Ξάνθη, Πόλις Ονείρων 2025: Με Μαρία Φαραντούρη, Πασπαλά και… λιγοστά ξενοδοχεία στην Ξάνθη

Πανέτοιμο, οργανωτικά, το φετινό φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων 2025, με προσκεκλημένες την Μαρία Φαραντούρη στην τελετή λήξης και την Έλλη Πασπαλά στην τελετή έναρξης και με τίτλο «αναζητώντας την οδό των ονείρων μας», την ίδια ώρα που ολοένα και λιγότερα είναι τα ξενοδοχεία που «μετρά» ο Νομός Ξάνθης, με αποτέλεσμα να υπάρχει ήδη έκδηλη ανησυχία για το μέλλον του θεσμού, αλλά και όλων των πολιτιστικών θεσμών του Δήμου μας, λόγω έλλειψης κλινών.

Ένα πρόβλημα που ενδεχομένως θα μπορούσε να λυθεί με το άνοιγμα των Κατασκηνώσεων του Δήμου Αβδήρων ή ακόμη και της Δρυμιάς (της Ι.Μ. Ξάνθης) αλλά και των οικίσκων του Δασικού Χωριού, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάποια σχολεία. Κάποια άλλα, θα αναγκαστούν να φιλοξενηθούν σε όμορους νομούς, αν και αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την συμμετοχή τους στον κορυφαίο σχολικό μουσικό θεσμό.

Μακροπρόθεσμα όμως;

Για όλα αυτά, μίλησε στη «Θ» ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης κ. Χρήστος Βαρδικελδόγλου.

Αναλυτικότερα ο κ. Βαρδικελδόγλου, αναφερόμενος στα δεδομένα της φετινής διοργάνωσης δήλωσε στην «Θ»: «Αναφορικά με το οργανωτικό, μόλις τελειώνει ένα φεστιβάλ, ξεκινούμε αμέσως τον σχεδιασμό του επόμενου. Άρα εμείς είμαστε έτοιμοι. Αυτά που μας αναλογούν, τα έχουμε διαχειριστεί, έχουμε ενημερώσει τον δήμο και την περιφέρεια κλπ. Όπως ξέρετε είμαστε συνδιοργανωτές με τον Δήμο Ξάνθης. Εμείς το οργανώνουμε και αυτοί πληρώνουν. Έχουν δηλαδή αυτό το δύσκολο κομμάτι της οικονομικής δαπάνης. Το δεύτερο κομμάτι είναι οι συμμετοχές και η διαμονή των φιλοξενούμενων σχολείων, όπου δυστυχώς τα τελευταία χρόνια συνεχώς αφαιρείται και ένα ξενοδοχείο από τον στόλο τον ξενοδοχείων του νόμου. Πρόσφατα ακούσαμε για την μετατροπή του ξενοδοχείου «Έλενα». Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει γιατί το φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» βρίσκεται πλέον στην κορυφή των σχολικών μουσικών φεστιβάλ στην Ελλάδα, οπότε δεν θεωρώ ότι θα είναι αποτρεπτική – τουλάχιστον και για φέτος- η διαμονή τους.

Γιατί πάντα είχαμε διαμονές σχολείων στους όμορους νομούς. Δεν δίσταζαν να μείνουν εκεί, από την επιθυμία τους να παραβρίσκονται στο φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων». Θεωρώ λοιπόν ότι και φέτος έτσι θα γίνει. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα βλέπω ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έγκειται στη δική μας αρμοδιότητα και δικαιοδοσία. Θα πρέπει να αναλογιστούν οι τοπικοί άρχοντες ότι η έλλειψη ξενοδοχείων, δεν δημιουργεί πρόβλημα μόνον στο «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων», αλλά γενικά στην πόλη και στις άλλες διοργανώσεις όπως το Καρναβάλι, τις Γιορτές των Χριστουγέννων, το Πάσχα, το Καλοκαίρι, τις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Δεν είναι μόνο το φεστιβάλ. Θα πρέπει να το συζητήσουν και να βρουν άμεσα κάποια λύση. Είναι προς το συμφέρον όλων μας».

Συνεχίζοντας ο κ. Βαρδικελδόγλου, αναφέρθηκε στις «εναλλακτικές» που –όπως είπε- υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση συνεργασίας με τους φορείς: «Αν ψάξουμε, θα μπορούμε να βρούμε υποκατάστατα της έλλειψης κλινών. Εμείς πέρσι είχαμε κάνει μία πρόταση και για τις κατασκηνώσεις του Δήμου Αβδήρων (ακόμη και οι  κατασκηνώσεις της Δρυμιάς μπορούν να προταθούν) και για τα σπιτάκια στο Δασικό Χωριό. Μπορεί να μην είναι κάτι ιδιαίτερο, αλλά είναι κάτι που θα μπορέσει να εξυπηρετήσει κάποια σχολεία. Χρειάζονται κάποια από αυτά, κάποια συντήρηση και κάποια φροντίδα αλλά για αυτό είναι οι δήμοι. Και βεβαίως, το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Και θα φιλοξενήσουμε τα σχολεία και παράλληλα θα δείξουμε και κάποιο διαφορετικό κομμάτι του νομού μας πού είναι πολύ ενδιαφέρον και θεωρώ ότι θα είναι ελκυστικό. 

Από το να μην έχουμε καθόλου χώρους και να έχουμε ακυρώσεις σχολείων, θα πρέπει να βρούμε εναλλακτικές και πολύ άμεσα. Αυτό δηλαδή θα έπρεπε να γίνει από πέρσι. Εγώ το προτείνω και πάλι, αν και άλλοι είναι αρμόδιοι και λαμβάνουν τις αποφάσεις. Αν ήταν στο χέρι μας, θα μπορούσαμε να το δούμε διαφορετικά. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε τώρα, ειδικά σε αυτό το κομμάτι, είναι να προτείνουμε. Το θέμα είναι να εισακουστούμε. Και επαναλαμβάνω ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν αφορά μόνον στο φεστιβάλ μας. Η Π.Ε Ξάνθης έχει ανάγκη απο κλίνες γιατί έχει πάρα πολλά πράγματα να αναδείξει. Και έχει και πολλές εκδηλώσεις. Με το να κλείνουμε ξενοδοχεία και να μην αναζητούμε εναλλακτικές, μόνο κακό μπορούμε να κάνουμε».

Αναφορικά με την φετινή διοργάνωση φεστιβάλ, ο ίδιος σημείωσε ότι «θα έχουμε και επισκέψεις ξένων σχολείων στο φεστιβάλ. Έχουμε στείλει πρόσκληση σε σχολεία της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου ενώ το λύκειο της Άγκυρας ηδη μας έχει ειδοποιήσει και έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του. Αναφορικά με τους καλεσμένους μας, η Μαρία Φαραντούρη θα είναι η προσκεκλημένη του Νίκου Κυπουργού στην τελική συναυλία και θα πει 4 – 5 τραγούδια και η Έλλη Πασπαλά θα είναι η guest star της έναρξης του φεστιβάλ και θα συμπράξει με το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης.

Ειδικά φέτος είναι και τα 100 χρόνια από την γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι. Είναι μία σημαδιακή χρονιά. Οπότε θα είναι επετειακή και η εκδήλωση και με τίτλο «αναζητώντας την οδό των ονείρων μας». 

Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο της διαμονής κάποιων εκ των μαθητών και καθηγητών- συνοδών, σε airbnb της Ξάνθης, τα οποία αυξάνονται και πληθύνονται το τελευταίο διάστημα, ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, σημειώνει ότι 

«δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Γιατί όταν γίνεται μία σχολική εκδρομή, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που τη διέπουν, με βάση την νομοθεσία. Θα πρέπει λοιπόν οι καθηγητές να έχουν συγκεντρωμένα τα παιδιά του κάθε σχολείου και να ελέγχονται. Το να βάλεις σε ένα airbnb 4-5 παιδιά στη μία άκρη της πόλης και άλλα τόσα στην άλλη άκρη της πόλης, δεν είναι πρακτικό και δεν μπορεί να γίνει. Δεν εξυπηρετεί τα σχολεία».