Ξεφεύγει το μεταναστευτικό… «Διάτρητος» ο Έβρος!

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων στην «Θ»

Με καλή και ανθρωπιστική διάθεση οι ακρίτες και οι συνοριοφύλακες, αλλά…

 

Αποτελεί πλέον ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας και μια «γάγγραινα» που ολοένα εισχωρεί βαθύτερα και απειλεί με ανεπανόρθωτες οικονομικο-κοινωνικές βλάβες την χώρα μας. Ο λόγος για τον αυξανόμενο αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων που περνούν τα σύνορα του Έβρου, με ένα από τα σημεία «συνωστισμού» να είναι η Ορεστιάδα, που αποτελεί και «πέρασμα», λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Μια περιοχή που βρίσκεται καθημερινά στο «προσκήνιο».

Το κλίμα που επικρατεί λοιπόν εκεί, περιέγραψε στην «Θ» ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης, συμπεραίνοντας (από τους καθημερινούς αριθμούς των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών) ότι τα σύνορα της χώρας είναι «διάτρητα». Σύνορα στα οποία δίνουν καθημερινό αγώνα οι Συνοριακοί Φύλακες να επιτηρηθούν, με μειωμένο «δυναμικό», όπως υπογραμμίζει από την πλευρά του στην «Θ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων κ. Παναγιώτης Χαρέλας.

«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΣΡΟΗ ΜΕ ΑΥΞΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ – ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ – ΔΕΝ ΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ»

Ειδικότερα, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε επακριβώς στην «Θ» ότι «υπάρχει καθημερινή εισροή εισόδου προσφύγων και μεταναστών με αυξητικές τάσεις. Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών είναι μεγάλος και αυξανόμενος. Ο Δήμος Ορεστιάδας, δεν εμπλέκεται πουθενά σε ολη αυτήν την διαδικασία. Δεν έχει καμία επαφή και με τις δυο δομές που υπάρχουν, παρόλο που έχουμε συμβάλλει πολλές φορές ώστε να διευθετήσουμε προβλήματα. Και αυτήν την στιγμή που μιλάμε, οι επαφές με το υπουργείο δεν υπάρχουν, ώστε να μας ζητηθεί κάτι συγκεκριμένο. Η εικόνα αυτή που όντως είναι απαράδεκτη, όπως αυτό που βγήκε για το Ορμένιο ή η καθημερινή διέλευση μεταναστών και προσφύγων στα γεωγραφικά όρια του δήμου, σίγουρα είναι κάτι που δεν μας ικανοποιεί. Έχουμε καταθέσει αντιρρήσεις ως τοπική κοινωνία, όσον αφορά στην φύλαξη και στην βελτίωση των δομών που υπάρχουν εδώ, αλλά από εκεί και πέρα, όπως καταλαβαίνετε, είναι θέμα εθνικής πολιτικής και κρίνονται όλοι οι κυβερνώντες. Αναγκαστήκαμε μάλιστα αυτά να τα βγάλουμε στην δημοσιότητα, γιατί το προηγούμενο διάστημα το είχαμε σε εσωτερική ενημέρωση των υπουργείων για να ξέρουν τις διαστάσεις που θα πάρει το θέμα, χωρίς να το παίζουμε «προφήτες». Είχαμε προβλέψει αυτήν την τεράστια αύξηση του αριθμού των εισελθόντων, αξιολογώντας τα δεδομένα που είχαμε και για τον κόσμο που είναι στην Κωνσταντινούπολη και το ότι ήταν χαμηλή η στάθμη του ποταμού. Τους είχαμε πει ότι θα έχουμε μια έξαρση. Οι δημότες του Δήμου Ορεστιάδος, αντιμετωπίζουν με πολύ ανθρώπινο τρόπο τα περισσότερα περιστατικά. Σίγουρα όταν παρουσιάζονται περιστατικά ανομίας, είναι λογικό να υπάρχει και ένας φόβος και να είναι πιο επιφυλακτικοί. Γενικά όμως, αν μπορώ να είμαι για κάτι υπερήφανος, είναι για την συμπεριφορά των δημοτών μου, όσον αφορά στην αντιμετώπισή τους με ανθρώπινα κριτήρια. Κανένας δεν μένει εδώ. Ο Δήμος Ορεστιάδας είναι μόνον για την διέλευσή τους και για να πάνε προς τα κάτω. Από την αριθμό εισελθόντων πάντως, αποδεικνύεται ότι τα σύνορά μας, δεν φυλάσσονται όπως θα έπρεπε. Έχουμε επίσης, ξεκάθαρη απόφαση σαν ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την μη δημιουργία καμίας δομής φιλοξενίας στην Θράκη. Είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό. Η πληροφόρηση που έχω και εγώ, είναι ότι η Θράκη μένει έξω από τον σχεδιασμό. Τα σημερινά δεδομένα αυτό μας λένε. Προσπαθούμε να κάνουμε ο,τι μπορούμε. Δεν ξεχνούμε ότι είμαστε άνθρωποι πάνω από όλα, αλλά θα πρέπει να μπουν και κάποιοι κανόνες».

 

«ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ – ΑΠΟ ΤΟ 2002 ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΩΝ»

Από την πλευρά του ο κ. Χαρέλας υπογράμμισε ότι «το θέμα δεν είναι ότι δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους οι συνοριακοί, όταν μπαίνουν τόσοι μετανάστες από τον Έβρο και από τα νησιά. Είναι οι πολιτικοί που δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα καλά την δουλειά τους, οι οποίοι «σφύριζαν κλέφτικα» όταν τους λέγαμε ότι χρειαζόμαστε ενίσχυση και προσλήψεις συνοριοφυλάκων. Οι προσλήψεις συνοριοφυλάκων έχουν να γίνουν από το 2002 και λόγω των καθηκόντων γενικότερα και του πλαισίου που διέπει τους αστυνομικούς και τους συνοριακούς φύλακες, ένας πολύ μεγάλος αριθμός έχει φύγει και σε άλλες υπηρεσίες. Σε αυτήν την περίπτωση, έχουν φύγει και συνάδελφοι σε άλλες υπηρεσίες αλλά ποτέ η δική μας υπηρεσία δεν έχει ενισχυθεί με νέους συναδέλφους. Ποιος συνάδελφος θα αναπληρώσει σε μια υπηρεσία (όπως η συνοριακή φύλαξη) με τόση δουλειά; Το 2002 αριθμούσαμε στην Ελλάδα 4500. Αυτήν την στιγμή δεν είμαστε πάνω από 2500 που ασχολούμαστε στις υπηρεσίες μας με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Υπενθυμίζω ότι το 2002 δεν υπήρχαν προβλήματα στα νησιά. Μεγάλη δύναμη λοιπόν από την ηπειρωτική χώρα έχει πάει στα νησιά με απόσπαση αυτήν την στιγμή. Ποιος θα φυλάξει τα σύνορα; Ας μην κατηγορείτε τους συνοριοφύλακες ότι δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους. Σκεφτείτε να μην ήταν και αυτοί. Θέλουν ενίσχυση. Το φωνάζαμε και στην προηγούμενη κυβέρνηση, το φωνάζουμε και τώρα. Μάλιστα το φωνάζαμε πριν έρθουν αυτές οι μέρες. Ήραν μια φορά το 2015, η ηγεσία τότε δεν μας άκουσε, συνεχίζαμε να φωνάζουμε ότι θα έρθουν και χειρότερες ημέρες και σήμερα που έχουμε τις χειρότερες ημέρες πάλι «σφυρίζουν κλέφτικα». Κανείς δεν ξέρει τίποτα και βάζουν μπροστά τους ελάχιστους συνοριοφύλακες, να τρέχουν από την Κω στον Έβρο και από την Καστοριά στην Μυτιλήνη. Αυτή είναι η κατάστασή μας. Χρειαζόμαστε ενίσχυση όπως και να έχει».

 

«Ο ΚΛΗΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ κ.ΤΟΣΚΑ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΥΧΕΡΟΥ»

Αναφορικά με την κατάργηση της υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης στο Τυχερό Έβρου ο ίδιος αναφέρει ότι «χωρίς καμιά βαρύτητα σκέψης, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία (αναφέρομαι και στον κ. Τόσκα) κατήργησαν την υπηρεσία συνοριακής φύλαξης Τυχερού Έβρου, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών. Ο «κλήρος» (στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης) έπεσε στην υπηρεσία που είχε τον μεγαλύτερο όγκο δουλειάς, είναι δίπλα ακριβώς στο ποτάμι και είχε 100 άνδρες και γυναίκες που ζητούσαν ενίσχυση γιατί «πνίγονταν» από τον κόσμο που έρχονταν. Αυτή ήταν τότε η κατάσταση και ο κ. Τόσκας αντί να μας ενισχύσει, προτίμησε να καταργήσει την υπηρεσία. Σήμερα, αυτή η υπηρεσία είναι μια άτυπη υπηρεσία συνοριακής φύλαξης. Οι συνάδελφοι συνεχίζουν και δουλεύουν εκεί, ως Α.Τ. Αυτή είναι η πολιτική που άφησε πριν δυο χρόνια ο κ. Τόσκας στον Έβρο για το μεταναστευτικό. Κατήργησαν μια από τις πιο νευραλγικές υπηρεσίες. Τότε φωνάζαμε και διαμαρτυρηθήκαμε έντονα. Το έκλεισαν για έναν «εγωισμό» και μόνον. Η αλήθεια είναι ότι η κ. Γεροβασίλη αναγνώρισε το λάθος και υπήρχε μια διαδικασία για την επαναφορά. Εύχομαι η σημερινή κυβέρνηση να την επαναφέρει άμεσα. Το Τυχερό είναι από τις περιοχές που χρειάζονται πολύ στενή περιπολία».

Αναφορικά με το που πηγαίνουν από την στιγμή της εισόδου  τους στην χώρα, τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι μετανάστες, ο κ. Χαρέλας σημείωσε ότι «μετακινούνται στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης και στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, όπου εκεί γίνεται το «ξεκαθάρισμα», για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τον καθένα».

 

«ΑΝ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΩΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ»

«Εμείς μεταφέραμε όλα τα προβλήματα, τα οποία γνωρίζει πολύ καλά και η φυσική ηγεσία και όλη την κατάσταση που βλέπουμε με τα δικά μας μάτια και στον κ. Κουμουτσάκο και ξεκινήσαμε να έχουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας και επαφής, προκειμένου να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση» υπογράμμισε επίσης ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «θέλουμε την συμπαράσταση από όλους γιατί είναι μεγάλος ο αγώνας που κάνουμε και είμαστε λίγοι. Αν μας ρωτήσει κάποιος τι ακριβώς θα ήθελε ένας συνοριοφύλακας δίπλα του, θα του λέγαμε ότι θέλουμε άλλον έναν συνάδελφο. Θέλουμε ενίσχυση, νέους ανθρώπους, νέα παιδιά, προσλήψεις, για να κρατήσουμε γερά και όπως πρέπει, πάντα όμως σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και να κοιτάξουμε να εδραιώσουμε το αίσθημα ασφαλείας στις τοπικές κοινωνίες και την περιφέρεια».