Ζημιές στα δενδρώδη… Άγνωστο το «μέλλον» στα υπόλοιπα

Από την νεροποντή και τον… παγετό του Απριλίου

Πάγωσαν οι ακτινιδιές σε Εράσμιο, Δασοχώρι, Κύρνο-Ανησυχία για τα ηλιόσπορα και τα καλαμπόκια

Εράσμιο, Δασοχώρι, Κύρνος και γενικότερα η παραποτάμια περιοχή του Νομού Ξάνθης, επηρεάστηκαν από το δεύτερο (μέσα σε 15 μέρες) κύμα παγετού, αναφορικά με τις καλλιέργειες του ακτινιδίου και όλα αυτά μετά από μια πολυήμερη βροχόπτωση στην περιοχή, που δεν αποκλείεται να «σάπισε» και κάποιες από τις καλλιέργειες που είχαν ήδη φυτρώσει (ηλιόσπορος και καλαμπόκι).

Εντούτοις, παραμένει άγνωστη η έκταση του προβλήματος, τόσο στις δενδρώδεις καλλιέργειες (ακτινίδια, αμυγδαλιές κλπ) όσο και σε εκείνες που έχουν φυτευτεί και ενδεχομένως θα χρειαστεί επανασπορά. Κάτι που θα φανεί τις επόμενες μέρες, όπως επισημαίνουν μιλώντας στην «Θ», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης και ο παραγωγός ακτινιδίων στην Θαλασσιά Ξάνθης κ. Βασίλης Καραποστόλης.

«ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥΣ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Δαλάτσης, επισήμανε στην «Θ» ότι «είχε και εδώ παγωνιά και όπως και στον γειτονικό Δήμο Νέστου υποθέτω ότι και εδώ θα έχουμε προβλήματα. Δεν ξέρω αν στον Νέστο είχε παραπάνω κρύο, αλλά είμαστε διπλανές περιοχές. Τα προβλήματα θα φανούν τις επόμενες μέρες. Και για τα χωράφια που ήταν σπαρμένα και αυτά που ήταν να φυτρώσουν, με τις πολλές βροχές και τις παγωνιές, θα έχουμε πλήρη εικόνα τις επόμενες μέρες. Θα ξέρουμε τι θα φυτρώσει, τι θα χαλάσει, πόσο έχουν επηρεαστεί τα δέντρα (ειδικά οι αμυγδαλιές και τα ακτινίδια). Είναι νωρίς ακόμη να γνωρίζουμε τι έχει γίνει. Θα φανεί σε λίγες μέρες. Σαφώς και υπάρχει ανησυχία και όλοι είμαστε σε αναμονή. Ειδικά όσοι έσπειραν πριν τις βροχές, περιμένουν να δουν τι εξέλιξη θα έχουν τα φυτά τους. Αν θα φυτρώσουν, αν θα προοδεύσουν ή θα σαπίσουν, διότι ήταν αρκετή η βροχή. Ήταν και απαραίτητη βέβαια, αλλά ξέφυγε. Τώρα σε κάποιες περιοχές έχει σπαρθεί ηλιόσπορος και κάποια καλαμπόκια. Όπου είχε πολλές βροχές, σε κάποιες περιπτώσεις τα χωράφια κράτησαν νερό, ενώ κάποια άλλα είναι «βαριά» χωράφια και φεύγει δύσκολα η υγρασία. Το αν θα φυτρώσουν λοιπόν τα χωράφια ή αν θα χρειαστεί να τα ξανασπείρουν ή αν εκεί που φύτρωσαν θα σαπίσουν, θα φανεί τις επόμενες μέρες. Πλήρη εικόνα θα έχουμε σε μια εβδομάδα. Ωστόσο εκτιμώ ότι σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα. Και τα δέντρα θα έχουν επηρεαστεί και σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστούν επανασπορές».

«ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ Η ΖΗΜΙΑ ΣΤΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΣΕ ΕΡΑΣΜΙΟ, ΔΑΣΟΧΩΡΙ, ΚΥΡΝΟ»

Από την πλευρά του ο κ. Καραποστόλης, τόνισε ότι «πιο μεγάλη ζημιά έπαθαν τα ακτινίδια στις παραποτάμιες περιοχές, δηλαδή σε Εράσμιο, σε Δασοχώρι,  σε Κύρνο κλπ. Υπάρχει θέμα. Έχει κτήματα που επηρεάστηκαν και έπαθαν ζημιά από τον παγετό. Δεν γνωρίζουμε ακόμη την έκταση της ζημιάς. Πριν 15 μέρες, είχε και άλλο παγετό. Έκανε μια μικρή ζημιά και τώρα – από ο,τι ακούγεται – έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά σε κτήματα στις προαναφερόμενες περιοχές. Πάντως ότι έκανε ζημιές ο παγετός, έκανε. Και όσα είχαν βγει τώρα και τα «έπιασε» ο παγετός, σίγουρα έχουν ζημιές».

«ΑΝ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ»

Σε ο,τι αφορά στα φετινά «σημάδια» αναφορικά με τα ακτινίδια στον Νομό Ξάνθης (πλην των ζημιών από την παγωνιά, που θα φανούν προσεχώς), ο ίδιος σημείωσε ότι «τα ακτινίδια φαίνονται καλά φέτος. Αυτά που έχουν «σκάσει» δηλαδή, φαίνεται ότι έχουν παραγωγή. Αν μας αφήσει ο καιρός να φτάσουμε στην περίοδο της συγκομιδής, καλά θα είναι. Τώρα δεν είμαστε ούτε για παγωνιές, ούτε για τίποτα. Πρέπει να «στρώσει» ο καιρός για να πάμε σιγά – σιγά να «στρώσουμε» τα κτήματα».