Υψηλό το ενδιαφέρον για τα καρναβάλια αλλά χαμηλές οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής

Απ. Αγκόρτσας: «Ασπιρίνη σε…καρκινοπαθή – Πληρώνουμε τα λάθη της δεκαετίας»

Φωτ. Πούλος: «Εδώ και χρόνια επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή – Είναι μια ένεση…»

 

Χαμηλά κρατούν την «μπάλα» οι ξενοδόχοι της Ξάνθης, αλλά και των όμορων Δήμων και Νομών, ενόψει του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, το οποίο βέβαια συνεχίζει να αποτελεί μια τονωτική «ένεση» για τους επαγγελματίες των κλάδων της διαμονής, της εστίασης κλπ,  αφού ναι μεν υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για κρατήσεις αλλά όχι εκείνο των προ κρίσης «εποχών», που γέμισε «ασφυκτικά» μέχρι και τα ράντζα, όπως εξηγούν στην «Θ» ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας κ. Φώτης Πούλος και ο αντιπρόεδρος των Ξενοδόχων Θράκης κ. Απόστολος Αγκόρτσας.

«ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ – ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΝΕΣΗ»

Ειδικότερα ο κ. Πούλος αναφέρει ότι «είναι αυτονόητο ότι εδώ και χρόνια το καρναβάλι της Ξάνθης επηρεάζει όλη την ευρύτερη περιοχή. Υπάρχουν ήδη κρατήσεις που έχουν να κάνουν με την επισκεψιμότητα του καρναβαλιού. Σε όλους τους όμορους νομούς, υπάρχει πληρότητα που έχει να κάνει με την κορύφωση των εκδηλώσεων στην Ξάνθη. Παλαιότερα, προ κρίσης, οι κρατήσεις γίνονταν τριήμερο. Μετά κρίσης, οι πελάτες έχουν περιοριστεί στο «μονοήμερο» ή το πολύ «διήμερο», ενώ υπάρχει και ένα αρκετά μεγάλο πελατολόγιο που επισκέπτεται το καρναβάλι αυθημερόν, επειδή βρίσκεται κοντά στην μεγάλη πόλη της Θεσσαλονίκης και λόγω του ότι πλέον είναι ευκολότερη η μετακίνηση. Η επισκεψιμότητα έχει «πέσει» φυσικά τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, αλλά παρόλα αυτά υπάρχει ενδιαφέρον και κόσμος ενώ και οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από παλαιότερα. Σίγουρα δεν είμαστε στην δεκαετία του 2000. Τα έξοδα πλέον είναι συγκεκριμένα και η διαμονή στα ξενοδοχεία  και γενικά οι διακοπές για τους Έλληνες, πλέον είναι ένα είδος πολυτελείας, οπότε θα προσπαθήσουν να το περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Σίγουρα θα υπάρχει επισκεψιμότητα από ξένο κόσμο, αλλά δεν νομίζω ο κόσμος να πάει σε γειτονικές χώρες για να διαμείνει και να έρθει στην Ξάνθη για το καρναβάλι. Συνήθως, επειδή η ΑΜΘ έχει ένα θέμα επισκεψιμότητας (μιλώ πάντα για τους χειμερινούς μήνες) έχει και έναν πολύ χαμηλό μέσο όρο διαμονής και το καρναβάλι έρχεται να «τονώσει» λίγο την αγορά. Είναι μια «ένεση».

 

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ…ΧΑΜΗΛΑ»

Από την πλευρά του ο κ. Αγκόρτσας υπογραμμίζει ότι «υπάρχει ενδιαφέρον αλλά οι κρατήσεις είναι «χαμηλά». Κράτηση σημαίνει «καταθέτω το 50% στην τράπεζα» και αυτή η κατηγορία είναι κάτω από το 30%. Κρατήσεις τηλεφωνικές υπάρχουν πολλές. Ωστόσο δεν έχουν μπει ακόμη χρήματα στην τράπεζα. Ενδιαφέρον υπάρχει. Βέβαια, η Καβάλα – κατά την γνώμη μου – δεν κινείται λόγω του Καρναβαλιού της Ξάνθης. Αυτά συνέβαιναν πριν μια δεκαετία. Η Καβάλα είναι πια, μια επώνυμη περιοχή για City Break, όπως ήταν κάποτε η Ξάνθη. Στην Ξάνθη υπάρχει ενδιαφέρον. Το πιστεύω ότι θα «γεμίσουμε» αλλά την τελευταία στιγμή. Πιστεύω ότι μέχρι και το Σάββατο το βράδυ θα δίνουμε δωμάτια. Θα μας βγει η «ψυχή». Αυτό θα γίνει. Και μαζί με τα ξενοδοχεία είναι και μια σειρά από άλλα καταστήματα. Αυτά που τροφοφοτούν τα ξενοδοχεία, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που «συντηρούν» τα ξενοδοχεία, οι ταβέρνες, οι καφετέριες, τα καταστήματα λαϊκής τέχνης. Γενικά είναι πολύ μεγάλη η «βεντάλια» γύρω από τον τουρισμό. Το ενδιαφέρον υπάρχει για Σάββατο και Κυριακή (για δύο διανυκτερεύσεις). Παλαιότερα ήταν για…τριήμερο, το ελάχιστο. Αυτά δεν υπάρχουν πλέον. Οι τιμές ξεκινούν από 80 – 100 το δίκλινο και φτάνουν, αναλόγως με την κατηγορία του ξενοδοχείου, στο τετράκλινο μπορεί να «πιάσουν» και τα 170 ευρώ. Υπάρχουν επίσης και κάποιες κρατήσεις μέσω booking από την Τουρκία, οι οποίες όμως δεν είναι φιξαρισμένες. Είναι καθαρά «εικονικές».

«ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ CITY BREAK, Η ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ -ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΣΕ…ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗ, ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ»

Αναφορικά με την εικόνα των υπόλοιπων νομών της περιοχής ο ίδιος επισημαίνει ότι «στην Κομοτηνή δεν έχει τίποτα. Η Αλεξανδρούπολη είναι μια κλασική περιοχή για τουρκικό City Break, έχουν έρθει οι αμερικανοί, υπάρχει και το καζίνο οπότε είναι λογικό να έχουν υψηλή πληρότητα. Η Καβάλα όπως προανέφερα είναι επώνυμη πόλη για City Break, αλλά θα σας θυμίσω ότι ο Δήμος Καβάλας, μόνο για το 2020 έχει και έναν προϋπολογισμό 260.000 ευρώ. Το καρναβάλι γενικά θα είναι μια «ασπιρίνη σε καρκινοπαθή» διότι από την πρωτοχρονιά και μετά, η Ξάνθη δεν είχε καθόλου κίνηση. Όταν δουλεύεις ένα γεμάτο διήμερο, ενώ εδώ και δύο μήνες δεν έχει κίνηση, δεν είναι κάτι το «τραγικό». Τι να πρωτοκαλύψεις;».

 

«ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΕΣ – ΔΙΟΙΚΟΥΜΑΣΤΑΝ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΟΤΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ»

Κλείνοντας ο κ. Αγκόρτσας σημείωσε ότι «πληρώνουμε τα λάθη της δεκαετίας και όλοι έχουμε ευθύνες. Και εγώ έχω ευθύνες σε αυτό όπως έχω πει πολλές φορές. Δείτε τι προϋπολογισμούς είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, τι συνεργασία υπήρχε στον τομέα του τουρισμού όλα αυτά τα χρόνια και τι έγινε. Υπάρχουν οι λογικές τύπου «βάζω τις φωνές», «παραιτούμαι» κλπ, αλλά δεν ωφελούν. Οι άνθρωποι που κάνουν λάθη, σπανίως τα αναγνωρίζουν. Σαφώς και έχω και εγώ συμμετοχή σε αυτά τα λάθη, αλλά δεν έκανα και πολύ φασαρία, γιατί δεν υπήρχε και λόγος. Δυστυχώς, διοικούμασταν από ανθρώπους για τους οποίους τα λεφτά έπεφταν από τον Θεό. Είχαν συνηθίσει σε αυτήν την νοοτροπία. Τώρα υπάρχει μια αλλαγή του κλίματος. Πρώτα από όλα ορίσθηκε υπεύθυνος δημοτικός υπάλληλος στην Επιτροπή Τουρισμού. Αυτό είναι πάρα πολύ θετικό. Δεν τον γνωρίζω, ούτε γνωρίζω τις γνώσεις που έχει επάνω στο αντικείμενο αλλά πιστεύω ότι είναι ένα νέο άτομο και θα έχει την θέληση να δουλέψει. Πάντα είμαι αισιόδοξος γιατί είμαι Ελεύθερος Επαγγελματίας, αλλά θέλω να πιστεύω ότι έγινε μια καλή αρχή, με τον ορισμό υπαλλήλου για αυτήν την δουλειά. Δεν τον γνωρίζω όπως προανέφερα, δεν έχω μιλήσει μαζί του, αλλά θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος γιατί απλά…υπάρχει! Ας μην ζητάμε τα «ρέστα» από μια δημοτική αρχή που δεν είναι ούτε έξι μήνες στην εξουσία. Τα αποτελέσματα θα τα δούμε μετά από μια πενταετία, όπως και εμείς τα αποτελέσματα των προηγούμενων δημοτικών αρχών, τα βλέπουμε τώρα».