«Ξεριζώνουν» την Ορθοδοξία από το Ελληνικό Έθνος

Ξεσηκώνονται οι Ιερείς για την μεθόδευση της κυβέρνησης

Τι λένε στην «Θ» ο Μητροπολίτης Ξάνθης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κληρικών

 

Με 151 ψήφους πέρασε, σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση το άρθρο 3 παρ. 1 του Συντάγματος, που αφορά την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.

Ειδικότερα τo άρθρο 3 έλαβε τις εξής ψήφους:

Η πρώτη παράγραφος έλαβε 151 ψήφους υπέρ της αναθεώρησης, 101 ψήφους κατά, και 19 παρών.

Η δεύτερη παράγραφος έλαβε 151 ψήφους υπέρ, 102 κατά και 19 παρών.

Η τρίτη παράγραφος έλαβε 167 υπέρ, 101 κατά και 4 παρών.

Τέλος, η ερμηνευτική δήλωσε έλαβε 153 υπέρ, 115 κατά και 4 παρών.

Αρχικά είχε κυκλοφορήσει πως το άρθρο 3 δεν είχε συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους προκειμένου να θεωρηθεί αναθεωρητέο εξαιτίας λάθους που έγινε στην καταμέτρηση των ψήφων, το οποίο αργότερα διορθώθηκε.

 

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 3

«1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

  1. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
  2. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη».

 

π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕΛΛΗΣ: «ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΜΑΣ ΠΑΛΕΨΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Δυσαρεστημένοι και με αμφιβολίες παραμένουν οι κληρικοί και ιερείς, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας π. Γεώργιος Σελλής ο οποίος αναφέρει επακριβώς:  «πώς να είμαστε ευχαριστημένοι που πέρασε η θρησκευτική ουδετερότητα; Βεβαίως και δεν είμαστε ευχαριστημένοι και απορούμε πως πέρασε, γιατί πέρασε και ποιος έβαλε να περάσει αυτό το άρθρο. Αλλάζουν όλα τα δεδομένα. Το ελληνικό έθνος είναι ομόδοξο, οι πατέρες μας που αγωνίστηκαν για να ελευθερώσουν την πατρίδα μας δεν σκοτώθηκαν για να κάνουν ουδετερόθρησκο το έθνος. Πάλεψαν για να μείνει η θρησκεία στην Ελλάδα ως ίσχυε. Άρα αυτό το βλέπουμε όχι μόνο άσχημα, αλλά θα δούμε και τις αλλαγές που θα έρθουν στην συνέχεια. Από την εποχή του Βυζαντίου μέχρι και σήμερα στην νεότερη ελληνική ιστορία υπήρχε συναλληλία, που δεν έβλαψε κανέναν και τίποτα. Υπήρχε απόλυτος σεβασμός των δύο μερών, ενώ υπήρχε μερικές φορές υπέρβαση από το κράτος και όχι από την Εκκλησία. Σήμερα όμως, αυτό το οποίο «επιβάλλεται» στην ουσία στον ελληνικό λαό, είναι και ερήμην της Εκκλησίας. Χωρίς να ερωτηθεί ο λαός για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Το θέμα είναι πως κατά την γνώμη μου, σιογοντάρουν κρυφίως όλα τα κόμματα για να γίνει αυτό. Αυτή είναι η δική μου αντίληψη και δεν ξέρω και κατά πόσο το αποτέλεσμα δεν είναι «μαγειρεμένο» γιατί στην αρχή είπαν ότι δεν περνά με τις 150 ψήφους και μετά έγιναν 151».

 

ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ: «ΘΑ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Θ» επικοινώνησε και με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμωνα ο οποίος αρκέστηκε στον να δηλώσει περί του θέματος ότι «η Ιεραρχία μάλλον θα συγκληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και η Ιεραρχία θα αποφανθεί για όλα αυτά. Οι προσωπικές απόψεις δεν έχουν καμία σχέση και καμιά σημασία. Θα περιμένουμε την απόφαση της Ιεραρχίας που θα συγκληθεί σε λίγες ημέρες. Για το άρθρο 3 υπάρχει και σύμπνοια με το Πατριαρχείο. Αν ακούσατε προχθές τις δηλώσεις που είχε κάνει Ο Πριγκιποννήσων (ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου) επισήμανε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος συμπλέουν και συμφωνούν για το άρθρο 3, για το άρθρο 21 που αναφέρεται στην προστασία της οικογένειας, όμως όλα αυτά θα τεθούν υπόψιν της Ιεραρχίας της επόμενες ημέρες»

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Εν τω μεταξύ παραμένει «αγκάθι» η μισθοδοσία των κληρικών, καθώς με βάση το σχέδιο, οι κληρικοί θα συνεχίσουν να είναι μόνιμοι και να πληρώνονται από το κράτος ως εκκλησιαστικοί λειτουργοί αλλά όχι ως δημόσιοι υπάλληλοι.

Θέμα για το οποίο ο π. Γεώργιος Σελλής μας παρέπεμψε στην «Συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής διά την μελέτην θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019.

Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «…η Επιτροπή, μετά από πολύωρη συζήτηση, κατέληξε στα εξής:

  1. Κατά την συνάντηση της 12-2-2019 με τον Εντιμότατο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου και τους Γενικούς Γραμματείς της Κυβερνήσεως, του Υπουργείου Παιδείας και των Θρησκευμάτων, μάς εδόθη το υπό τον τίτλο «Σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας» δεκασέλιδο κείμενο και όχι τό Νομοσχέδιο, όπως αρχικά είχαν υποσχεθεί.
  2. Η Επιτροπή μας έχει εξουσιοδοτηθεί από την Ιεραρχία προκειμένου: «α. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. β… και γ. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».
  3. Η Επιτροπή μας συνήλθε πέντε συνολικά φορές, τις δύο από αυτές σε κοινή συνεδρίαση με τον Υπουργό Παιδείας και τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, και εξεδόθησαν τα ως κάτωθι Δελτία Τύπου….

α. Στίς 19.12.2018: «…Κατά την διάρκεια της Συνεδρίας, ετέθησαν και ενεκρίθησαν τα όρια και τα πλαίσια (κανονισμός εργασιών), σύμφωνα με τα οποία θα εργασθεί η Επιτροπή, που καθορίσθηκαν από την ομόφωνη Απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος της 16ης Νοεμβρίου ε.έ., ήτοι:

1) αναμένει από την Ελληνική Κυβέρνηση το Σχέδιο Νόμου, σύμφωνα με την από 16.11.2018 δήλωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, ‘’…η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή…’’. Η Επιτροπή θα τοποθετηθεί επί του Σχεδίου Νόμου, αφού αυτό καταρτισθεί από την Κυβέρνηση και της υποβληθεί,

2) η Επιτροπή ασκεί μόνο συλλογικώς τα καθήκοντά της και εκπροσωπείται από τον Πρόεδρό της, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο. Τα μέλη της Επιτροπής δεν συμμετέχουν, χωρίς εντολή της, σε καμία διαδικασία διαπραγμάτευσης επί του αντικειμένου της αρμοδιότητός της και

3) η Επιτροπή περιορίζεται, κατά το αντικείμενο της αποστολής της, μόνο στην επεξεργασία και εισήγησή της προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας επί του επικειμένου Σχεδίου Νόμου…».

β. Στίς 10.1.2019: «Στη σημερινή (10-1-2019) συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής… ζήτησαν να παρευρεθούν ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας καί Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου και ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, Καθηγητής κ. Ακρίτας Καϊδατζής, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο υπό κατάρτιση Νομοσχέδιο, το οποίο κατά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού θα κατατεθεί στην Επιτροπή μας, πράγμα που επιβεβαίωσε ο κ. Υπουργός, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση επί του τελικού κειμένου.

Σημειώνεται ότι από την ‘’πρόθεση για συμφωνία’’ η Επιτροπή μας θα συζητήσει την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας και τον αριθμό των οργανικών θέσεων των Κληρικών, αλλά και θα εμμείνει στο ισχύον καθεστώς της μισθοδοσίας των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων, για να τηρηθεί εξάπαντος η Απόφαση της Ιεραρχίας της 16ης Νοεμβρίου 2018».

γ. Στις 12.2.2019: «Η Ειδική Επιτροπή… συναντήθηκε σήμερα (12-2-2019) στο Υπουργείο Παιδείας, με τον Υπουργό κ. Γαβρόγλου, τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Καθηγητή κ. Ακρίτα Καϊδατζή, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Καθηγητή κ. Ηλία Γεωργαντά καί τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεώργιο Καλαντζή.

Κατά την συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε καλό κλίμα, κατατέθηκε σε όλα τα μέλη της Επιτροπής το Προτεινόμενο Πλαίσιο Συμφωνίας Πολιτείας και Εκκλησίας, το οποίο εφόσον συναφθεί, θα κυρωθεί με νόμο.

Το Προτεινόμενο Πλαίσιο Συμφωνίας θα μελετηθεί από τήν Ειδική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έχει λάβει με την Απόφαση της Σεπτής Ιεραρχίας κατά την συνεδρία Αυτής της 16ης Νοεμβρίου 2018.

Η Ειδική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου εργάζεται συλλογικά και περιορίζεται στην επεξεργασία των όσων είναι εξουσιοδοτημένη και θα εισηγηθεί τα δέοντα στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, η οποία είναι και το μοναδικό όργανο, που μπορεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις της Εκκλησίας επ’ αυτού του ζητήματος».

  1. Μελέτησε ενδελεχώς το υπό τον τίτλο «Σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας» κείμενο, τα μέλη της Επιτροπής κατέθεσαν γραπτώς και προφορικώς τις απόψεις τους, και επί του κειμένου η Επιτροπή θα διατυπώσει τις θέσεις της, στη συνάντηση που θα γίνει την Τρίτη 19-2-2019 στην Ιερά Σύνοδο με τον κύριο Υπουργό και τους συνεργάτες του.