Ξεκίνησε το αφιέρωμα στους Ιταλούς Σκηνοθέτες Mario Brenta και Karine de Villers από την Φ.Ε.Ξ

Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ σε συνεργασία με το Δίκτυο Ελληνοϊταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας και υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, παρουσιάζει στην Ξάνθη ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στους δημιουργούς Mario Brenta & Karine de Villers.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει προβολές  ταινιών των σκηνοθετών, οι οποίοι βρέθηκαν στην Ξάνθη.

Το αφιέρωμα στους δημιουργούς, θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, με προβολές ταινιών  στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της ΦΕΞ.

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΥ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΕΝ ΖΩΗ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΔΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΚΟ «ΚΛΙΜΑ» ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρος της ΦΕΞ κ. Πασχάλης Ξανθόπουλος, ο οποίος εξήγησε ότι:

Το πολύ σημαντικό είναι ότι ο Mario Brenta που είναι ένας από τους πολύ σπουδαίους σκηνοθέτες εν ζωή στην Ιταλία, βρίσκεται στην Ξάνθη. Είναι καθηγητής και στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα, ήταν φίλος, συνεργάτης και καθηγητής στην σχολή που είχε ιδρύσει ο Ermanno Olmi στην Ιταλία (έχουμε παίξει και ένα σχετικό αφιέρωμα στην Κινηματογραφική Λέσχη για τον Olmi) και για εμάς ήταν πολύ μεγάλη χαρά και τιμή, όταν ανακοινώθηκε από το Μορφωτικό Ινστιτούτο της Ιταλίας ο σκηνοθέτης και η συνεργάτιδά του – αρχαιολόγος που εργάζεται και στις Βρυξέλες και στην Ιταλία και έχουν δημιουργήσει μαζί και ταινίες με ένα ενδιαφέρον και ιστορικό σε κάποια σημεία – θα βρίσκονται στην Ελλάδα, οπότε αδράξαμε την ευκαιρία και είπαμε ότι μπορούμε να τους έχουμε και στην Ξάνθη. Μετά από την αναβολή δυο φορών, λόγω πανδημίας, αυτό κατέστη δυνατό αυτό το διάστημα, οπότε την Δευτέρα βρέθηκαν στην Ξάνθη και στο Μουσείο. Ήμασταν πολύ τυχεροί γιατί έχουμε και αρκετούς Ιταλόφωνους, είτε λόγω καταγωγής είτε επειδή σπούδασαν στην Ιταλία και ήταν και αυτοί εδώ, οπότε νομίζω ότι δώσαμε και στους καλεσμένους μας ένα Ιταλικό «κλίμα». Το πολύ σημαντικό, επίσης είναι πως πρόκειται για φεστιβαλικές ταινίες και αν κάποιος δηλαδή θέλει να δει αυτόν τον καλό και ιδιαίτερο κινηματογράφο, μπορεί να τον δει μόνο σε φεστιβάλ, όπως αυτός της Θεσσαλονίκης (ο κ. Brenta έχει συμμετάσχει σε πάρα πολύ μεγάλα φεστιβάλ αποσπώντας και πολλά βραβεία) ή αλλιώς σε Λέσχες.  Αυτό νομίζω ότι είναι και το βασικό που κάνει και η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ εδώ και δεκαετίες. Ένα χαρακτηριστικό λοιπόν είναι ότι κάποιος που θα έρθει να δει εδώ την ταινία είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορεί να την δει ούτε στην τηλεόραση ούτε κάπου αλλού και το άλλο είναι ότι προχθές και εχθές είχε την δυνατότητα να συνομιλήσει με τους δημιουργούς. Οπότε είναι πολύ σπουδαίο και πιστεύω ότι θα έχει να λέει κανείς μετά από χρόνια ότι συνομίλησε με τον  Mario Brenta που βρέθηκε στην Ξάνθη. Όσοι βρέθηκαν χθες και προχθές βέβαια, είχαν την δυνατότητα να συνομιλήσουν μαζί του τόσο για την πορεία του στον κινηματογράφο και την γνωριμία του με τους άλλους σκηνοθέτες αλλά και για το ίδιο του το έργο.

Προχθές είδαμε το « BARNABO DELLE MONTAGNE (Μπάρναμπο των βουνών)» και χθες άλλες δυο ταινίες, τις οποίες προλογίσαμε και μετά την προβολή, διεξήχθη και μια κουβέντα. Το φεστιβάλ θα συνεχιστεί και σήμερα και αύριο και είναι ανοικτό και ελεύθερο, με όλους τους υγειονομικούς όρους.  

Νομίζω ότι αυτό που είναι πολύ σημαντικό για κάθε πόλη, είναι να έχει τους φορείς, τα «κλειδιά» που χρειάζεται, ώστε να είναι πάντα έτοιμη για να μπορέσει να «αρπάξει» οποιαδήποτε τέτοια ευκαιρία και να να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να μπορεί να λέει ότι είναι πάντα έτοιμη να κάνει για ο,τιδήποτε προκύψει για πολιτιστικά ζητήματα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ

Mario Brenta:

Βενετός, σκηνοθέτης κινηματογράφου, καθηγητής κινηματογραφίας στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα, στο ACT Πολυμέσων της Τσινετσιτά και στο Ipotesi Cinema, το κινηματογραφικό εργαστήρι που ίδρυσε ο Ermanno Olmi με τον οποίο συνεργάστηκε από την αρχή. Ενεργός και στο χώρο των fiction αλλά και των ντοκυμαντέρ, πραγματοποίησε διάφορα κινηματογραφικά έργα – ανάμεσα στα οποία Barnabo delle montagne, Maicol, Vermisat, Robinson in laguna, Jamais de la vie!, Effetto Olmi – που όλα κατέκτησαν πολυάριθμα βραβεία στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ: Καννών, Βενετίας, Βερολίνου, Λοκάρνο, Μοντρεάλ… Στο χώρο της τηλεόρασης, ποικίλες συνεργασίες με την RAI, France2, Arte/La sept. 

Karine de Villiers:

Γεννήθηκε στο Quito του Εκουαδόρ, πτυχιούχος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στις Βρυξέλλες. Και μ’ αυτή την ευκαιρία συναντά τον ντοκουμεταρίστα Henri Storck που θα ανάψει το πάθος της για τον κινηματογράφο. Το 2010 αρχίζει τη συνεργασία της με τον Mario Brenta με τον οποίο θα πραγματοποιήσει πολυάριθμα φιλμ: Calle de la Pietà, Agnus Dei, Corpo a Corpo, Delta Park και το πιό πρόσφατο Il sorriso del gatto. Σήμερα είναι αντιπρόσωπος στο Centro dell’Audiovisivo στις Βρυξέλλες για την προώθηση του κινηματογράφου ντοκυμαντέρ, είναι αντιπρόεδρος του ARRF και πρόεδρος της εταιρείας παραγωγής Cineastes Associés. 

ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου  ώρα 8:00μμ

Προβολή των ταινιών

BLACK LIGHT- 2014, 6’ Mario Brenta & Karine de Villers

CORPO A CORPO (Σώμα σε σώμα)-2014, 90’ Mario Brenta & Karine de Villers

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου ώρα 8:μμ

ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ

Προβολή της ταινίας

DELTA PARK- 2016, 68’ Mario Brenta & Karine de Villers

ΟΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

CORPO A CORPO (Σώμα σε σώμα)  – 2014, 90’

Το δέρμα,  το εξωτερικό περίβλημα της ψυχής

Δημιουργός, ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο Pippo De Bonno έχει μια σκηνική προσέγγιση όπως σ’ένα εργοτάξιο όπου τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο, όπου όλα αφήνονται στον αυτοσχεδιασμό και στην έμπνευση της στιγμής. Corpo a Corpo είναι η ιστορία αυτή της μοναδικής εμπειρίας, μιας μεθοδικής εργασίας όπου ο ηθοποιός γίνεται δημιουργός και ο δημιουργός ηθοποιός, και όπου ζωή και θέατρο εξελίσσονται ισόπαλα σε μια πορεία ανταλλαγής χωρίς κανένα όριο ή προκατάληψη. Γυρισμένη κατά την διάρκεια του στησίματος του θεάματος Orchidee, η ταινία ακολουθεί την ζωή του θεατρικού θιάσου σ’όλους τους χώρους της: στη σκηνή, στην αίθουσα, στα παρασκήνια. Οι ηθοποιοί αποκαλύπτονται εκφράζοντας στη σκηνή την ιδιαιτερότητά τους, αυθεντική και μοναδική άποψη στη πραγματικότητα.

(Directed by Mario Brenta & Karine de Villers – 2014, 90’)

BLACK LIGHT  2014, 6’

Υπάρχει περισσότερη σοφία στο σώμα σου, απ’ όση επιστήμη στο μυαλό σου.  Τάδε έφη Ζαρατούστρα Friedrich Nietzsche

Σκοτάδι, ανύπαρκτη στιγμή, μόνο το λεπτό εκτός χρόνου και τόπου πριν το Φως δημιουργήσει το Σύμπαν.  Ο καλλιτέχνης χορεύει στο σκοτάδι της θεατρικής αίθουσας δημιουργώντας με το φως μορφές που καταδιώκονται στην οθόνη σε μια φαντασμαγορική ιστορία της εξέλιξης της ζωής. από Méduses – με τον Vincent Glowinski, καλλιτέχνη και χορευτή

(Directed by Mario Brenta & Karine de Villers – 2014, 6’)

DELTA PARK – 2016, 68’

Ο Παζολίνι έλεγε ότι ο κινηματογράφος ήταν «γραπτή» γλώσσα της πραγματικότητας

Ονομάζονται Cosmos, Moses, Efosa… θα μπορούσαν να ξαναβρεθούν σ’ ένα κέντρο φιλοξενίας, σ’ ένα χωράφι, σ’ ένα σταθμό ή στο δρόμο, αλλά κατέληξαν σ’ ‘ένα ξενοδοχείο στο Δέλτα του Πάδου, το Delta Park, μεταμορφωμένο σε κέντρο προσφύγων μέχρι να γίνει δεκτή η αίτηση ασύλου. Εν τω μεταξύ μοιράζονται την καθημερινότητα με τον ιδιοκτήτη και την οικογένειά το που σε αντάλλαγμα αυτής της ασυνήθιστης φιλοξενίας παίρνει από το Κράτος 30 ευρώ την ημέρα για κάθε μετανάστη, μια ανταλλαγή που του επιτρέπει να ξανανοίξει το ξενοδοχείο.

(Directed by Mario Brenta & Karine de Villers – 2016, 68’)