
Η ανομβρία απειλεί και φέτος τις καλλιέργειες του Ν. Ξάνθης
Δημ. Σκεπαστιανός: «Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα μέχρι και στα… Εμιράτα, αλλά εδώ σφυρίζουν αδιάφορα!»
Απίστευτο και όμως αληθινό! Το «θαύμα» της τεχνολογίας, μπορεί να λύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας και να «σώσει» τις καλλιέργειες στους κάμπους της Χρυσούπολης και της Ξάνθης, που και στη φετινή καλλιεργητική περίοδο θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα άρδευσης, αφού το Φράγμα του Θησαυρού, ολοένα και… χαμηλώνει.
Πρόκειται για μια τεχνική λύση που όμως δεν εκμεταλλεύονται οι αρμόδιοι, αν και υπάρχουν όλες εκείνες οι αποδείξεις που πιστοποιούν την αποτελεσματικότητά του. Μια εξ αυτών, ο εμπλουτισμός του ποταμού Μόρνου. Και όλα αυτά μάλιστα, την στιγμή που – ακόμη και τα απαραίτητα κονδύλια να μην υπάρχουν – ήδη υπάρχει από την αρχή στην σύμβαση του ΕΛΓΑ με την εταιρεία 3Δ (που υλοποιεί το πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας στην χώρα μας) καταγεγραμμένη η δυνατότητα υλοποίησης προγράμματος αύξησης βροχής, χωρίς κανένα απολύτως κόστος, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ», ο ιδιοκτήτης της εν λόγω εταιρείας κ. Δημήτρης Σκεπαστιανός.



«ΔΥΟ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ…ΒΡΕΞΕΙ – ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΗΔΗ ΣΕ ΜΟΡΝΟ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΖΑ, ΜΟΣΧΑ, ΠΕΚΙΝΟ, ΕΜΙΡΑΤΑ, ΑΛΛΑ…»
Πιο αναλυτικά, ο ίδιος εξήγησε στη «Θ» ότι: «από το 1992 μέχρι και σήμερα, πραγματοποιούμε εμείς το πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ, με πολύ χαμηλό κόστος και με μεγάλη επιτυχία. Αν θυμάστε, το 1994 υπήρχε ένα φοβερό πρόβλημα λειψυδρίας στην Αθήνα και στον Μόρνο. Κάναμε το πρόγραμμα και γέμισαν νερό οι λίμνες και έκτοτε δεν προέκυψε κανένα θέμα. Επίσης πήγαμε για δύο χρόνια στην Κωνστάντζα (Ρουμανία) και κάναμε πρόγραμμα αύξησης βροχής με μεγάλη επιτυχία, ενώ στην Σαουδική Αραβία στείλαμε ένα αεροπλάνο που μας ζήτησε μια αμερικανική εταιρεία που έκανε εκεί το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αύξησης βροχής, γίνεται σε 60 χώρες, εκτός από την Ελλάδα. Και εμείς είμαστε πρωτοπόροι σαν Έλληνες και είμαι περήφανος για αυτό.
Υπάρχουν δυο τρόποι για την βροχή. Ρίχνουμε (με τα αεροπλάνα) αλάτι ή ιωδιούχο άργυρο, που δεν έχει καμία επίπτωση στο περιβάλλον. Σημειωτέον ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επί 4 χρόνια που κάναμε εφαρμογή στην Κεντρική Μακεδονία δεν βρήκε τίποτα. Γίνεται όμως και με αλάτι. Ρίχνουμε αλάτι, για να γίνει συμπύκνωση και να βρέξει. Εμείς έχουμε μετεωρολογικά ραντάρ, τα οποία «βλέπουν» την καταιγίδα. Αν είναι να βρέξει, δεν επεμβαίνουμε, για να μην δημιουργήσουμε ζητήματα πλημμύρας κλπ. Όταν όμως βλέπουμε ότι δεν πρόκειται να βρέξει, τότε κάνουμε επέμβαση και τα αναγκάζουμε τρόπον τινά να ρίξουν το νερό. Αυτό γίνεται και στα Εμιράτα. Μας κάλεσαν και πήγαμε τρεις φορές για να βοηθήσουμε».
«ΚΑΙ… ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΡΟΧΗΣ, ΑΛΛΑ… ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ»
Ποιος είναι όμως ο φορέας που θα μπορούσε να υλοποιήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα;
Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση της «Θ», ο κ. Σκεπαστιανός, τονίζει ότι «αυτό μπορεί να το κάνει το Υπουργείο Γεωργίας, το Υπουργείο Ενέργειας, ενώ θα μπορούσε να το κάνει και η Πολιτική Προστασία. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Ας το κάνει η Περιφέρεια. Δεν είναι μόνον ο Ποταμός Νέστος. Είναι και ο Έβρος, για παράδειγμα. Γενικά είναι παντού το πρόβλημα και δεν κάνουν τίποτα. Εμείς έχουμε «βομβαρδιστεί» από όλη την Ελλάδα. Εγώ κατάγομαι από τον Αγ. Αθανάσιο Δράμας. Έστειλα επιστολή στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου και του είπα ότι είμαι διατεθειμένος να κάνω πρόγραμμα βροχής για την Δράμα, χωρίς αμοιβή. Ακόμη περιμένω. Το θεωρούν… εξωγήινο. Αυτό είναι που με στεναχωρεί. Οι συμβάσεις που έκανα με τον ΕΛΓΑ, στο άρθρο 4 λένε ότι μπορεί ο ΕΛΓΑ να κάνει πρόγραμμα βροχής, χωρίς αμοιβή της εταιρείας. Εμείς τόσα χρόνια τι κάνουμε; Θα είχε εκλείψει η λειψυδρία. Στεναχωριέμαι και σαν Έλληνας. Όταν για παράδειγμα, είχε την πυρκαγιά στον Έβρο και είχε σύννεφα, είπα να κάνουμε πρόγραμμα βροχής, στον κ. Στυλιανίδη που ήταν Υπ. Πολιτικής Προστασίας. Στο «πως θα γίνει και πόσο θα στοιχήσει» είπα ότι το «πως» είναι δικό μας θέμα. Και το «πόσο», δωρεάν. Μπορούμε να κάνουμε και χιόνι, και όχι με αεροπλάνα, γιατί η καλύτερη δεξαμενή στην Ελλάδα είναι το χιόνι. Το κάνω δωρεάν, αρκεί κάποιος να πει «ναι». Που είναι η πολιτική βούληση;»