12 προκατασκευασμένοι οικίσκοι σε 7 σχολικούς χώρους, για 250 επιπλέον νήπια και προνήπια
Γ. Ζερενίδης: «Τυφλή αντιπολιτευτική πολιτική για ένα τόσο σοβαρό θέμα, από παρατάξεις στο ΔΣ»
Δ. Ντούμος: «Ξεκινάμε κανονικά τον Σεπτέμβριο»
Ξεκινάει «υποχρεωτικά» η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση με την νέα σχολική χρονιά για τον Δήμο Ξάνθης, αφού το τριετές deadline λήγει τους επόμενους μήνες. Η Δημοτική Αρχή, έχει βρει επτά χώρους, στους οποίους θα τοποθετηθούν οι δώδεκα εξοπλισμένοι οικίσκοι για να φιλοξενήσουν 250 επιπλέον, νήπια και προνήπια. Ήδη, βρίσκεται από χθες στον «αέρα» η διακήρυξη του έργου κατασκευής των βάσεων έδρασης των οικίσκων, παρά το γεγονός ότι στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο, υπήρξε «σύγχυση» επί του θέματος. Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης, ο οποίος παράλληλα αναφέρεται και στο στενό μεν, αλλα υλοποιήσιμο, χρονοδιάγραμμα της τοποθέτησης των προκατασκευασμένων οικίσκων , καθώς και ο πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ντούμος.
«12 ΟΙΚΙΣΚΟΙ ΣΕ 7 ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ – 240 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ – Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΕΡΝΕΙ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ»
Ειδικότερα ο κ. Ζερενίδης αναφέρει ότι «η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για φέτος. Το κράτος έδωσε ένα διετές χρονικό περιθώριο για να προσαρμόσουν τις δομές τους οι δήμοι. Πέρυσι δεν κάναμε κάτι, φέτος όμως είναι ο τελευταίος χρόνος και πρέπει να την εφαρμόσουμε. Έτσι δημιουργούμε τις δομές. Μας λείπουν (μετά από μια καταγραφή που κάναμε σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) 240 περίπου θέσεις νηπίων. Αυτές οι 240 θέσεις, λόγω του επείγοντος, έπρεπε να καλυφθούν με προσωρινές κατασκευές. Το υπουργείο για όλη την Ελλάδα (επειδή αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν και άλλοι δήμοι) έκανε μια συνολική προμήθεια μέσω της εταιρίας των «Κτιριακών Υποδομών», προκατασκευασμένων οικίσκων, στους οποίους θα στεγαστούν τα νήπια. Εμείς ζητήσαμε 12 οικίσκους σε 7 σχολικούς χώρους, προκειμένου να καλυφθούν οι 240 θέσεις που μας λείπουν. Όπως καταλαβαίνετε, το υπουργείο προμηθεύεται τους οικίσκους (είναι με προδιαγραφές αυτοί) και οι «Κτιριακές Υποδομές» τους τοποθετούν. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε ως δήμος, είναι να βρούμε τον χώρο, να κατασκευάσουμε τις βάσεις που θα εδραστούν οι οικίσκοι και να τους φέρουμε τα δίκτυα υποδομής, δηλαδή το νερό, την αποχέτευση και το ρεύμα. Οι οικίσκοι έρχονται εξοπλισμένοι και είναι έτοιμοι προς λειτουργία».
«ΤΥΦΛΗ…ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ, ΑΠΟ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»
Αναφορικά με το περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο, ο ίδιος εξηγεί ότι «επειδή είχαμε την πανδημική κρίση, κάποιες από όλες αυτές τις διαδικασίες πήγαν πίσω. Μέσα στον Απρίλιο, πήραμε τις σχετικές εγκρίσεις και ξεκινήσαμε την διαδικασία για να βγάλουμε σε εργολαβία ένα έργο κατασκευής βάσεων. Αυτό είχε ως προϋπόθεση να γίνει μια αναμόρφωση και του προϋπολογισμού και μια τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος. Στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι δημοτικές παρατάξεις, ακολουθώντας την πάγια τακτική της «τυφλής» αντιπολιτευτικής πολιτικής, καταψήφισαν αρχικά (γιατί το φέραμε ως επείγον αυτό το θέμα και εκτός ημερήσιας διάταξης) αλλά λόγω του κατεπείγοντος υπερίσχυσαν οι δικοί μας ψήφοι (σ.σ. 11 υπέρ – 14 κατά) και συζητήθηκε και πήραμε τις σχετικές εγκρίσεις, με μεγάλη δυσκολία. Το θέμα πέρασε, πάλι όμως καταψηφίζοντας το θέμα οι περισσότερες δημοτικές παρατάξεις. Όπως καταλαβαίνετε είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα κοινωνικής διάστασης, που αφορά στην εκπαίδευση αλλά παρόλα αυτά προτίμησαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της «τυφλής» αντιπολιτευτικής πολιτικής. Κάνουν στείρα αντιπολίτευση και μάλιστα σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Οι περισσότεροι στην αντιπολίτευση είναι εκπαιδευτικοί. Είναι άνθρωποι της εκπαίδευσης, γνωρίζουν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και γενικά όλη αυτήν την διαδικασία της δίχρονης προσχολικής και θεώρησαν όμως, σε ένα σοβαρό θέμα που αφορά την εκπαίδευση των νηπίων (και έχει και μια κοινωνική διάσταση με την έννοια ότι οι γονείς μπορούν να έχουν τα παιδιά τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον, γιατί οι περισσότεροι είναι και εργαζόμενοι) προτίμησαν να ακολουθήσουν αυτήν την στείρα αντιπολιτευτική πρακτική».
«ΣΕ 10 ΜΕΡΕΣ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ – ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΚΩΝ – ΣΤΕΝΟ, ΑΛΛΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ»
Τέλος ο κ. Ζερενίδης σημείωσε, παρόλα αυτά, ότι «το θέμα το περάσαμε και από Οικονομική Επιτροπή και χθες βγήκε η διακήρυξη του έργου στον αέρα. Σε 10 μέρες θα γίνει και ο διαγωνισμός και ευελπιστούμε μέχρι τα τέλη Ιουλίου να μπει και ο εργολάβος, ώστε να εγκατασταθούν όλα αυτά. Χθες, είχαμε συνάντηση με τον ανάδοχο (από την Αθήνα) που θα κάνει την κατασκευή και την τοποθέτηση, κάναμε μια αυτοψία στους χώρους, στις προσβάσεις κλπ. Ο άνθρωπος αυτός χρειάζεται περίπου 1 εβδομάδα για να τα τοποθετήσει. Αυτό το προσδιορίσαμε γύρω στο τέλος Αυγούστου, οπότε ευελπιστούμε να είναι έτοιμα προς λειτουργία όλα, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Είναι ένα «σφικτό» χρονοδιάγραμμα, αλλά υλοποιήσιμο».
«ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»
Από την πλευρά του ο κ. Ντούμος υπογράμμισε ότι «πλέον είναι υποχρεωτικό για τον Δήμο Ξάνθης και για αυτό έγιναν όλες οι προηγούμενες ενέργειες και υπήρχε και αλλαγή του νόμου επί υπουργίας Γαβρόγλου, διότι υπήρχαν νομοί που είτε αδυνατούσαν είτε εσκεμμένα ή όχι δεν προχωρούσαν στην διαδικασία. Πέρασε λοιπόν ένας νόμος με τον οποίον μπορούν να τοποθετηθούν αίθουσες χωρίς να χρειάζεται ειδική άδεια από τον δήμο, σε οποιοδήποτε μέρος, ακόμη και σε γήπεδα. Για εμάς είναι 12 οι αίθουσες, έχουν βρεθεί οι χώροι, ενώ υπήρχαν συναντήσεις και δικές μας με τον δήμο, με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και με την ομοσπονδία και από ο,τι γνωρίζουμε η προσχολική αγωγή, θα εφαροστεί κανονικά στον Δήμο Ξάνθης. Νομίζω ότι και οι αίθουσες επαρκούν, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαμε, τα παιδιά είναι περίπου 200 επιπλέον από την προηγούμενη φορά. Τώρα είναι 1335 στον Δήμο Ξάνθης τα νήπια και τα προνήπια. Στους άλλους δήμους, δεν υπήρχε πρόβλημα με την δίχρονη. Εφαρμόζονταν έτσι και αλλιώς. Τα προηγούμενα έτη, υπήρχαν προβλήματα με τις πολεοδομικές άδειες και τους χώρους που θα τοποθετηθούν οι αίθουσες κλπ. Απλά το θέμα είναι ότι θα υπάρχουν μετακινήσεις νηπίων και προνηπίων. Αυτό βέβαια υπάρχει στην νομοθεσία. Γίνονταν έτσι και αλλιώς, διότι σε ένα νηπιαγωγείο μπορεί να έχουν εγγραφεί κάποια νήπια αλλά μπορεί να μην επαρκούν οι αίθουσες (με ανώτατο όριο τα 25 παιδιά ανά αίθουσα). Κάποια παιδιά λοιπόν θα μετακινηθούν σε όμορα νηπιαγωγεία και ανάλογα με την διεύθυνση κατοικίας και την απόσταση της από το νηπιαγωγείο. Τον Σεπτέμβριο ξεκινάμε κανονικά, επιτέλους, με δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Αυτός ήταν ο τρίτος χρόνος και έτσι και αλλιώς έπρεπε να εφαρμοστεί. Βέβαια σε κάποιες πόλεις είναι δύσκολο, αλλά εδώ θα εφαρμοστεί κανονικά».