροπολιτικός και οι άλλοι οι περιφερειακοί. Προτείνουμε λοιπόν τόσα χρήματα. Εσείς που θέλετε να εμπλακείτε και να γίνεται συνδιοργανωτές σαν δήμοι;»
Αν η περιφέρεια θελήσει να ξοδέψει για τα ιστορικά μνημεία της Ξάνθης…100€ για τα μνημεία του δήμου μας, ο Δήμος Ξάνθης θα μπορούσε να βάλει τα 20 ή τα 30€ και να γίνει μια συνεργασία. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να κάνουμε προτάσεις, αρκεί βέβαια να ενημερωθούμε για τις δυνατότητες που υπάρχουν και τις προθέσεις. Όλα είναι θέμα συνεργασίας. Είμαστε στην διάθεσή τους, όποτε θέλουν να τους καταθέσουμε προτάσεις επί του προϋπολογισμού που θα οριστεί και επί των δικών τους προτάσεων. Είμαστε στην διάθεσή τους όποτε θέλουν».