
Μετά τη σουπιά…
Φόβοι ότι θα εξαφανιστεί τελείως – Συνεχίζει να εξαπλώνεται η βλέννα
Εντείνεται η ανησυχία στους επαγγελματίες αλιείς των Αβδήρων, καθώς το φαινόμενο της βλέννας που συνεχίζει όχι απλά να επιμένει αλλά να εξαπλώνεται σε όλη την Β. Ελλάδα, έχει επηρεάσει ήδη την σουπιά, που καταγράφει 50% πτώση, ενώ αναμένεται να επηρεάσει ακόμη περισσότερο και την φημισμένη γαρίδα των Αβδήρων, που ήδη αποτελεί ένα «είδος προς εξαφάνιση».
Εν τω μεταξύ, έχουν ήδη σταλεί δείγματα νερού στο αρμόδιο Ιντιστούτο της Καβάλας, προκειμένου να αναλυθούν και να καταρτιστεί σχετική έκθεση που θα αποσταλλεί προς το Υπουργείο.
Ωστόσο, οι επαγγελματίες αλιείες παραμένουν στο «άγνωστο» και περιμένουν να ευνοήσουν οι καιρικές συνθήκες, ευελπιστώντας παράλληλα σε μια οικονομική στήριξη και βοήθεια από το κράτος για το φαινόμενο της βλέννας, αφού – μέχρι στιγμής – έχουν λάβει βοήθεια μόνον για τα δελφίνια και τις χελώνες, που συνεχίζουν να βρίσκουν τροφή, στα δίχτυα τους κάνοντας ζημιές.
Σε όλα τα παραπάνω αναφέρεται μιλώντας στην «Θ», η Γραμματέας του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Αβδήρων «Ο Δημόκριτος» κ. Σοφία Κουμουλίδου.

«ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΡΙΔΑ – ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ Η ΒΛΕΝΝΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΝ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ»

Πιο αναλυτικά η κ. Κουμουλίδου, εξήγησε στην «Θ» ότι «αυτήν την στιγμή δουλεύουμε για την σουπιά. Η βλέννα συνεχίζει και υπάρχει και φοβόμαστε ότι αν εξακολουθήσει το φαινόμενο θα επηρεαστεί και η γαρίδα που περιμένουμε από τις 15 Μαΐου και μετά. Από ο,τι ακούμε, δεν έχουμε γνώση τι θα γίνει και πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Υπάρχει ανησυχία για το φαινόμενο της βλέννας, διότι η γαρίδα -όπως και η σουπιά- θα έρθει εδώ για να γεννήσει και αν υπάρχει αυτό το φαινόμενο, σίγουρα θα την επηρεάσει ακόμη περισσότερο. Και τον γόνο που θα πέσει και το ίδιο το ψαράκι που θα έρθει στην περιοχή. Και αν συνεχίσει να υπάρχει βλέννα, δεν θα έρθει καν να γεννήσει εδώ. Αυτό είναι το πρόβλημα. Βαδίζουμε στο άγνωστο».

«ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ – ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ»
Σε ο,τι αφορά στην βλέννα, η ίδια επεσήμανε πως: «έχει χειροτερέψει το φαινόμενο, ειδικά την τελευταία εβδομάδα με τον καιρό που έκανε. Δεν φαίνεται καμία αλλαγή. Ελπίζουμε να ανέβουν λίγο οι θερμοκρασίες και η βλέννα να κάνει τον κύκλο της και να σπάσει. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο. Εξάλλου, από εδώ και πέρα, δεν περιμένουμε «καιρούς» ή δυνατούς ανέμους για να διαλυθεί. Μόνο αν ανέβει η θερμοκρασία, μπορεί να επηρεάσει την όλη διαδικασία για να σταματήσει το φαινόμενο».
«ΣΤΟ 50% ΚΑΤΩ ΚΑΙ Η ΣΟΥΠΙΑ»
Αναφορικά με την σουπιά, η κ. Κουμουλίδου τόνισε ότι «η φετινή χρονιά δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες. Έχει πολύ μεγάλη διαφορά. Αυτό το φαινόμενο (σ.σ. της βλέννας) είχε παρατηρηθεί γύρω στο 2020-2021. Από τότε και μετά επηρεάστηκαν πάρα πολύ όλα τα αλιεύματα και δεν πρόλαβαν να ανακάμψουν. Εκεί που πήγαν να γίνουν λίγο καλύτερα τα πράγματα, εμφανίστηκε ξανά το φαινόμενο και πιστεύω ότι θα μας πάει πάρα πολύ «πίσω».Η σουπιά έχει γύρω στο 50% πτώση, ενώ – σε σχέση με προηγούμενες χρονιές – πέρσι ήταν ήδη χαμηλά τα ποσοστά της».

«Ο,ΤΙ ΠΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ – ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΛΕΝΝΑ»
Επίσης, η ίδια επισήμανε την εξάρτηση του επαγγέλματος του ψαρά από τις καιρικές συνθήκες: «εμείς σε αυτήν την δουλειά βαδίζουμε πάντα με το «ο,τι πει ο καιρός και ο Θεός». Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το ελέγξουμε. Περιμένουμε από το κράτος να μας υποστηρίξει, να δώσει κάποια μέτρα, μήπως μπορέσουμε να το προσπεράσουμε για ένα διάστημα και να περιμένουμε κάτι καλύτερο στο μέλλον. Αναφορικά με την βλέννα, έχει γίνει μια προσπάθεια από τον κ. Τσιάνη, που είναι ο Επόπτης Αλιείας της Ξάνθης. Έχουμε πάρει δείγματα νερού, τα έχει δώσει στο Ινστιτούτο στην Καβάλα για να κάνουν μια ανάλυση και μια έκθεση προς το Υπουργείο, για να δουν τι συμβαίνει σε όλη την περιοχή. Αυτή είναι η μόνη προσπάθεια που έχει γίνει. Και επίσης το τελευταίο διάστημα μαθαίνουμε από συναδέλφους ότι και η Χαλκιδική έχει το ίδιο πρόβλημα και η βλέννα μπαίνει και μέσα στον Θερμαϊκό. Έχει εξαπλωθεί σε όλη την Β. Ελλάδα».
«ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΕΛΩΝΕΣ»
Επιπλέον, η κ. Κουμουλίδου, αναφέρθηκε και στο διαχρονικό πρόβλημα των αλιέων, από τα «άτακτα» δελφίνια και τις χελώνες, για το οποίο ανέφερε ότι «συνεχίζει να υπάρχει το φαινόμενο. Έξαλλου, αυτά θέλουν άλλα αλιεύματα (γλωσσάκια, ψαράκια) που πιάνονται στα δίχτυα. Πηγαίνουν επάνω στα δίχτυα για αυτόν τον σκοπό. Πεινούν τα ζώα και έρχονται στα δίχτυα όπου βρίσκουν εύκολο τρόπο διαβίωσης. Το ότι εμφανίστηκε το πλαγκτόν, δεν επηρεάζει όλη την υπόλοιπη διαδικασία, τα δελφίνια και τις χελώνες. Και τα δελφίνια και οι χελώνες είναι μόνιμα στην περιοχή».
«ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΨΑΡΙΑ – ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΥΤΟΙ, ΠΟΥ… ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ»
Κλείνοντας, η ίδια σημείωσε ότι «έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ οι συνθήκες της δουλειάς μας. Υποσχέσεις (σ.σ. για στήριξη) έχουμε ακούσει πολλές κατά καιρούς, αλλά δυστυχώς στην πράξη δεν γίνεται κάτι, εκτός από αυτά που έχουν δώσει πρόσφατα για τα δελφίνια. Μια οικονομική βοήθεια για τα θηλαστικά που κάνουν ζημιά στα δίχτυα. Για το πλαγκτόν που είναι μόνο στην δική μας περιοχή και όχι σε όλη την Ελλάδα, δεν έχει ακουστεί τίποτα, αν και κανονικά θα έπρεπε να στηρίξουν και για αυτό το φαινόμενο, για να μπορέσουμε τουλάχιστον να ξεπεράσουμε αυτό το διάστημα που έχουμε άμεσο πρόβλημα και δεν μπορούμε να δουλέψουμε με τον ίδιο τρόπο. Δεν μπορούμε να βγάλουμε ψάρια βασικά. Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα. Έχει μειωθεί το εισόδημα και για αυτό θα δείτε ότι είμαστε ενεργοί 3-4, που δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, γιατί δεν μπορούμε να επιβιώσουμε αλλιώς. Πηγαίνουμε θέλουμε δεν θέλουμε, γιατί δεν έχουμε δεύτερη επιλογή».