Υπουργείο Δικαιοσύνης: Απαγόρευση της χρήσης παρένθετης μητέρας από ζευγάρια ανδρών

Το υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίασε το Σχέδιο Νόμου για τη Δικαστική Μέριμνα, στις οποίες περιλαμβάνονται σειρά λοιπών διατάξεων. Μεταξύ αυτών είναι και η εξής: «Όσον αφορά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με μεταφορά ωαρίων στο σώμα άλλης γυναίκας, επέρχονται σημαντικές επεμβάσεις:

  1. Δεν συνιστά ιατρική αδυναμία κυοφορίας κατά την έννοια του νόμου η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου.
  2. Η δικαστική άδεια ισχύει μόλις η δικαστική απόφαση που την παρέχει, πρέπει να καταστεί αμετάκλητη».
    Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, η ερμηνευτική αυτή διάταξη ήρθε μετά από πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις και πλέον γίνεται ξεκάθαρο ότι «δυνατότητα κυοφορίας δεν έχουν οι άνδρες».
    Σύμφωνα με τον υπουργό, «είχαμε πρόσφυγες στα δικαστήρια ανδρών, και μοναχικών και σε κατάσταση ζευγαριού, και ζήτησαν να δοθεί άδειας τεκνοθεσίας μέσω παρένθετης μητέρας. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τις έκανε δεκτές, ο εισαγγελέας άσκησε έφεση και το εφετείο είπε όχι».
    Τόνισε πως «η έννοια της αδυναμίας κυοφορίας δεν είναι ζήτημα φύλου. Αδυναμία έχει μια γυναίκα που μπορεί να κυοφορήσει αλλά για κάποιους λόγους ιατρικούς δεν μπορεί».
    Κατά τον Γ. Φλωρίδη, η ερμηνευτική αυτή ρύθμιση έχει «βαθύτατο ανθρωπιστικό χαρακτήρα» καθώς «η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει χώρα τράφικιγκ με παρένθετες μητέρες με την προηγούμενη ερμηνεία».