«Ξεσηκωμός» μαθητών και στην Ξάνθη χθες, για μάσκες, τμήματα, δίωρα και εκδρομές

Εννέα σχολεία ξεκίνησαν, επτά ολοκλήρωσαν την ημέρα χωρίς μάθημα
 Μικροεπεισόδιο για τα…νήπια στο 4ο και 6ο Γυμνάσιο – Δηλώσεις τους Δ/ντη Β/θμιας Εκπ/σης στην «Θ»
Εννέα σχολεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης βρίσκονταν χθες υπο κατάληψη στην Ξάνθη.
Πιο συγκεκριμένα, επρόκειτο στην αρχή της ημέρας τουλάχιστον,  για το 1ο ΕΠΑΛ (οι μαθητές του οποίου τελικά δεν συνέχισαν την κατάληψη), το 2ο ΕΠΑΛ, το 3ο ΓΕΛ, το Ιεροσπουδαστήριο, το Γυμνάσιο Σμίνθης, το 1ο Γυμνάσιο (οι μαθητές του οποίου τελικά παρακολούθησαν τα μαθήματά τους από τις 9.00 και έπειτα) το  4ο και 6ο Γυμνάσιο (συστεγαζόμενα) και το 7ο Γυμνάσιο Ξάνθης.
Οι λόγοι της κατάληψης αφορούσαν στην χρήση μάσκας στα σχολεία, στον αριθμό των ατόμων ανά τμήμα, στα συνεχόμενα δίωρα μαθημάτων (με σκοπό να πραγματοποιούνται εναλλάξ τα διαλείμματα), στην κατάργηση των εκδρομών κ.α, ενώ δεν έλειψαν και τα.. μικροεπεισόδια, με γονείς νηπίων (του 5ου νηπιαγωγείου) που φιλοξενούνται προσωρινά στον χώρο του 4ου και 6ου γυμνασίου Ξάνθης, που λόγω της κατάληψης δεν μπορούσαν να αφήσουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την επέμβαση αστυνομίας και πυροσβεστικής, το οποίο ωστόσο επιλύθηκε, αφού κάποιοι μαθητές φιλοξενήθηκαν στο κεντρικό νηπιαγωγείο, προκειμένου οι γονείς τους να διεκπεραιώσουν απρόσκοπτα τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της ημέρας τους.
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Χρήστος Ιωαννίδης, ο οποίος αναφέρθηκε αφενός στα αιτήματα των παιδιών – κάποια εκ των οποίων αποτελούν πάγια αιτήματα των συνδικαλιστών και αφετέρου έστειλε το δικό του μήνυμα στους μαθητές της πόλης.
«ΘΕΜΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ – ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»
Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος επισήμανε αρχικά ότι «δεν γνωρίζω αν θα έχουμε συνέχεια, καθώς είναι στην διάθεση των παιδιών. Κυρίαρχο θέμα είναι οι μάσκες, για το οποίο όμως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα τα σχολεία. Οι μάσκες είναι εντολή κεντρική – όχι του Υπουργείου Παιδείας – στο ευρύτερο δημόσιο και στο πως πρέπει εμείς να συμπεριφερόμαστε και οι ρητές λειτουργίες (για τις οποίες κάναμε τρεις τηλεδιασκέψεις με το Υπουργείο Παιδείας)  είναι ότι αυτό είναι θέμα δημόσιας ασφάλειας. Άρα εμείς δεν μπορούμε να λέμε κατά το δοκούν «δεν πειράζει. Μην φοράτε την μάσκα». Όπως οι καθηγητές σε όλα τα σχολεία, κυκλοφορούν με μάσκες, έτσι είναι υποχρεωμένα και τα παιδιά μας να πράξουν».
«ΧΡΟΝΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ – ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ»
Αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων ανά τμήμα, ο ίδιος τονίζει «αυτό είναι συνδικαλιστικό αίτημα των εκπαιδευτικών. Δεν είναι των μαθητών. Εμείς χρόνια ζητούμε λιγότερα παιδιά ανά τμήμα, αλλά για να συμβεί θέλουμε περισσότερα κτίρια. Επί της ουσίας αυτήν την στιγμή, είναι ανέφικτο. Πολύ καλά το ζητούν, γιατί και εμείς σαν εκπαιδευτικοί το ζητούμε χρόνια, διότι όντως πρέπει να φτάσουμε κάποτε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 18-19 παιδιά. Μακάρι να φτάσουμε εκεί και να έχουμε τμήματα με 18-19 παιδιά. Αυτό όμως είναι ανέφικτο αυτήν την στιγμή, διότι δεν μπορούν να το λύσουν οι διευθυντές των σχολείων. Πάντα οι καταλήψεις από μαθητές, αφορούν σε θέματα του σχολείου και όντως το κάθε σχολείο έχει και διαφορετικά θέματα – πολλές φορές στις καταλήψεις – άρα επί της ουσίας αυτό είναι ένα θέμα που το ζητούμε εμείς οι εκπαιδευτικοί. Είναι παράξενο που το ζητούν οι μαθητές».

«ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ, ΤΑ ΔΙΩΡΑ»
Σε ο,τι αφορά στο ζήτημα των συνεχόμενων δίωρων, ο κ. Ιωαννίδης διευκρινίζει ότι «αυτό είναι θέμα λειτουργίας. Είναι μια εντολή για να μην έχουμε συνωστισμό ανθρώπων και να έχουμε με κάποιο τρόπο το μισό σχολείο έξω και όχι ταυτόχρονα όλα τα παιδιά. Είναι στα πλαίσια αποφυγής του συνωστισμού».
«ΟΙ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ»
Για το ζήτημα των εκδρομών, ο ίδιος τονίζει ότι «υπάρχει εξ αρχής μια οδηγία για να μην γίνονται εκδρομές και αγώνες, γιατί όλα αυτά αφορούν σε συνωστισμό ανθρώπων. Άρα προφανώς στα πλαίσια της δημόσιας υγείας, αυτά αναστέλλονται. Δεν γνωρίζω μέχρι πότε. Δηλαδή σε όλα αυτά τα θέματα μπορούμε να συμφωνήσουμε αλλά δεν μπορούμε να τα λύσουν οι διευθυντές των σχολείων. Οι μαθητές, θα έπρεπε να κάνουν λίγο υπομονή και να βάλουν θέματα που αφορούν το σχολείο τους και όχι πιο πέρα από αυτό».
«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ…»
«Γενικά η δυσκολία μιας χώρας είναι τα σχολεία. Και τον Μάρτιο – Απρίλιο που πρωτοεμφανίσθηκε η πανδημία, όλοι φοβόταν τα σχολεία γιατί είναι ο χώρος που συνωστίζονται πάρα πολλοί άνθρωποι. Εννοείται λοιπόν ότι εμείς αυτόν τον χώρο πρέπει να το προστατεύσουμε και τα παιδιά πρέπει να σκεφτούν τους παππούδες τους γιατί αυτή είναι η ομάδα που πρέπει να προστατεύσουν» υπογράμμισε επίσης ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, ενώ στο μήνυμά του προς τους μαθητές σημείωσε: «Μένουμε ασφαλείς. Πρέπει με κάποιον τρόπο να φροντίσουμε αυτήν την ασφάλεια. Την υγειονομική ασφάλεια του χώρου που ζούμε, γιατί αν θα συμβεί κάτι (αν δηλαδή με κάποιον τρόπο δεν φροντίζουμε εμείς αυτήν την ασφάλεια) θα μεταφέρουμε το πρόβλημα στο σπίτι μας και σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ή ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Γενικά τα παιδιά που είναι νεότερα σε ηλικία, δεν αντιλαμβάνονται ότι μπορούν όντως να μεταφέρουν τον ιό που είναι πραγματικά προβληματικός – παγκόσμια – νομίζω ότι θα πρέπει να σκεφτούν λίγο και την ασφάλεια του σπιτιού. Εμείς προσπαθούμε να μην είναι αυτά τα παιδιά το αίτιο που κάτι μεταφέρθηκε στο σπίτι».