Υπάρχει μελέτη αποκατάστασης, αλλά… Είναι πολλά τα λεφτά και ελάχιστες οι ελπίδες

Καταρρέει κομμάτι – κομμάτι η στέγη πτέρυγας του «Π» Καπναποθηκών

Η Καπναποθήκη «Π» του Δήμου Ξάνθης μπορεί να αποτελεί ένα χώρο φιλοξενίας πολιτισμού, αλλά και υπηρεσιών του Δήμου, ωστόσο η εικόνα που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μετά την αρχική πτώση του πρώτου κομματιού της στέγης στο βόρειο τμήμα, παραπέμπει περισσότερο σε εγκατάλειψη, παρά σε ενδιαφέρον για την συντήρηση των νεοκλασικών μας κτιρίων. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Το όλο θέμα έχει να κάνει με έλλειψη ενδιαφέροντος ή μήπως με έλλειψη οικονομικών πόρων που είναι αλήθεια ότι απαιτούνται τεράστια κεφάλαια για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ευχής έργον από την στιγμή που ο Δήμος παραχώρησε το εμπρόσθιο τμήμα της επίμαχης πτέρυγας στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το οποίο συντηρείται με ιδίους πόρους, αλλά ωστόσο δεν υπάρχει δυνατότητα να συντηρηθεί και το πίσω (βορειοανατολικό τμήμα, το οποίο καταρρέει ολοένα και περισσότερο. Υπάρχει έτοιμη μελέτη για την αποκατάσταση, πλην όμως απαιτούνται πολλά χρήματα για την υλοποίησή της.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ
– ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ

Σε μία ολιγόλεπτη συζήτηση που είχαμε με τον Δ/ντή του ΙΘΤΠ κο Ανδρέα Ματζάκο, ο ίδιος διαπιστώνοντας αφενός την συνέχιση στην κατάρρευση της στέγης (αν και θεώρησε υπερβολή τα όσα αναφέρθηκαν για το μέγεθος της ζημιάς που έγινε τις τελευταίες ημέρες), ανέφερε πως αυτή η ιστορία θα συνεχιστεί αν και είναι στην προτεραιότητα του Ιδρύματος να διορθωθεί το πρόβλημα, όμως χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα, τα οποία προς το παρόν δεν υπάρχουν:

«Έπεσε ένα κομμάτι, άλλα δεν ήταν τόσο μεγάλο, όσο αναφέρθηκε από κάποιους. Δεν μπορεί να κάνει κάτι το Ίδρυμα για την στέγη αυτή, η οποία θα συνεχίσει να πέφτει. Κι αυτό διότι σαπίζει με τα νερά που μπαίνουν μέσα. Τα υποστυλώματά της σαπίζουν και θα συνεχίζει να πέφτει. Αυτό ήταν γνωστό από την στιγμή που αφέθηκε το υπόλοιπο κομμάτι (της βόρειας πτέρυγας) χωρίς να φτιαχτεί γιατί δεν υπήρχαν χρήματα. Το Ίδρυμα έχει την ευθύνη, αλλά δεν είναι μόνο το Ίδρυμα που έχει την ευθύνη. Η προτεραιότητα του Ιδρύματος εφόσον βρει χρήματα είναι να φτιαχτεί η στέγη. Εφόσον βρεθούν τα κονδύλια που απαιτούνται η προτεραιότητα του Ιδρύματος λοιπόν είναι να αποκατασταθεί η στέγη».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο ίδιος συνεχίζοντας μας εξήγησε πως θα πρέπει βάση μελέτης να ξεκινήσει και να εξελιχθεί το έργο της αποκατάστασης, λέγοντας:

«Δεν θέλουμε κάποιον να μπαλώσει την στέγη και να βάλει τρεις τάβλες και τα κεραμίδια και να πούμε εντάξει δεν περνάει νερό μέσα. Πρέπει να πιάσουμε τα υποστυλώματα από κάτω, τα οποία πρέπει να οδηγηθούν στην μορφή που έχει το κτίριο, να μείνει χώρος για τα εργαστήρια, χώρος για τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις, χώρος για το πολιτιστικό, όλα αυτά από κάτω προς τα πάνω πάνε και τελικώς φτάνουμε στην στέγη. Δεν είναι απλή η αποκατάσταση της στέγης, η αποκατάσταση γίνεται με βάση την μελέτη που υπάρχει για την συνολική αποκατάσταση του «Π», δεν μπορεί να γίνει μόνη της».

ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ…

Τέλος ο κος Ματζάκος διευκρίνισε πως είναι ευχής έργον που υπάρχει εκεί το ΙΘΤΠ, εφόσον ο χώρος που χρησιμοποιείται συντηρείται εξ ιδίων πόρων:

«Υπάρχει μελέτη, ξέρουμε που βαδίζουμε εμείς ως Ίδρυμα, αλλά δεν υπάρχουν λεφτά και δεν βοηθάει κανείς. Αυτό είναι το ζήτημα… Το Ίδρυμα πορεύεται μέχρι στιγμής μόνο του.

Όπως βλέπετε στο κομμάτι που είμαστε δεν υπάρχει καμία φθορά. Όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει συντήρηση. Αν δεν ήμασταν στο υπόλοιπο κομμάτι και αυτό θα είχε καταλήξει όπως το διπλανό».

Πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι σε επικοινωνία που είχαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ξάνθης (Κυρ. Παπαδόπουλο), ο ίδιος μας είπε ότι ο Δήμος είναι διατεθειμένος να βοηθήσει όπου μπορεί, επισημαίνοντας την ύπαρξη της μελέτης, αλλά και του τεράστιου, έως απαγορευτικού κόστους που απαιτεί η υλοποίησή της…