
«Μυρίζει» ακόμη η γειτονιά της οδ. Αναξάρχου-Κι άλλο επικίνδυνο ακίνητο επί της Λευκίππου
Απαντάει σε σχετικές ερωτήσεις της «Θ» ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά στην καπναποθήκη επί της οδού Αναξάρχου, που είχε ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν – λιγότερο ή περισσότερο – οι οικοδομές που γειτνιάζουν με το συγκρότημα, εύλογα είναι τα ερωτήματα των αναγνωστών μας – κατοίκων της ευρύτερης περιοχής- αναφορικά με γειτονικά ερειπωμένα κτίσματα και πιο συγκεκριμένα για το οίκημα επί της οδού Λευκίππου (βλ. φωτό) ο αύλειος χώρος του οποίου εγκυμονεί, αντίστοιχους κινδύνους πυρκαγιάς, με δενδρύλλια, ξερά χόρτα, κλαδιά κ.α.
Ποιος έχει την υποχρέωση να καθαρίσει ή και να συντηρήσει τέτοια ακίνητα; Πρόκειται για ιδιωτικό ή δημόσιο ακίνητο; Τι υποχρεώσεις προκύπτουν από τον νόμο για τον κάθε ιδιοκτήτη;
Απαντήσεις στα παραπάνω, δίνει μέσα από την «Θ», ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Θεόδωρος Πριγγόπουλος.
ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ – Ο ΚΑΘΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ
Πιο αναλυτικά, ο κ. Θ. Πριγγόπουλος, εξήγησε πως «ο κύριος ή ο νομέας μνημείου ή ο κάτοχός του, υποχρεούται να μεριμνά για την άμεση εκτέλεση κάθε εργασίας διατήρησης, συντήρησης, στερέωσης χωρίς υπαίτια καθυστέρηση. Το κτιριακό συγκρότημα «GLENN TOBACCO COMPANY INC» είναι χαρακτηρισμένο στο σύνολό του ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, είναι ιδιόκτητο, οι ιδιοκτήτες είναι υπαρκτοί και φέρουν την εκ του νόμου υποχρέωση που προαναφέρθηκε».
«ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΥΝΜΤΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ»

Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το τι γίνεται στην περίπτωση που ο εκάστοτε ιδιοκτήτης δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο αναφορικά με τις απαραίτητες παρεμβάσεις, ο κ. Πριγγόπουλος, σημειώνει ότι «η Υπηρεσία παρακολουθεί τα περί των πεντακοσίων (500) στο σύνολο χαρακτηρισμένων κτιρίων και κτιριακών συνόλων ως «νεώτερα μνημεία» σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, περιοχή αρμοδιότητάς της, καθώς και τις δεκατρείς (13) περιοχές χαρακτηρισμένες ως «ιστορικοί τόποι» και προβαίνει σύμφωνα με την κατά νόμον αρμοδιότητά της σε γραπτές – αρχικά – συστάσεις προς τους φερόμενους ιδιοκτήτες, οι οποίες κλιμακώνονται συν τω χρόνω.
Οπωσδήποτε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο Δήμος Ξάνθης έχει τη δυνατότητα παρεμβάσεων για την ασφάλεια του δημόσιου χώρου σε γειτνίαση με τα μνημεία, ο οποίος Δήμος δύναται να σας πληροφορήσει σχετικώς.
Πέραν όμως των παραπάνω, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, ήδη εφαρμόζει στρατηγική προστασίας αλλά και ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από το ζήτημα της διαφύλαξης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας περιουσίας. Γίνονται συγκεκριμένες συστηματικές ενέργειες συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ συναρμοδίων φορέων και Υπηρεσιών, παρά τη δεδομένη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση των μνημείων κάτι που απαιτεί διάρκεια από όλους στις κοινές δράσεις και ενέργειες. Ενδεικτικά αναφέρεται η υλοποίηση κατά στάδιο του «Προτύπου Σχεδίου (Σχέδιο Οδικού Χάρτη) Αναβίωσης, Ανάδειξης & Ανάπτυξης της περιοχής Καπναποθηκών της Ξάνθης», το οποίο συντάχθηκε τον Μάιο του 2020 από κοινού από τους Προϊσταμένους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και αφορά, μεταξύ άλλων, στην ανάδειξη τριών καπναποθηκών ιδιοκτησίας ΥΠΠΟΑ, αντικείμενο συζήτησης στην πρόσφατη σύσκεψη εργασίας με την Υπουργό κατά την οποία συζητήθηκε η πορεία το θέματος. Επίσης, προσφάτως, εγκρίθηκε από την Υπηρεσία η επικαιροποίηση της προμελέτης ανάδειξης και αποκατάστασης της πτέρυγας της καπναποθήκης του Οθωμανικού Μονοπωλίου «Π» που είναι στη διαχείριση του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Αναμένουμε και ελπίζουμε και ο Δήμος Ξάνθης να προχωρήσει αναλόγως και στο ίδιο επίπεδο για την αποκατάσταση του υπολοίπου μνημείου, που είναι στη δική του διαχείριση. Ομοίως, αναμένουμε και υποστηρίζουμε την προσπάθεια της Περιφέρειας για την ίδρυση του Μουσείου Καπνού εντός της Καπναποθήκης «Καραδήμογλου».
Όλες τις ενέργειες της Υπηρεσίας μπορεί να παρακολουθεί οποιοσδήποτε και να ενημερώνεται μέσω του ιστότοπου ynm-amth-culture.gr, ο οποίος αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το Δεκέμβριο του 2021 και δημιουργήθηκε ακριβώς για να φέρει σε επαφή το κοινό με το έργο του Υπουργείου Πολιτισμού».

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΤΩΝ… ΦΡΟΝΙΜΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ο «φακός» της «Θ» κατέγραψε την εικόνα που υπάρχει σήμερα στο συγκεκριμένο σημείο και με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την καταστροφική πυρκαγιά στη γειτονική καπναποθήκη κρούει τον «κώδωνα» σε κάθε υπεύθυνο πολίτη αλλά και αρμόδιο φορέα ώστε να μην τρέχουμε κατόπιν εορτής να μαζεύουμε τα «αποκαΐδια».
Η υποχρεωτικότητα καθαρισμού και ασφάλισης του χώρου πρώτα και κύρια είναι ευθύνη των ιδιοκτητών. Αυτό θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό. Αλλά όταν αυτοί είναι απόντες θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δια των φορέων της».