Ξενοδόχοι Ξάνθης: Ευχαριστημένοι από  την «αυγουστιάτικη» τουριστική κίνηση – Μικρό καλάθι για τις Γιορτές Π. Πόλης

Γ. Ιερόπουλος: Ήμασταν καλύτερα από το 2020 και κοντά στο 2019 – Πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα του Αγίου Κωνσταντίνου

 

Ευχαριστημένοι από την κίνηση και τις κρατήσεις από τα μέσα Ιουλίου και για ολόκληρο τον Αύγουστο, είναι οι ξενοδόχοι της Ξάνθης, που λειτούργησαν τα καταλύματά τους.

Ρουμάνοι, Έλληνες και κάποιοι Βούλγαροι, επισκέφθηκαν τόσο την πεδινή όσο και την ορεινή περιοχή του Νομού Ξάνθης, ενώ η κίνηση φαίνεται να διατηρείται έως και τις 15 Σεπτεμβρίου.

Βέβαια, την αυξημένη επισκεψιμότητα της πόλης μας, «στερεί» για άλλη μια χρονιά ο covid-19 καθώς ο ένας εκ των δύο μεγαλύτερων θεσμών της Ξάνθης, οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, θα διεξαχθούν μεν, αλλά χωρίς τις γνωστές σε όλους τους επισκέπτες δραστηριότητες των συλλόγων.

Όσο για τον Χειμώνα που έρχεται, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι, όπως εξηγεί στην «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ξάνθης κ. Γιάννης Ιερόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να ανοίξει οπωσδήποτε ο «Άγιος Κωνσταντίνος» που αποτελεί ένα μεγάλο οικονομικό κομμάτι που χάθηκε από την Ξάνθη».

 

ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2020 ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ 2019 ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΙΟΥΛΙΟΥ ΩΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Αναλυτικότερα, ο ίδιος σε ο,τι αφορά στην θερινή σεζόν που ολοκληρώθηκε, επισήμανε ότι:

Από τις 20 Ιουλίου και μετά, υπήρχε μια σχετικά καλή τουριστική κίνηση. Όσοι έρχονται για δουλειά στην Ξάνθη (για φωτοβολταϊκά, για εργασίες στον δρόμο προς Βουλγαρία κλπ) ήταν ήδη εδώ. Τον Αύγουστο, νομίζω ότι φτάσαμε στα επίπεδα – σχεδόν – του 2019. Περιφερειακά, στην θάλασσα, πήγαν πάρα πολύ καλά, ενώ στο βουνό, πήγαν εξίσου καλά. Ήταν ικανοποιητικό το αποτέλεσμα των διανυκτερεύσεων στην Ξάνθη. Βέβαια μας «έσωσαν» οι Ρουμάνοι, οι Έλληνες που ήρθαν στον Νέστο και στην ορεινή περιοχή της Σταυρούπολης και οι ελάχιστοι Βούλγαροι. Όσοι άνοιξαν τον Μάιο – Ιούλιο δυσκολεύτηκαν αλλά μετά άρχισαν οι καλύτερες μέρες. Ευτυχώς υπήρχε κίνηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ήμασταν καλύτερα από το 2020 και κοντά στο 2019. Στις παραλίες τον Αύγουστο ήταν πολύ καλά αλλά δούλεψε και ο ορεινός όγκος και στην εστίαση.

 

ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ Η ΞΑΝΘΗ ΤΗΝ ΡΟΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

Σε ο,τι αφορά στην τρέχουσα περίοδο, που «παραδοσιακά» λόγω Γιορτών Παλιάς Πόλης προσελκύει επισκέπτες, ο κ. Ιερόπουλος εξηγεί ότι:

Από την στιγμή που δεν συμμετέχουν οι σύλλογοι στις Γιορτές Παλιάς Πόλης, δεν νομίζω ότι η Ξάνθη θα έχει αυτή την ροή του κόσμου που είχε. Δεν έχει μουσικές, δεν έχει την γνωστή «σουβλακιάδα» αλλά η ουσία είναι ότι δεν έχει ούτε «φολκορ», για να έρθει κάποιος να ακούσει τα παραδοσιακά, τα ποντιακά, τα σαρακατσάνικα, τα βλάχικα, τα θρακιώτικα, που είχαν όλοι οι σύλλογοι και απευθύνονταν κάπου συγκεκριμένα. Δεν έχει δηλαδή το «στίγμα» των διαφορετικών παραδόσεων. Βέβαια καλά κάνουν και το κρατούν «ζωντανό». Προσπαθούν και αυτοί, όσο τους επιτρέπει ο covid. Αν δεν υπήρχε ο covid, θα υπήρχαν όλα τα άλλα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι αυτές οι γιορτές αλλά και οι αποκριές στηρίζονται στους πολιτιστικούς και λαογραφικούς συλλόγους. Αν δεν υπήρχαν αυτοί, δεν θα υπήρχε τίποτα από τα δύο.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΜΑΣ

Επιπλέον ο ίδιος τόνισε ότι:

Πιστεύω ότι θα πάει καλά μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Τώρα έχουν τριήμερο (εθνική γιορτή) οι Βούλγαροι και θα κατέβουν όλοι, ενώ θα έρθουν και κάποιοι ξένοι που δεν ήρθαν. Ξέρω ότι μέχρι και τις 10-15 Σεπτεμβρίου, υπάρχουν κρατήσεις. Ο Θεός να μας φυλά για να συνεχιστεί αυτό. Τουλάχιστον να υπάρχουν κάποια έργα, να μπορέσει να κινηθεί και η αγορά μας, να υπάρχουν αντιπρόσωποι, να δουλέψουν τα μαγαζιά κλπ. Λένε όλοι ότι ο Χειμώνας θα είναι δύσκολος, αλλά θα δούμε. Πλέον δεν μπορείς να προβλέψεις κάτι. Το καλό όμως είναι ότι παράλληλα με αυτά, άρχισαν να «ξεφυτρώνουν» οι πολυκατοικίες σε διάφορους δρόμους της Ξάνθης και αυτό σημαίνει ότι σιγά – σιγά παίρνει «μπροστά» η οικοδομή, που κατ΄εμέ, είναι η «ατμομηχανή» της οικονομίας σε μια πόλη που δεν έχει παρά δυο – τρια εργοστάσια. Από την στιγμή που άρχισαν να κτίζονται οικοδομές, θα ξαναμπούν πολλά επαγγέλματα (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, επιπλάδες, πλακατζήσες, μπογιατζήδες, μαραγκοί κ.ο.κ). Μακάρι να πάει έτσι.

ΕΥΕΛΠΙΣΤΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΚΑΠΩΣ ΚΑΛΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ, ΑΝ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΝΟΙΚΤΟΙ – ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Κλείνοντας ο κ. Ιερόπουλος σημείωσε ότι:

Αν η πολιτεία σου πει για τον Χειμώνα ότι «κλείνεις λόγω covid το ξενοδοχείο», είναι άλλο. Αν μας αφήσει ανοικτούς, ευελπιστώ ότι θα πάμε κάπως καλά, γιατί υπάρχουν και εταιρείες που εργάζονται αλλά και αντιπρόσωποι που θα έρθουν. Βέβαια θα πρέπει να ανοίξει και ο Άγιος Κωνσταντίνος. Είναι ένα πολύ μεγάλο οικονομικό κομμάτι που χάθηκε από την Ξάνθη, γιατί τις Παρασκευές και τα Σάββατα είχαμε πάρα πολλούς γείτονες που κατέβαιναν και ψώνιζαν. Μαγαζιά με ρούχα και παπούτσια είχαν πελάτες από το Ζλάτογκραντ, το Σμόλιαν κλπ. Τα καφέ κλπ, είχαν επίσης πελάτες. Ακόμη και για υδραυλικά.  Όλα αυτά τα χρήματα έπεφταν στην Ξάνθη. Ο Άγιος Κωνσταντίνος πρέπει να ανοίξει πάση θυσία. Είναι κρίμα να είναι κλειστός γιατί δημιουργεί πρόβλημα ειδικά στον Νομό Ξάνθης. Αυτός που θα κατέβει από Κομοτηνή, δεν θα έρθει στην Ξάνθη. Απο την Ξάνθη θα έρθει και θα μείνει. Πρέπει να ανοίξει οπωσδήποτε ο Άγιος Κωνσταντίνος.