Ξαναζωντανεύει το κέντρο της Ξάνθης – Επικαιροποιείται η «ξεχασμένη» στα…«συρτάρια» μελέτη ανάπλασης της Πλ. Ελευθερίας

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης Γ. Ζερενίδης στην «Θ»:

 Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την συνολική μελέτη και τις παρεμβάσεις στο ιστορικό κτίριο της Δημοτικής Αγοράς

 

Η Δημοτική Αγορά της Ξάνθης, ένα κτίριο εμβληματικό και ιστορικό, που κάποτε αποτελούσε «κόσμημα» για το κέντρο της πόλης αφενός και συγχρόνως ένα καθημερινό κυκλοφοριακό αλαλούμ στην περιοχή, είναι δύο από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της ευρύτερης περιοχής στην Πλατεία Ελευθερίας, την πρώτη πλατεία που συναντά ο επισκέπτης μπαίνοντας στην πόλη της Ξάνθης.
Μια εικόνα η οποία σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα αποτελεί παρελθόν, αφού ο Δήμος Ξάνθης και ειδικότερα η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών ήδη έχουν ξεκινήσει την επικαιροποίηση της παρατημένης και…ξεχασμένης στα «συρτάρια» μελέτης ανάπλασης για την Πλ. Ελευθερίας, εξετάζοντας συνολικά το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς και τις παρεμβάσεις που απαιτούνται προκειμένου να «ξαναζωντανέψει». Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει και η σταδιακή εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης, που αποτελεί ένα συνολικό σχέδιασμό για την πόλη.

 

«ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ»

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Ιωάννης Ζερενίδης, ο οποίος ανέφερε ότι «η κυκλοφοριακή μελέτη είναι μια μελέτη που εξετάζει όλα τα προβλήματα της πόλης συνολικά. Ωστόσο η εφαρμογή της δεν μπορεί να γίνει στο σύνολό της, διότι περιέχει πολλές δράσεις, όπως για παράδειγμα , διανοίξεις, πεζοδρομήσεις, αλλαγή κυκλοφοριακών συνδέσεων κλπ. Όλα αυτά θα τα υλοποιήσουμε σταδιακά και με προτεραιότητες. Ήδη έχουμε «περάσει» από το Δημοτικό Συμβούλιο δύο μελέτες. Μια με τους σχολικούς δακτύλιους και μια μελέτη οδικής ασφάλειας της Λεωφόρου Στρατού. Παράλληλα, ετοιμάζουμε μια δεύτερη μελέτη για την οδό Σάρδεων (την ολοκλήρωση του κομματιού που δεν έχει υλοποιηθεί) καθώς και άλλες μελέτες, όπως τα πάρκινγκ για παράδειγμα. Τα υλοποιούμε όλα σταδιακά και με προτεραιότητες για να μην δημιουργήσουμε και κάποιο πρόβλημα».

«ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ»

Αναφορικά με την μελέτη για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, ο κ. Ζερενίδης τονίζει ότι «όντως υπάρχει μια μελέτη για την Πλατεία Ελευθερίας την οποία κοιτάζουμε ήδη. Θα την επικαιροποιήσουμε και θα την εκτελέσουμε. Η μελέτη αυτή, προβλέπει ουσιαστικά μια αστική ανάπλαση του χώρου που ξεκινά από την οδό Μπρωκούμη και φτάνει ως την οδό Ανδρέου Δημητρίου, με βιοκλιματικά υλικά (πλάκες που απορροφούν τον ήλιο, μεγάλα πεζοδρόμια, αστικό πράσινο κλπ). Έχουμε «σκύψει» ήδη επάνω σε αυτήν την μελέτη, προκειμένου να την επικαιροποιήσουμε και να την υλοποιήσουμε. Η περιοχή της Πλατείας Ελευθερίας χρειάζεται οπωσδήποτε ανάπλαση. Είναι ένα από τα κεντρικά σημεία της πόλης καθώς και η πρώτη πλατεία που βλέπει κάποιος επισκέπτης στην πόλη μας, ενώ δεν λείπει ποτέ και το κυκλοφοριακό κομφούζιο. Χρειάζεται οπωσδήποτε να γίνει η ανάπλαση».

«ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ – ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ»

Για το εμβληματικό, πλην «παρατημένο» κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση είναι ακριβώς όπως την περιγράφετε. Η Δημοτική Αγορά είναι ένα διατηρητέο κτίριο μεγάλης αξίας για την πόλη μας. Η κατεύθυνση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ήταν να εκτελέσει ένα έργο ενεργειακής αναβάθμισης. Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων δεν το επέτρεψε αυτό. Ζήτησαν μια συνολική μελέτη ανάπλασης της Δημοτικής Αγοράς, η οποία θα περιλαμβάνει όλους τους χώρους (μαγαζιά, κτίριο εσωτερικά και εξωτερικά και τα υπόγεια). Αυτήν την μελέτη ήδη εμείς την εντάσσουμε στο καινούριο τεχνικό πρόγραμμα και έχουμε σκοπό να γίνει άμεσα και η μελέτη (σε συνεργασία βέβαια με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και βάσει των προδιαγραφών που θα μας θέσουν) αλλά και η εφαρμογή της. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το ζήτημα. Είναι στις προτεραιότητές μας το θέμα της Δημοτικής Αγοράς και της ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου της, συνολικά. Είναι ένα ιστορικό κτίριο για την πόλη. Θέλουμε να το αναδείξουμε, να γίνει ένας τουριστικός «πόλος» για την πόλη μας, να μπουν νέα μαγαζιά και νέες δραστηριότητες μέσα και φυσικά να αναδειχθούν και όλατα ιστορικά στοιχεία».

 

«ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΚΡΑΤΟΥΜΕ ΤΟΝ…ΚΟΡΜΟ ΑΡΚΕΤΩΝ ΕΡΓΩΝ»

Κλείνοντας ο κ. Ζερενίδης σημείωσε ότι «αυτήν την στιγμή έχουμε να δούμε αρκετά πράγματα για το Τεχνικό Πρόγραμμά μας. Βέβαια κρατούμε τον «κορμό» αρκετών έργων που ήδη είχαν ξεκινήσει να ετοιμάζονται σαν μελέτες και ήταν στο προηγούμενο Τεχνικό Πρόγραμμα. Εμείς θα επισπεύσουμε τα έργα αυτά, όπως η είσοδος της πόλης, οι διανοίξεις της Τσιμισκή και πολλά άλλα έργα σε Κιμμέρια (όπως η πεζογέφυρα) κ.ο.κ. Προχωρούμε για όλα αυτά, προκειμένου να επισπεύσουμε την υλοποίησή τους»…