
Χαρ. Ευστρατίου, Μ. Λουκοπούλου και Αγγ. Μπεμπεκίδης, μιλούν στην «Θ»
Ισχνή έως…μηδαμινή ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων του δημοσίου τομέα, στην προχθεσινή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, τουλάχιστον σε ο,τι αφορά στον Νομό Ξάνθης, όπου τα ποσοστά του 5% από πλευράς Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Ξάνθης και του 3% στον κλάδο της ΕΛΜΕ Ξάνθης, περιγράφουν από μόνα τους την εικόνα που επικράτησε.
Μια απεργία που δεν συμβάδισε με τις αποφάσεις του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος μετά από πρόταση της ΓΣΕΕ, καλεί (από πλευράς Εργατικού Κέντρου Ξάνθης) σε απεργιακή κινητοποίηση στης 2 Οκτωβρίου.
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης κ. Μαρία Λουκοπούλου, καθώς και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, συγκλίνοντας στην αναγκαιότητα της ένωσης των δυνάμεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αφού το συμφέρον είναι «κοινό».
«5% Ο Μ.Ο ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ»
Ειδικότερα ο κ. Ευστρατίου ανέφερε επακριβώς ότι «ο μέσος όρος συμμετοχής στην προχθεσινή απεργία στην Ξάνθη ήταν 5%. Δεν είχαμε συμμετοχή, διότι ενώ υπήρχαν πολλοί συνάδελφοι που αποφάσισαν να συμμετάσχουν, επειδή η κυβέρνηση πήρε πίσω το νομοσχέδιο, τελικά δεν απήργησαν. Σαφώς και τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με συνένωση της απεργιακής κινητοποίησης με την ΓΣΕΕ. Από εκεί ξεκίνησε, αλλά στην πορεία η κυβέρνηση είπε ότι θα πάρει πίσω το νομοσχέδιο. Η ΑΔΕΔΥ είχε ήδη εξαγγείλει την απεργία και δεν μπορούσε να την ακυρώσει. Η ΓΣΕΕ λόγω του προβλήματος με τα Εργατικά Κέντρα, ανακοίνωσε για 2 Οκτωβρίου και έτσι υπήρξε η διάσπαση».
«3% Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΕΛΜΕ ΞΑΝΘΗ – ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΗ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ»
Από την πλευρά της η κ. Λουκοπούλου τόνισε ότι «η συμμετοχή στην ΕΛΜΕ ήταν 3%. Αυτό κατ΄εμάς, οφείλεται στην μικρή προετοιμασία. Για τον κλάδο των εκπαιδευτικών ήταν λίγο νωρίς για να ξεκινήσει μια τέτοιου είδους διαδικασία απεργιακών κινητοποιήσεων, μόλις ξεκίνησε το σχολικό έτος. Επίσης, ένας δεύτερος λόγος είναι ότι δεν ακούστηκε πολύ, παρότι προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο και ένας τρίτος λόγος είναι ότι υπάρχει μια απελπισία και απογοήτευση (αν όχι απόσυρση). Παρόλα αυτά, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και εκτιμούμε ότι θα πρέπει οι συνάδελφοί μας να κινητοποιηθούν, γιατί τα προβλήματα υπάρχουν και αυξάνονται ο νέος αναπτυξιακός νόμος, έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα που κακώς πιστεύουμε ότι δεν μας αγγίζουν. Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο δεν συμμετείχαν πολλοί συνάδελφοι, ήταν το ότι κυκλοφόρησε πως ο νόμος δεν μας αγγίζει, άρα δεν χρειάζεται να συμμετάσχουμε. Είναι λάθος αυτό, διότι αν δει κανείς τις διατάξεις του νόμου, φαίνεται καθαρά ότι μπορεί να συμπεριλαμβάνει και το δημόσιο».
«ΤΟΥΦΕΚΙΕΣ ΣΤΟΝ…ΑΕΡΑ»
«Μερικές φορές μπαίνουμε στον πειρασμό να σκεφτούμε ότι κάνουν απεργία απλώς για να βγουν από την υποχρέωση για να την προκηρύξουν. Προφανώς και θα είχε καλύτερη συμμετοχή, μια απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, αν δημιουργούσε ένα «κλίμα» και ο κόσμος ένιωθε ότι συμμετέχουν όλα τα σωματεία και ότι είμαστε όλοι μαζί σε έναν σκοπό. Προφανώς αυτό θα δημιουργούσε «κλίμα», αλλά τοπικά – δεν θέλουμε να κατηγορήσουμε και να πούμε κάτι για τα τριτοβάθμια σωματεία- είναι προφανές ότι κάτι έχουμε χάσει. Το κλίμα είναι διασπασμένο, άνευρο και ανέμπνευστο. Οπότε είναι λογικό και ο κόσμος να νιώθει ότι δεν τον αφορά τόσο πολύ» συνέχισε η ίδια, σημειώνοντας ότι «προφανώς και θα πρέπει να υπάρχει ένωση και προφανώς για να γίνει μια απεργία –γιατί γίνονται και σε άλλες χώρες οι απεργίες- πρέπει να προετοιμαστεί και να δουλευτεί πολύ καιρό, προκειμένου ο κόσμος να νιώθει ότι πίσω του υπάρχει το συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτόν τον καιρό, οι απεργίες είναι «τουφεκιές στον αέρα». «Ματώνει» κόσμος χωρίς λόγο και τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά για να παίζουμε».
«ΣΤΙΣ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ»
Από πλευράς Εργατικού Κέντρου Ξάνθης ο κ. Μπεμπεκίδης αναφέρει επακριβώς ότι «συνεδριάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Βέβαια υπήρχε η πρόταση για τις 24 του μήνα (προχθές) και εμείς μετά από πρόταση της ΓΣΕΕ (γιατί δεν μπορεί να πάρει απόφαση λόγω του ότι είναι διορισμένη η διοίκηση από τα δικαστήρια, λόγω του ότι δεν έγιναν εκλογές τον προηγούμενο Μάρτιο – Απρίλιο) λάβαμε την απόφαση ως Διοικητικό Συμβούλιο να συμμετάσχουμε στις 2 Οκτωβρίου στις απεργιακές κινητοποιήσεις, λόγω του ότι το Υπουργείο Εργασίας θα κατέβαζε στο πολυνομοσχέδιο, ένα μίνι νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που ουσιαστικά αυτό μας ενδιαφέρει και λιγότερο οι ημερομηνίες που κάποιοι συνάδελφοι έβαζαν ως ζήτημα. Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε, γιατί η ΓΣΕΕ έκανε παρέμβαση, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εργασίας, κατέθεσε τις προτάσεις της επάνω στα άρθρα που θα «κατέβαζε» το Υπουργείο Εργασίας και ενδεχομένως να έχουμε κάποιες τροποποιήσεις, αλλά δεν το ξέρουμε ακόμη. Αποσύρθηκε και ενδεχομένως να «κατέβει» τις επόμενες ημέρες. Για αυτό και εμείς πήραμε απόφαση για τις 2 Οκτωβρίου και από αύριο θα ανακοινώσουμε την απόφαση αυτή και στα ΜΜΕ και στα σωματεία μας και θα καλούμε για τις 2 Οκτώβρη, ως Εργατικό Κέντρο».
«ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ»
«Η απεργία αφορά ζητήματα των εργαζομένων. Το σωστότερο είναι να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Βέβαια, επειδή τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές, ξέρουμε πολύ καλά ότι ο ιδιωτικός τομέας υποφέρει τα πάνδεινα και εργασιακά και χάνει και μεροκάματα. Είναι δύσκολο για τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις απεργίες κάθε λίγο και λιγάκι, χάνοντας τα μεροκάματά τους που είναι ελάχιστα. Παρόλα αυτά, εμείς καλούμε όλους τους εργαζόμενους του νομού μας (και όχι μόνον βέβαια) να συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση στις 2 Οκτωβρίου» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «είναι από τις ελάχιστες φορές που οι αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ ήταν διαφορετικές. Εννοείται ότι είμαι υπέρ της άποψης ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ενωμένοι γιατί το συμφέρον είναι κοινό. Σε οποιαδήποτε παράταξη και αν ανήκουν, είτε είναι στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, πρέπει να συμμετέχουν όλοι στις απεργίες. Όπως επίσης πρέπει οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Εργατικού Κέντρου (εκείνος είναι ο φορέας τους),όχι στις πλατείες κλπ. Διαφορετικά διασπάται το εργατικό κίνημα. Πρέπει επίσης κάποια στιγμή από μόνοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας σαν εργατικό κίνημα και να δούμε όλοι μαζί το συμφέρον των εργαζομένων και όχι των προσωπικών μας φιλοδοξιών (άλλος στις 24 Σεπτέμβρη και άλλος στις 2 Οκτώβρη). Και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Εγώ έχω κάνει την αυτοκριτική μου πολλές φορές, όπως επίσης έχω αναλάβει πολλές φορές τις ευθύνες μου και έχω ζητήσει και συγγνώμη για ο,τι συμβαίνει σε ο,τι αφορά σε εμάς τουλάχιστον. Εϊδατε ότι προχθές η Αθήνα είχε πέντε πορείες. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Για αυτό μετά οι εργοδότες «τρίβουν» τα χέρια τους και κάνει προτάσεις ο ΣΕΒ για διάφορα αντεργατικά μέτρα και προσθήκες. Όταν οι κυβερνώντες είτε οι προηγούμενοι είτε οι σημερινοί, βλέπουν το εργατικό κίνημα να διασπάται, περνούν ο,τι θέλουν. Αυτά γίνονταν με την προηγούμενη κυβέρνηση και ξαφνικά είδαμε προχθές και τον κ. Τσακαλώτο να συμμετέχει στην κινητοποίηση. Αυτό είναι το λιγότερο «γελοίο», θα μπορούσαμε να πούμε».