Υποχρεωτική η διετή προσχολική εκπαίδευση – Μένει εκτός ο Δήμος Ξάνθης

Μαθητές ετών…τεσσάρων από την νέα σχολική χρονιά σε Άβδηρα, Τόπειρο και η Μύκη

Π. Κεραμάρης: «Υποχρέωση του Δήμου να λύσει το πρόβλημα…»

Γ. Βενετοπούλου: «Είμαστε υπέρ της υποχρεωτικής διετούς προσχολικής εκπαίδευσης…»

 

Σε 184 δήμους της χώρας ξεκινά από την ερχόμενη σχολική χρονιά η διετής υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.

Μεταξύ αυτών, για τον Νομό Ξάνθης, συμπεριλαμβάνονται οι Δήμοι Αβδήρων, Τοπείρου και Μύκης, όχι όμως ο Δήμος Ξάνθης, καθώς υπάρχει….στεγαστικό πρόβλημα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, στους συγκεκριμένους δήμους, από το σχολικό έτος 2018-2019 αρχίζει η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων που θα συμπληρώσουν την 31η Δεκεμβρίου του 2018 την ηλικία των 4 ετών.

paidikoi-stathmoi_aftodioikisi

Σε βάθος τριετίας, η διετής προσχολική θα γίνει υποχρεωτική σε όλους τους δήμους και θα ενταχθεί στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ενιαίας 14ετούς εκπαίδευσης, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των εκπαιδευτικών, των παιδαγωγών και των γονέων.

Βέβαια το μεγάλο ερώτημα που τίθεται, αφορά το αν τα παιδιά θα ωφεληθούν από όλη αυτήν την διαδικασία.

Ερώτημα στο οποίο απαντούν τόσο ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Παναγιώτης Κεραμάρης, όσο και το μέλος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώτα Βενετοπούλου, οι οποίοι και συγκλίνουν στο ότι τα προνήπια είναι σημαντικά για την ένταξη του παιδιού και την προετοιμασία του για τις επόμενες τάξεις, ενώ αναφέρονται και στα προβλήματα στέγασης, λόγω των οποίων εξαιρέθηκαν κάποιοι δήμοι (όπως ο Δήμος Ξάνθης) για τα οποία το «μπαλάκι» πηγαίνει στους ίδιους τους δήμους.

 

«ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ…»

Ειδικότερα, ο κ. Κεραμάρης εξηγεί ότι «στην Ξάνθη έχουμε στεγαστικό πρόβλημα. Ήταν μια απαίτηση της κοινωνίας και του εκπαιδευτικού κόσμου, πολλών ετών. Όχι ότι δεν συμμετέχουν τα παιδιά στα προνήπια, για όσους γονείς επιθυμούν. Απλώς από φέτος ξεκινά να είναι υποχρεωτική η φοίτηση σε όσους δήμους έχουν επιλεγεί και τηρούν τις προυποθέσεις της στέγασης των νηπίων. Στον Δήμο Ξάνθης, υπάρχουν στεγαστικές ανάγκες (περίπου 15-20 αίθουσες) για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των προνηπίων και των νηπίων. Για αυτό και δεν επιλέχθηκε ο Δήμος Ξάνθης, όπως και άλλοι έξι δήμοι σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η δίχρονη προσχολική θα ξεκινήσει από την νέα σχολική χρονιά. Εάν μπορούμε να διακρίνουμε την διαφορά μεταξύ ενός παιδικού σταθμού και ενός νηπιαγωγείου, σίγουρα τα παιδιά θα είναι ευνοημένα. Οι μαθητές μπαίνουν ένα χρόνο νωρίτερα στην εκπαίδευση. Στο νηπιαγωγείο δίνεται συγκεκριμένο εκπαιδευτικό έργο, οπότε σίγουρα οι μαθητές που θα ξεκινήσουν θα είναι ευνοημένοι. Για αυτό και βάλαμε ένα όριο σε βάθος τριετίας, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί όλες εκείνες οι ενέργειες για να έχουμε την δίχρονη προσχολική αγωγή σε όλους τους δήμους της Ελλάδος και σε όλα τα παιδιά της χώρας».

ΚΕΡΑΜΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ…»

Αναφορικά με το θέμα της στέγασης ο κ. Κεραμάρης επισημαίνει ότι «αφήνουμε το περιθώριο. Για παράδειγμα, είναι θέμα του Δήμου Ξάνθης, συνεπικουρούμενης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, να βρεθούν οι χώροι ή να ενοικιαστούν οι κατάλληλοι χώροι, για να μπορέσουμε να στεγάσουμε τις ανάγκες μας, ως προς τον αριθμό των νηπίων. Είναι υποχρεωμένος ο Δήμος Ξάνθης να λύσει το στεγαστικό ζήτημα, αφού με τον Καλλικράτη, τα σχολικά κτίρια έχουν περάσει στην αρμοδιότητα των δήμων. Οι δήμοι είναι υπεύθυνοι να βρίσκουν τις κατάλληλες κτιριακές υποδομές για να στεγάζουν τον μαθητικό πληθυσμό. Το ίδιο συμβαίνει και με την προσχολική αγωγή. Σε βάθος τριετίας λοιπόν πρέπει να στεγάσουμε την προνηπιακή ηλικία στα νηπιαγωγεία. Στοχεύουμε και την έχουμε την συνεργασία. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους δήμους. Έχουμε αγαστή και άψογη συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στα νήπια, όταν αυτά παρακολουθούν τα προνήπια. Για αυτό και είπα πως είναι προεραιτικά τώρα τα προνήπια και όσοι γονείς επιθυμούν γράφουν τα παιδιά στα προνήπια. Σε όλο τον προηγμένο κόσμο, η δίχρονη προνηπιακή αγωγή, είναι υποχρεωτική και τώρα γίνεται και στην Ελλάδα».

 

ΒΕΝΕΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΤΑ

«ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡ…»

Από την δική της πλευρά, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώτα Βενετοπούλου, επισημαίνει ότι «όλα αυτά τα χρόνια ασχολούμαστε με την υποχρεωτικότητα της προσχολικής αγωγής και μάλιστα για την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και το πετύχαμε έστω και σε αυτό το στάδιο. Βέβαια από εδώ και πέρα έχουμε έναν πολύ μακρύ και δύσκολο δρόμο για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε την απόφαση αυτή. Βλέπουμε ότι ναι μεν το Υπουργείο Παιδείας έχει κάνει ένα θετικό «βήμα», αλλά παρόλα αυτά «πετάει το μπαλάκι στους δήμους», γνωρίζοντας ότι σε πάρα πολλούς δήμους, δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή ώστε να υποδεχθούν τα προνήπια. Πάντα υπήρχε ένα θέμα με το κτιριακό των νηπιαγωγείων, πάντα τα νηπιαγωγεία ήταν σε δεύτερη μοίρα από τα υπόλοιπα δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Θεωρούμε λοιπόν μεγάλη ανάγκη και υποχρεώση του υπουργείου για να μπορέσει να συνεργαστεί και με τα υπόλοιπα υπουργεία που εμπλέκονται σε αυτό το θέμα, ώστε να δοθεί η αναγκαία και γενναία χρηματοδότηση για να μπορέσει να γίνει και πράξη αυτό που ψηφίστηκε στην Βουλή πριν δύο μήνες. Σαφώς  και είμαστε υπέρ της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και ως ομοσπονδία. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, είναι στα αιτήματά μας, προσπαθούσαμε να το αναδείξουμε με κάθε τρόπο και μέσω και στην μεγάλη απεργία του 2006, ήδη είχε μπει και αυτό ως ένα αίτημα. Τότε είχε γίνει υποχρεωτικό το ένα έτος προσχολικής αγωγής. Βέβαια διεκδικούσαμε και το δεύτερο, αφού σαφώς και τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία μπορούν, σε ένα νηπιαγωγείο που θα τους παρέχει όλα τα κατάλληλα μέσα, να διαμορφώσουν χαρακτήρα και δεξιότητες και αυτό μόνο με την κατάλληλη επιστημονική γνώση που έχουν οι νηπιαγωγοί, μπορούν να το μεταφέρου στα παιδιά. Σαφώς και είμαστε υπέρ και θα αγωνιζόμαστε προκειμένου να γίνει πράξη σε όλη την Ελλάδα».

 

σ

ΑΠΟ 4 ΕΤΩΝ ΣΤΑ…ΘΡΑΝΙΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπεγράφη από τον υπουργό Παιδείας ύστερα από ομόφωνη θετική εισήγηση των Τριμερών Επιτροπών και των περιφερειακών διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε εφαρμογή του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018.

Σύμφωνα με τον νόμο, η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής την ηλικία των 4 ετών γίνεται υποχρεωτική σταδιακά από το ερχόμενο σχολικό έτος και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας και Οικονομικών και ύστερα από εισήγηση των οικείων περιφερειακών διευθυντών α’θμιας και β’θμιας Εκπαίδευσης.

Η σχετική εισήγηση διατυπώνεται μετά από γνώμη της Τριμερούς Επιτροπής, η οποία αποτελείται από τους οικείους διευθυντές Πρωτοβάθμιας ως προέδρους, τους οικείους δημάρχους και τους προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας ως μέλη.